[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 16. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Jan 2001 16:00 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje

Ko ruši Đukanovića?

Bratska zavera

Kalajić: Ni pod pretnjom smrću, ne bih protiv svog naroda. Jovanović: Nema nikakvih zakulisnih radnji. Đukanović: Sve to organizuje vlast u Beogradu, SNP i Savezna vlada

BEOGRAD - Crnogorski mediji su objavili informaciju prema kojoj je je u Beogradu razrađena strategija za obaranje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića s vlasti, pozivajući se na izvore iz okruženja predsednika SRJ Vojislava Koštunice.

Dalje se navodi da bi se, po tom planu, Đukanović rušio pokretanjem radnika fabrike "Radoje Dakić", zloupotrebom njihovog socijalnog položaja.

Zbog neuspeha Otpora, tvrdi se u pomenutoj informaciji, sada se pokušava "mitinzima bratstva pravoslavne omladine" pred zgradom predsednika Crne Gore izazvati stanje koje bi pripremilo politički pad Đukanovića.

Deo plana Beograda "za diskreditaciju Crne Gore na međunarodnom planu" je bilo pripremanje i objavljivanje nedavne izjave italijanskog ministra finansija Otavijana del Turka o navodnoj povezanosti Đukanovića sa švercerima cigareta u Italiji, a prema istoj tvrdnji za anticrnogorsku kampanju u Rimu zadužen je Dragoš Kalajić.

Ko je nevaspitan?

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da su optužbe italijanskog ministra finansija Otavijana del Turka o organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, "najgrublji atak" na rezultate saradnje Crne Gore i Italije.
"Smatram da je nastup gospodina Del Turka ne samo nevaspitan, ne samo uličarski neodmeren, nego je reč o jednom neargumentovanom nastupu jer su u toj izjavi predočene samo kvalifikacije, ali ni jedan dokaz, niti jedan argument za te kvalifikacije" - rekao je Đukanović "Večernjim novostima".

Dragoš Kalajić, koga smo našli u njegovom ateljeu u Beogradu, ovim povodom za "Glas" je izjavio da je ta tvrdnja dvostruko neosnovana. Prvo, ja sam srpski, te dakle i evropski nacionalista i stoga ni pod pretnjom smrću ne bi služio kampanji protiv sopstvenog naroda, rekao nam je Kalajić.

Drugo, ja sam se iz Rima vratio u Beograd prvog maja 2000. g. s mesta savetnika ambasade, zbog protivrečnosti između mog i vladajućeg shvatanja zadataka diplomatije. Od tada do daljeg, uživam u neplaćenom godišnjem odmoru od svega zvaničnog, u rodnom Beogradu, zaključio je Kalajić.

Portparol DSS-a Milorad Jovanović, je za "Glas" rekao da "nikad nije čuo za pojedinosti iznete u navedenoj informaciji", te da o tome "apsolutno ništa ne zna", niti veruje da je tako nešto postoji.
- Sve što se radi u okviru DOS-a je javno, i nema nikakvih zakulisnih radnji, naglasio je Jovanović.

Vojin Đukanović, funkcioner DPS-a, je u razgovoru za "Glas" rekao da se "sve što se orkestrirano radi protiv Crne Gore, radi sa znanjem nove vlasti u Beogradu, SNP-a, takozvane savezne vlade i takozvanog Zorana Žižića".
- To se sve čini sa namerom da se razbije front snaga u Crnoj Gori koje hoće da idu u Evropu, objasnio je Đukanović, ističući da su događanja povodom proslave pravoslavne Nove godine prvi dokaz za to. Ogavno je u ponoć u sred Podgorice pevati "Igrale se delije nasred zemlje Srbije", uz to i pisanje lista DAN nije korektno, kao i uvlačenje radnika "Radoja Dakića" u tu priču, smatra Vojin Đukanović, i dodaje da je "sve to deo režije da se Crna Gora utopi u Srbiju".

S. Jovović

 

Unosan biznis

Direktor podgoričkog Centra za tranziciju Nebojša Medojević, u autorskom tekstu koji su juče objavile "Vijesti", ocenio je da su nedavne optužbe italijanskog ministra finansija Otavijana del Turka "isključivo u funkciji direktnog pritiska na predsjednika Mila Đukanovića da odustane od ideje nezavisnosti".
Medojević je dalje objasnio, da je šverc cigareta već sto godina unosan biznis na svetskom planu i da Crna Gora u njemu nema značajnu ulogu.


vesti po rubrikama

^politika

16:00h

"Glas" istražuje: Ko ruši Đukanovića?

16:25h

Danac Hans Hakerup u ponedeljak preuzeo dužnost šefa Unmika

16:40h

Teroristi mobilišu na Kosovu

16:50h

Nazire li se rasplet crnogorske političke krize?

17:00h

Gde su, šta rade - Aleksandar Vučić, bivši ministar za informisanje Srbije: Ostao sam isti

17:15h

Mira Marković nije prisustvovala važnom sastanku JUL-a

17:45h

Nepoznati napadači pretukli Bubu Morinu, funkcionera JUL-a

18:00h

Treba li predsednik SRJ da primi glavnog tužioca Tribunala

18:10h

Srpsko-crnogorski odnosi iz ugla analitičara: Jugoslavija u srpskoj prizmi

18:20h

Ko je ovaj čovek: Nada Kostić

18:30h

"Glas" saznaje: O čemu su razgovarali Koštunica i Milošević?

18:45h

Florans Artman, portparol Karle del Ponte, za "Glas": Suđenje van Haga - nemoguće!

18:55h

Vašington u dilemi: Šta čeka Koštunica?

19:00h

Vuksanović: Drama bez razloga

19:15h

LSV: Oživljavanje mrtvaca

19:25h

Nije ga amnestirao

21:56h

Obnovljen rad Misije Oebsa u Beogradu

22:10h

U DSS-u tvrde: Koštunica nema vremena za Karlu del Ponte

22:21h

Predlog za Skupštinu

22:45h

Predsednik SDP tvrdi: Počeo popis Crnogoraca u Srbiji

22:59h

Demanti crnogorske policije: U Crnoj Gori nema mafijaša

23:08h

Zoran Žižić pozvao Aznara

      


FastCounter by LinkExchange