[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

12. Jan 2001 19:10 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje: Da li će optužbe Italije za umešanost političkog vrha u šverc izazvati zemljotres u Crnoj Gori?

Kriminolog prof. dr Dobrivoje Radovanović o međunarodnom švercu cigareta Jadranom

Dim koji ruši Mila Đukanovića

Ako Amerika ne ućutka Italiju, Crna Gora će ostati bez para i - vlasti, koja njima održava socijalni mir i pokorava narod. I sukob Milo-Momo zbog cigareta. Tokom najvećih svađa srpski i crnogorski šverceri iz političkog vrha "radili" zajedno, imena uskoro na videlo

To će biti katastrofalno za Jugoslaviju. Ako je zaista tačna izjava italijanskog ministra finansija Otavijana del Turka da je Milo Đukanović štitio njihovog italijanskog mafijaškog bosa Frančeska Prudentina i da je pod zaštitom crnogorske vlade bila celokupna krijumčarska delatnost tog čoveka, onda treba da očekujemo najgori tretman. To pokazuje da je organizovani kriminal dostigao najvišu moguću tačku razvoja, a to znači da je prerastao u državni organizovani kriminal.

Ovo se konkretno odnosi na Crnu Goru, ali pitanje je dana kada će se proširiti i na Srbiju, zato što je na području Srbije organizovani kriminal takođe bio u rukama države - kaže za "Glas", Dobrivoje Radovanović, direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu, tvrdeći da ni posle dolaska nove vlasti ovaj lanac nije prekinut.

U ovaj šverc cigaretama, drogom, oružjem, bili su umešani najviši srpski državni funkcioneri, objašnjava Radovanović, a njihova imena će vrlo brzo izaći na videlo. Iznosi novca koji su se vrteli u ovim poslovima bili su, kako kaže Radovanović, "sumanuti"i teško zamislivi običnim ljudima.

- Od tog novca državni vrh je plaćao usluge i finansirao državni aparat kako bi ostao na vlasti i držao narod u pokornosti. To je bio recept vladavine u Srbiji poslednjih deset godina. Međutim, bez obzira na političke sukobe između državnog vrha Srbije i Crne Gore, sukoba na liniji šefova organizovanog kriminala iz obe republike nikada nije bilo - navodi Radovanović.

Taj posao se može raditi samo ako ste na vrhu, napominje sagovornik, a deo novca od organizovanog kriminala uvek se odvaja za neke opšte stvari, da bi se kupio socijalni mir građana, a sve zarad opstanka na vlasti.

- Optužba italijanskog ministra finansija sigurno nije bez pokrića, jer oni ne daju tek tako olako izjave. Pitanje je sada šta će italijanska vlada da preduzme. Nije isključeno da iza celog posla ne stoji oragnizovani američki kriminal u čijim je rukama lanac američke duvanske industrije, a koji je, opet, blizak američkoj državnoj administraciji. Možda će cela stvar da bude zataškana ukoliko Amerika Italijanima jednostavno naredi da ćute. U slučaju da postupak bude pokrenut i lanac krijumčarenja presečen, to će ostaviti i političke i ekonomske posledice za Crnu Goru - ističe Radovanović.

Prema našem sagovorniku, to bi značilo da bi Crna Gora izgubila značajne prihode koje joj donosi šverc cigaretama, a, s druge strane, došlo bi i do političkih promena, jer bi sigurno to proizvelo smenu vladajuće garniture koja je tim novcem održavala ekonomsku moć republike.

- Crnoj Gori se više isplatilo da švercuje duvanom nego da ga proizvodi. Zašto nije napravljena ni jedna fabrika duvana u Crnoj Gori? Zato što to ekonomski nije isplativo, nema dobiti. Mnogo im se više isplatilo da stavljaju falš duvan i prodaju ga pod tuđim imenom. Pa, sukob između Mila (Đukanovića - prim. "Glasa") i Moma (Bulatovića) izbio je zbog šverca cigareta. Bulatović je javno, u jednom TV duelu, priznao da su u cilju rešavanja ekonomskih problema u zemlji švercovali cigarete i svesno kršili sankcije. Kad su sankcije ukinute 1995, Momo je rekao da su oni kao država prestali da švercuju, ali da je Milo nastavio - kaže Radovanović.

Ukoliko italijanska vlada krene sa optužbama, one neće biti uperene samo protiv Crne Gore, već i protiv Srbije, koja je takođe deo ovog organizovanog italijansko-crnogorskog lanca, navodi Radovanović. Ako italijanska vlada pokrene postupak protiv Prudentina, kao svedok mogao bi da bude saslušan i crnogorski predsednik. Nije isključeno da i protiv šefova organizovanog kriminala iz Crne Gore i Srbije italijansko pravosuđe podine optužnice, što bi značilo da bi jugobosovi iz državnog vrha odgovarali pred italijanskim sudovima, naravno ako bi bili dostupni njihovim organima gonjenja, zaključuje Radovanović.

D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^politika

16:00h Razjašnjenje iz kabineta predsednika SRJ povodom pisanja "Glasa": Jugoslavija mora da poštuje Dejton
16:15h RIK saopštio konačne rezultate izbora: DOS i zvanično pobednik
16:25h Vesić, član IO DS-a: Skupština Srbije u ponedeljak ili utorak?
16:30h "Vijesti" tvrde da SNP traži novog predsednika?

16:40h

Đukanović diskredituje odluke državnih organa

16:50h Zapadne diplomate na jugu Srbije: Velike šanse za rešenje krize
17:05h Velja Ilić kritikuje premijera: Privatna vlada Zorana Đinđića!
17:15h Srbi s Kosova razgovarali s predsednikom SRJ: Koštunica zamerio na nejedinstvu
17:30h Član predsedništva SD-a o budućnosti Federacije: Važna pregovaračka atmosfera
17:40h Reagovanja: Stranke u Srbiji o mogućnosti dolaska haških sudija u SRJ
17:50h Živković o obezbeđenju Miloševića: Neka ga čuva agencija
18:00h

ND o novom ministru MUP-a Srbije: Reforme policije prvi ministrov zadatak

18:15h Poruka Gradimira Nalića "Glasu": Izmanipulisani ste!
18:20h Podgorički "Dan" najavljuje: Prelazna vlada i u Crnoj Gori
18:40h Mitropolit Amfilohije o dolasku poglavara SPC-a: Poseta Patrijarha bez političke poruke
18:50h Odgovor na odluku Savezne vlade: Tirana spremna da obnovi odnose sa SRJ
19:00h Gde su, šta rade - Radmilo Bogdanović, bivši ministar policije: Ostao sam prizeman
19:10h "Glas" istražuje: Da li će optužbe Italije za umešanost političkog vrha u šverc izazvati zemljotres u Crnoj Gori?
19:20h "Glas javnosti " pisao još 1999, niko nije reagovao ni demantovao do danas: Deset miliona dolara od penzija za Mr. Iks ipsilon
19:35h Čolović: Reagovaćemo ali ne preko novina
19:45h U Podgorici razgovori DPS-SNP: Izbori, referendum ili nešto treće
22:15h Predsednica Direkcije JUL-a Mira Marković napustila zemlju
22:28h Razgovori SNP i DPS oko izbora i referenduma: Nisu se usaglasili
22:37h Senatorova poseta
22:53h Platforma nije Sveto pismo
23:03h Mobilizacija
   


     


FastCounter by LinkExchange