[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 16. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Jan 2001 16:36 (GMT+01:00)

Eksperti G17 plus upozoravaju na opasnost od nekontrolisane emisije hartija od vrednosti

Sumnjivo zaduživanje "Mobtela"

Mesečno otkupe dinare u vrednosti od oko šest miliona maraka. Savezna komisija za hartije od vrednosti namerno ne radi svoj posao? Brokeri moraju da upozore klijente

BEOGRAD - Mobilni operater "Mobtel" ima najveći dnevni priliv dinara na našem tržištu, pa ipak već duže povlače s tržišta i iz opticaja ogromne svote slobodnih dinara na taj način što emituje kratkoročne hartije od vrednosti, plaćajući ogromne mesečne kamate od preko 5 procenata.

Prelazak na partijsku svojinu

- Eksperti G17 plus protive se reviziji celokupne vlasničke transformacije u Srbiji, sem ako nije došlo do očigledne zloupotrebe zakona, prokomentarisao je Štimac, najnoviju ubrzanu privatizaciju koju sprovode još moćne stare političke strukture. On smatra da treba ukinuti pravo preče kupovine i samih akcija od vrednosti. -Nije teško pogoditi ko može najviše akcija da otkupi, tako da društvena svojina prelazi u partijsku, umesto u efikasnu privatnu.

"Mobtel" iz takvih operacija trenutno ima dug, ili bolje reći obavezu od 176 miliona dinara, ili gotovo 6 miliona maraka, što u ukupnoj novčanoj masi predstavlja ogromna sredstva. Prema navodima Slavka Štimca, eksperta iz G17 plus, kupovina dinara od strane "Mobtela" i još nekih firmi u zemlji, mogla bi biti veoma nezgodna za stabilnost domaće valute, jer ugrožava i samu monetarnu reformu.

- Ne smem ni da pomislim šta bi, ne daj bože, bilo da oni zapadnu u tzv. nemogućnost vraćanja novca, jer bi to izazvalo velike potrese, kaže Štimac, koji podvlači da se firme često prezadužuju i iz špekulativnih razloga, kako bi izvukle supstancu. On sumnja da vlasnici "Mobtela", braća Karić, kao iskusni bankari, to čine radi nekih investicija, jer se one ne bi isplatile, ali se pita zašto na tu pojavu ne reaguje nadležna Savezna komisija za hartije od vrednosti, koja međutim još radi u starom sazivu. Ona bi, kaže, na tu opasnost morala da upozori brokerske kuće, a one opet da obaveste svoje klijente.

Štimac nije mogao da potvrdi da li je preterano zaduživanje "Mobtela" i drugih firmi u nekoj direktnoj vezi s blagim rastom kursa domaće valute, niti s najavama uvođenja trećeg mobilnog operatera na naše tržište. Niko, naime, pouzdano ne zna gde se vrte ti dinari, pa bi se u nedostatku kontrole oni mogli skrasiti na crnom tržištu deviza.

M. D.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:36h

Eksperti G17 plus upozoravaju na opasnost od nekontrolisane emisije hartija od vrednosti

17:01h

NIS snizio cenu prirodnog gasa za industrijske potrošače

17:48h

Vitošević, savezni ministar poljoprivrede o snabdevanju đubrivom i bolesti ludih krava: Njive čekaju donatore

18:17h

Zbog niske temperature, povećana potrošnje struje

      


FastCounter by LinkExchange