[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 13. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

12. Jan 2001 17:03 (GMT+01:00)

Mlađan Dinkić o nestašici deviza za prodaju građanima

Bankarski lobi potkopava reformu

Nema opasnosti da se ugrozi kurs. NJB će konkurencijom pobediti dilere i banke

BEOGRAD - Tvrdnja guvernera da deviza za prodaju građanima ima dovoljno i optužba da stare poslovne banke namerno izazivaju veštačku nestašicu maraka, jer devize otkupljene od građana uvode u sive kanale umesto da ih prodaju na šalterima, pokazuje da se nova monetarna vlast suočava sa starim sindromom i lobijima koji prete da joj ugroze kredibilitet.

Ceo bankarski sistem zasniva se na poverenju i zato što ga domaće banke ne uživaju, nisu u stanju da prikupe ni domaću ni inostranu štednju. I vrednost dinara se zasniva na poverenju, koje je napadnuto pre nego što je ponovo i uspostavljeno.

Za razliku od ZOP-a, na čijim šalterima se svakodnevno otkupljuje više nego što se proda deviza, odjedanput u bankama nedostaju marke, a objašnjenje je krajnje nebulozno, tobože građani su za novogodišnje praznike ispraznili novčanike. Sumnja se da neke banke jednostavno ne prodaju otkupljene devize građanima, i da one drugim kanalima završavaju kod uvoznika.

Deviza građanima i dalje neograničeno
Službenicima ZOP-a je naređeno da prilikom prodaje ili kupovine deviza od građana ne smeju da traže lične isprave, sem ukoliko se posumnja na falsifikovan novac. Devize će se građanima prodavati neograničeno, a u skladu sa svetskom bankarskom praksom, za iznose veće od 10.000 maraka biće potrebna najava 48 sati unapred. Guverner je uz to najavio i jačanje sektora kontrole NBJ, čiji kontrolori već pročešljavaju veće poslovne banke.

Reč je uglavnom o bankama koje će se naći u grupi C, dakle kao "pacijenti" Agencije za sanaciju banaka i čiji direktori svakako neće ostati na svojim mestima, kaže guverner NBJ, Mlađan Dinkić, koji u ovakvom ponašanju vidi delovanje lobija protiv reforme bankarskog sistema.

Po njegovom mišljenju, nema opasnosti da se ugrozi politika fluktuirajućeg kursa, jer su devizne rezerve visoke i trenutno iznose 537,2 miliona dolara, a centralna banka je proteklih dana intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kada je bilo potrebno. Štaviše, oprezniji smo i naložili smo svim filijalama ZOP-a da drže veće rezerve deviza, kako bi građani uvek mogli da ih kupe.

NBJ je očito svesna da mora očuvati poverenje ljudi i u dinar i u svoju politiku, jer je to ključno. Konkurencija je zlatna stvar i guverner najavljuje da će zato ZOP, odnosno direktno NBJ otvoriti svoje menjačnice širom Srbije. U velikim državnim bankama koje imaju dugove prema centralnoj banci kompenzacija će biti iznajmljivanje poslovnog prostora i u tim bankama NBJ će otvoriti svoje menjačnice u kojima će građani moći slobodno da kupuju i prodaju devize.

- Reč je o kratkovidom potezu nekih poslovnih banaka jer kada građani na našim šalterima budu slobodno kupovali i prodavali devize, navići će se i neće više ni ulaziti u takve banke, kaže guverner. Po njegovim rečima, sve divlje privatne menjačnice moraće uskoro da budu registrovane inače će doći pod udar zakona, a rok za to će biti skraćen. U svakom slučaju menjački poslovi će biti kontrolisani, a nelegalna trgovina deviza za kratko vreme i definitivno zaustavljena, očekuje Dinkić.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:03h Dinkić o nestašici deviza za prodaju građanima: Bankarski lobi potkopava reformu

17:29h

"Beopetrolove" stanice dobro snabdevene

17:56h

Nakon pretnje štrajkom Sindikata EPS-a, poslodavac ispunio uslove

18:49h Inicijativa NBJ Vladi Srbije: Smanjiti enormne zatezne kamate
18:23h Kampanja za zakon o pravednoj restituciji u Crnoj Gori
   


     


FastCounter by LinkExchange