[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 17. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Jan 2001 16:06 (GMT+01:00)

Milorad Mišković, slavni baletski umetnik i počasni predsednik Uneska, o novim idejama i nekadašnjoj karijeri

Umetnik sa snagom heroja

Plac i plan buduće baletske akademije u Beogradu postoji. Beograd mora ponovo da bude grad koji nosi nove ideje u umetnosti

Milorad Mišković, baletski umetnik čiju slavu u svetu niko sa ovih prostora nije uspeo da dosegne, ponovo je u Beogradu nastojeći da svojim ogromnim iskustvom pomogne mladima.

A sve je počelo 1946. kada je osamnaestogodišnji Mišković, prilikom gostovanja u Parizu odlučio da tamo ostane zauvek i bio zbog toga anatemisan u našoj sredini. Igrao je na svim poznatim scenama, osnovao trupu "Mišković", zaslužio pedesetih godina u Njujorku titulu najboljeg igrača sveta.

I dok je u inostranstvu osvajao nagrade kao Prometej, Don Žuan, Tristan, Hamlet, Orest, sa zvezdama poput Zizi Žanmer, Ivet Šovire, Margot Fontejn, Alisom Markovom, naša publika nije imala priliku da ga gleda. Družio se sa Pablom Pikasom, Žanom Koktoom, Morisom Bežarom, Pjerom Kardenom... Kod nas nije, svojevremeno, uspeo da se dogovori o postavljanju "Ohridske legende", niti mu je bilo dozvoljeno da bude direktor baleta.

Junak romana
Nada Marinković, inspirisana mojom biografijom, napisala je roman "Prometej u traganju za vatrom" (Narodna knjiga), a ja sam se osećao nelagodno misleći da će detalji iz mog života sad svima biti dostupni. Ipak sve opisano u knjizi je samo mali deo onoga šta sam sve doživeo. A uvek sam išao dalje jer sam imao jasan cilj pred sobom.

Već dve decenije Mišković je aktivan u Unesku, prvo kao umetnički direktor, a potom i kao doživotni počasni predsednik Saveta za igru. Oženjen je već 14 godina Nitom Kerol Servan, sestričinom Džordža Buša, i živi u Parizu.

Ponovo ste u Beogradu sa idejom da se balet ovde unapredi. O čemu je reč?
- I pre šest godina bio sam angažovan oko osnivanja baletske akademije u Beogradu, a sada je to opet aktuelno. Mogu da budem od velike pomoći, pre svega zbog funkcije u Unesku. Akademija može da bude mesto razmene, održavanja simpozijuma, istraživanja, kao neka vrsta instituta za igru, što su započeli da rade Jelena Šantić i Jovan Ćirilov. Kod Centra "Sava" postoji plac, kao i plan akademije, ali treba naći sredstva. Ima mnogo naših poslovnih ljudi u svetu, a uz pomoć Srbije, Beograda, Ministarstva za kulturu i prosvetu, moguće je rešiti problem. Talente imamo i treba im pomoći, a Beograd mora ponovo da bude grad koji nosi nove ideje u umetnosti.

Zašto se više ne bavite koreografijom? Zašto Vam ovde nikad nisu do kraja dozvolili da pokažete šta znate?
- Posle predstave "Korak" koju sam 1980. postavio u Centru "Sava" više se nisam bavio koreografijom, okrenuo sam se obavezama u Unesku. Ovde sam malo toga ostvario jer su me uvek smatrali izbeglicom i lošim Jugoslovenom u Jugoslaviji, ali su me u inostranstvu smatrali odličnim Jugoslovenom koji sve čini za svoju zemlju.

Da li biste, da opet počinjete, išli istim putem?
- Ponovo bih da mogu prošao isti put, a toliko toga sam proživeo. Bio sam zaljubljen u pozorište, a trud i žrtvovanje mi nisu smetali. Bio sam srećan što mogu da realizujem svoj san! Za mene su govorili da sam romantična pojava sa snagom legendarnih heroja, a takve su bile i moje uloge.

Baletu ste dali sve od sebe, da li ste se zato tako kasno oženili?
- To je tačno, obaveze su bile ogromne i za druge stvari nije bilo mesta. Suprugu Nitu Karols sam upoznao davno, pre tri decenije u Dalasu, gde sam bio direktor Baleta. Tek kad sam počeo da radim u Unesku i manje putujem, bilo je moguće da se venčamo. Nita je uvek bila pored mene, verna, uvek moj pravi drug. Ona je jedna divna žena, prava, velika dama.

B. Lijeskić
foto: Z. Mrđa


vesti po rubrikama

^intervju

15:00h

Svetlana Ražnatović Ceca: Verujem u pravdu i Boga

16:06h

Milorad Mišković, slavni baletski umetnik i počasni predsednik Uneska: Umetnik sa snagom heroja

   


     


FastCounter by LinkExchange