[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 19. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

18. Jan 2001 18:08 (GMT+01:00)

Peto opštinsko tužilaštvo nenadležno za isprave sina bivšeg predsednika SRJ

Marko Milošević nema pravo

na diplomatski pasoš

Supruga Marka Miloševića i naša ambasada u Moskvi ogrešili se o zakon jer su joj izdali službenu vizu. Nema dokaza da je šef SDB Miloševiće ispratio na put

BEOGRAD - Peto opštinsko javno tužilaštvo oglasilo se nenadležnim u postupanju po krivičnoj prijavi advokata Biljane Kajganić, koju je ona podnela protiv Marka Miloševića, sina bivšeg predsednika SRJ, Radomira Markovića, šefa SDB i Mihajla Vujnovića, generalnog direktora JAT-a, i predmet prosledilo Drugom i Četvrtom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu kao nadležnim za vođenje postupka.

Prijava protiv Miloševića i Markovića podneta je zbog sumnje da su u GSUP-u u Ljermontovoj ulici falsifikovali pasoše, a da je njihovo izdavanje naredio šef SDB. Vujnović se sumnjiči da je zloupotrebio službeni položaj i pomogao Miloševiću i njegovoj supruzi bekstvo iz zemlje time što im je omogućio da mimoiđu pasošku i carinsku kontrolu.

Zamenik javnog tužioca, Milena Vukašinović, izjavila je za"Glas" da Peto tužilaštvo nije nadležno jer je ustanovljeno da pasoši nisu izdati na njihovoj teritoriji. Ona je dodala da postoji sumnja da su pasoši izdati u SUP-u Savski venac, gde se ujedno nalazi i SMIP.

"Peto tužilaštvo dobilo je podatke da je sinu bivšeg predsednika SRJ izdato šest diplomatskih pasoša, od kojih su mu četiri još važeća. Prvi pasoš je oglašen nevažećim jer ga je Marko Milošević izgubio, a sa poslednjim šestim se razdužio na sopstveni zahtev kada je stigao u Moskvu. Tada mu je izdat regularni pasoš, pošto je diplomatski vratio, rekla je Vukašinović.

Prema rečima naše sagovornice, postoji sumnja da su se i njegova supruga Milica Gajić, a i naša ambasada u Moskvi (ambasador je tada bio brat Slobodana Miloševića, Borislav Milošević) ogrešili o zakon jer su, prema izveštaju MIP-a, Markovoj supruzi koja je bez vize ušla u Rusiju izdali službenu vizu na koju inače nema pravo.

"Za generalnog direktora JAT-a postoje indicije da je počinio zloupotrebu službenog položaja jer je izdejstvovao jeftinije karte za povlašćene putnike. On je, kaže Milena Vukašinović, na saslušanju u policiji priznao da je "sredio" kupovinu jeftinijih karata za "biznis-klasu", ali da nije znao za koga su karte bile".

Javni tužilac, Bogdan Stanković, ističe da nadležni iz MIP-a smatraju da su povređeni određeni propisi prilikom izdavanja isprava i da je MIP informacije o Miloševićevima dobio od ruskih pograničnih vlasti.

Stanković navodi da je ustanovljeno da su Milošević i njegova supruga izašli na svoje pasoše, s tim da Marko nije prošao uobičajenu pasošku kontrolu, ali da su njihove karte glasile na ime Jovanović. On kaže da nema dokaza da ih je na put ispratio šef SDB.

U Tužilaštvu napominju da sve indicije pokazuju da Marko Milošević nije smeo da poseduje diplomatski pasoš, a ni njegova supruga Milica nije imala pravo na službenu vizu.

Prema rečima Stankovića, na potezu je sada Drugo tužilaštvo koje treba da pronađe ko je izdao i po čijem nalogu su izdati Miloševiću pasoši, te da li su uopšte smeli da se izdaju. Na Četvrtom tužilaštvu je da ustanovi odgovornost generalnog direktora JAT-a.

Milošević je sa porodicom otputovao 7. oktobra, letom JU-132. U biznis-klasi JAT-ovog aviona bilo je petoro putnika, Marko Milošević, njegova supruga, sin i dva neidentifikovana muškarca.

"Jeftine" karte, koje im je, kako se sumnja, sredio Vujnović, koštale su 740 američkih dolara. Redovna cena karte na liniji Beograd-Moskva košta 270 dolara u jednom pravcu, a povratna je 315 dolara.

U biznis klasi ta cena je 350 dolara u jednom pravcu, a povratna 600 dolara. Proizilazi da su Miloševići, ukoliko su kupuli kartu u samo jednom pravcu, uštedeli 40 dolara.

D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

18:08h

Marko Milošević nema pravo na diplomatski pasoš

18:13h

Kidnapovan Goran Božić, zbog navodnog duga od 13.500 maraka

18:22h

NBJ podnela prijavu protiv Zečevića

18:34h

Krstić, branilac razrešenih pripadnika MUP-a: Suspenzije policajaca krnje ugled službe

18:41h

Kragujevac:U udesu poginula dvojica mladića

18:59h

Performans Reformista i "Led arta": Gde je Ivan Stambolić?

19:07h

Požar na aerodromu u Amsterdamu

21:48h

SDB se verovatno izmešta iz MUP-a

22:02h

Osuđen Srbin

      


FastCounter by LinkExchange