[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 16. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Jan 2001 16:06 (GMT+01:00)

Uoči jubilarne 175. godišnjice Matice srpske

Oslanjanje na budućnost

Planirana bogata izdavačka delatnost. Deo programa odvijaće se u Pešti gde je Matica i osnovana

NOVI SAD - Matica srpska obeležiće jubilarnu, 175. godišnjicu postojanja nizom naučnih skupova, predavanja, projekata i programa koji će, prema rečima predsednika Matice prof. dr Božidara Kovačeka, biti "manje svečarski, a više oslonjeni na ono što će ostati za budućnost".

Kao temelj takvog opredeljenja zamišljena je izuzetno bogata izdavačka delatnost koja će obuhvatiti više od 20 kapitalnih dela, među kojima i dva toma "Istorije matice srpske", zatim "Rečnik srpskog jezika", "Rečnik srpskih govora Vojvodine", "Monografiju Galerije Matice srpske", "Rediteljske knjige Joce Savića", "Barokno slikarstvo u Sremu", "Arheologija i istorija u Sirmijumu", "Prepisku Laze Kostića", "Temišvarski zbornik"...

Zmajeva nagrada Miroslavu Maksimoviću

Književnik Miroslav Maksimović laureat je Zmajeve nagrade Matice srpske za prošlu godinu. Maksimović je najznačajnije pesničko priznanje u nas dobio za "Izabrane pesme" (Narodna knjiga, 2000). "Ova knjiga predstavlja potvrdu nesumnjive pesničke vrednosti jednog od najznačajnijih naših savremenih pesnika, koji je više od 30 godina prisutan u srpskoj poeziji", reči su predsednika Žirija, akademika Predraga Palavestre.

Planirano je da se deo programa odvija i u Pešti, gde je 16. februara 1826. Matica srpska i osnovana. Kako je najavio predsednik Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj Petar Lastić, priprema se brošura o Matici srpskoj na mađarskom i srpskom jeziku, predviđeno je i postavljanje Spomen-ploče na zgradi Tekelijanuma u Pešti, a i ovogodišnja Svetosavska proslava biće posvećena Matičinom jubileju.

Jubilarna godišnjica imaće i svoj "građevinski" deo, pa se tako očekuje dogradnja Biblioteke Matice srpske, rekonstrukcija i sanacija samog Matičinog zdanja i Galerije Matice srpske, kao i pokretanje akcije kod nadležnih opštinskih organa za podizanje spomenika ličnostima značajnim za najstariju i najugledniju instituciju kulture u Srba.

Inače, na Svečanoj sednici Matice srpske, koja će biti održana 16. februara, najavljeno je i prisustvo sapredsednika Počasnog odbora proslave jubileja, Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla i predsednika SRJ dr Vojislava Koštunice.

M. S.


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Uoči jubilarne 175. godišnjice Matice srpske

16:19h

Kraljevski nacionalni teatar u februaru gostuje u Narodnom pozorištu

16:41h

U utorak uveče u Beogradskom dramskom "Zlatno runo"

16:57h

Izložba naših umetnika u Beču "Dosije Srbija"

17:08h

Posle tri godine premijera u pozorištu "Joakim Vujić"

17:22h

Niško pozorište u Teatru "Kult" sa dve predstave Irfana Mensura

17:34h

Premijera predstave tandema Karadžić - Koprivica u Tivtu

17:53h

Beverli Hils: Britni Spirs uskoro će se okušati na filmu

      


FastCounter by LinkExchange