[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Jan 2001 14:20 (GMT+01:00)

Slavoljub Muslin, sportska ličnost godine "Glasa javnosti", u okruženju najmilijih

Srećni ljudi

Svetlana, Luka i Marko su moja ćelija života. U Francusku otišao na dve i ostao dvadeset godina...

Logično je da odnekud mora da odeš da bi se jednoga dana nekuda i vratio... Tako je Slavoljub Muslin s početkom osamdesetih završio igračku karijeru u Crvenoj zvezdi i onako sa suzom na obrazu, "trofejom" s finala Kupa UEFA, a drškom kofera u ruci, rekao sebi: "Sad idi i čekaj dan kad ćeš opet doći"... Prošlo je dvadeset francuskih godina kada je prepoznao lice i momenat u ogledalu: "Vrati se!".

Govorili su biranim rečima da je "lud", da se sad iz Jugoslavije ide, a ne dolazi, da to nije ono mesto iz romantične priče o ljubavi prema Crvenoj zvezdi, šetnji Kalemegdanom, porodičnog ručka na Senjaku... Nije vredelo jer duševni mir beše jači od društvenog nemira.
- Šta ću, mnogima nisam umeo da objasnim kakva je to, rekao bih životna veza - iskren je Muslin. - Ova dva trofeja, kup i prvenstvo, proizvod su ljubavi i dakako znanja.

Šta je to na prvi pogled tako imaginarno što je Crvena zvezda dobila od Slavoljuba Muslina, a s njega se ne briše prašina triput nedeljno, kako to rade s peharima u klupskom muzeju... Francuskim manirom, onako u odelu od muslina, popeo se na dotrajali podijum jugoslovenskog fudbala na kom su, čast malobrojnim izuzecima, godinama gazili poluobrazovani treneri u prosenjenim trenerkama, flekavim roze košuljama i kravatama jednom vezanim u čvor veličine naprstka. I da nije osvojio ono što je, Slavoljub Muslin bi fudbalsku okolinu dobro zadužio.
- Ne gledam ja to baš tako - i nije uživao u pohvalama. - Za mene su, kako vi kažete, mirnoća, elegancija, pristojnost i ne znam već šta još, normalne pojave. Jednostavno način života, princip, običaj... To što su ovde neki drugi kriterijumi možda prenaglašeni nije razlog da se na ostatak sveta gleda urokljivim pogledom. Uostalom, moj svet je moj svet: u Jugoslaviji jedan, u Francuskoj drugi, ali i jedan i drugi uistinu moj. Znate, u mom rečniku nema fraza, a to kažem jer je porodica Muslin moja ćelija života. Kada smo čekali da uđemo u avion za profesionalni let u Francusku rekao sam suprugi Svetlani: "Ženo, idemo na dve godine da živimo s tim ljudima onako kako oni žive. Nećemo mi valjda da menjamo svetove..." Ostali smo mnogo duže, to niko nije mogao da predvidi.

Eto, u neku ruku ste promenili jugoslovenski fudbalski svet.
- Možda preterujete... Pa, i ja ovde živim na roštilju, pijem više kafanskih kafa s prijateljima nego bilo gde. Dakle, svuda onako kako je red, jugoslovenski, francuski i najprostije svetski.

A, ta porodica s još dvojicom muških članova... Stariji Luka (20) rodio se u Beogradu, na granici "ovog i onog života", a mlađi Marko kod Napoleona pre 15 leta.
- Vidite, ipak je jak taj osećaj pripadnosti, pa bilo to i na savijenom papiru krštenice. Luka ne može da dočeka dolazak u Jugoslaviju, a Marko samo voli... Tek nedavno je shvatio da je gluvarenje s drugarima na beogradskoj kaldrmi bolja varijanta od matematike na koledžu u Nici.

Da li je još jedan Muslin u dresu Crvene zvezde najbolja varijanta za oca i sinove?
- Lukin fudbalski voz je verovatno otišao. Doduše, igra, ali profesionalna karijera će naći drugi posao u informatici i menadžmentu. Kod Marka je drugačija priča: nosi dres Nice, kapiten, kažu da je dobar, visok, da stasom podseća na oca. Voleo bih da i on doživi ono što Zvezda i samo Zvezda mogu da pruže. Verujte, mnogo sam trava gazio, na mnogo stadiona ulazio i izlazio, putovao, gledao, ali Zvezda, "Marakana" i navijači nemaju ni sličnu nit s klupkom ostalog fudbalskog sveta. Možda sam obojen, subjektivan, zapravo sigurno, ali nikome neću da priznam ni blizinu toj veličini. E sad, šta roditelj može lepše da poželi svom detetu nego da s njim podeli takvo životno iskustvo - trudi se Slavoljub da ostavi Marku i Zvezdu u nasleđe.

Čini se da je, ipak, Svetlana Muslin odigrala najbolje utakmice u jednoj velikoj, prvo igračkoj, potom i trenerskoj karijeri.
- Sudbina je tako htela: selidbe, karantini, treninzi, utakmice i ono glavno: deca i porodica... Jedna od njenih životnih diploma je i s Tehnološkog fakulteta. Sve ostalo smo radili zajedno, onako kako samo porodica može.

O Slavoljubu Muslinu, a nigde one Crvene zvezde od prvog do devedesetog minuta!? Posle produžetka sudija će zasigurno odsvirati kraj...
- I opet ću verovatno otići da bih se vratio. Ja ću za ručicu kofera, bezbrižan što će Zvezda ostati jer od neba dalje i ne može.

Da li si čuo... Muslin u Crvenoj zvezdi - reći će neko.
Divno, vratio se - misliće neko. Ne, to je Marko - znaće svi!

Grada Branković


vesti po rubrikama

^sport

14:20h

Muslin, sportska ličnost godine "Glasa javnosti", u okruženju najmilijih

14:40h

Selektor fudbalske reprezentacije Petković ne smanjuje tempo na 35 celzijusa u Kočinu

14:55h

Partizan se zahvalio Slovencima i dočekao poklon iz Ajndhovena

15:00h

Osim bodova, Budućnost u Solunu izgubila i drugo mesto u grupi

15:10h

Drulović, posle loma vilice, polako se oporavlja i čeka produženje ugovora sa Portom

15:20h

Slab učinak naših odbojkaša u Evropi

15:30h

Blažević pred put u Iran o sukobu s kolegom: Ja volim Tuđmana, a Ivić samo Tita!

15:35h

Trener Partizana Darko Ruso prvi put o sudijama: Sivilo poraza

15:40h

Real savladao Beneton Saletovom trojkom u poslednjoj sekundi

15:55h

Još jedan naš trener spakovao kofere: Borovnica u Jordanu

21:48h

Međunarodni rukometni turnir u Portugaliji: Jugoslavija 25 - Tunis 23

      


FastCounter by LinkExchange