[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Jan 2001 16:16 (GMT+01:00)

Srbi i ostali pravoslavci u nedelju ponovo slave Novu godinu

U treći milenijum - drugi put

Kalendar je kao daska - sa njom možete raditi šta hoćete, osim ako nema naslikanog Isusa Hrista - priča otac Vajo iz crkve Aleksandra Nevskog u Beogradu

Srbi i ostali pravoslavni hrišćani u nedelju će opet slaviti Novu godinu. Sve će biti slično kao i pre desetak dana kada se pilo i jelo istim povodom, samo što će ovaj put mnogi reći - ova mi je draža! A sve je, u stvari - u kalendaru.

Vreme naših kalendara kojima se koristimo (i starog i novog) samo je jedno od mnogobrojnih ljudskih "vremena" koje čovek biblijskog nasleđa teško može i da zamisli. I zapravo šta je to uopšte vreme. Izgleda da nema ničeg jasnijeg i običnijeg, ali u suštini nema ničeg neshvatljivijeg i skrivenijeg što više navodi na razmišljanje, rekao je sveti Avgustin pre više od hiljadu i po godina.

Zapažajući prirodne ritmove kosmosa ljudi su im od pamtiveka nalazili odraze u ritualnim praznicima. Nama poznati kalendari - julijanski i, od kraja šesnaestog veka, gregorijanski - duguju svoje postojanje računanju koje određuje vreme proslave Pashe (Uskrsa).

U hrišćanskoj hronologiji postoji centar vremena. To su 14, 15. i 16. Nisan - datumi koji su izmenili svetsko vreme. Ova tri datuma određuju celu hrišćansku teologiju vremena. Raspećem Isusa Hrista (14. Nisana) starozavetno čovečanstvo umire, dok se Njegovim Vaskresenjem rađa hrišćanstvo.

Izrada pashalije (kalendara koji bi odgovarao potrebama hrišćanske crkve) bila je poverena najčuvenijoj antičkoj crkvi - aleksandrijskoj. Koristeći mešavinu kalendarsko-astronomskog zaveštanja egipatske i vavilonske kulture koje je bilo usavršeno kroz školu čuvenih grčkih astronoma (od Metona do Hiparha) oni su načinili crkveni julijanski kalendar. Kao osnovu za Pashalni ciklus njegovi izvođači su uzeli julijanski kalendar koji je tako nazvan u čast Julija Cezara, koji je uz pomoć poznatog astronoma Sozigena, uveo novu hronologiju 46. godine pre Hrista.

Kalendar je bio jedinstven za sve hrišćane do 1582. godine kada je papa Gregor 13 izdao bulu, "Inter gravisimas" koja objavljuje: "Naša je bila briga ne samo da vratimo ravnodnevicu na mesto naznačeno od starih dana, od kojeg je ona odstupila za oko 10 dana od vremena Nikejskog sabora, i da vratimo 14. dan mesečeve mene na svoje mesto, od kojeg je on odstupio do sada četiri ili pet dana, već isto tako da iznađemo metode i pravila kojima će biti postignuto da se u budućnosti ravnodnevica i 14. dan mesečeve mene nikada ne pomere sa svojih pozicija".

Kao rezultat gregorijanske kalendarske reforme, papstvo je postalo konačno razdvojeno od pravoslavlja. Mi naravno znamo da julijanski crkveni kalendar nije astronomski savršeno tačan, ali to nije ni gregorijanski.

Za pravoslavnu crkvu pitanje kalendara nije samo astronomsko već i dogmatsko i crkveno - liturgijsko. Za nas je vreme kao daska pripremljena za ikonu. Dok je daska prazna, možete sa njom da radite šta hoćete, ali ako je na njoj izobražen lik Gospoda Isusa Hrista onda više sa njom ne možete da radite šta hoćete - kaže za "Glas" otac Vajo iz crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

U tom kontekstu jasno je da pravoslavni hrišćani nemaju pojam Nove godine kao neko slavljenje vremena jer hrišćani se poslužuju vremenom, ali mu ne služe.

Kalendar je jedan od izraza vremena, može se definisati i kao koncept "ritmičkog sećanja čovečanstva". Svaki narod je, oslanjajući se na svoju tradiciju (i svoj ritam) stvarao i svoj kalendar kao jedno od bitnih obeležja.

Svaki sistem merenja je različit, ali svaki "radi" kao program koji se stavlja u kosmički kompjuter. U zavisnosti od tog programa usvaja se određen sistem pogleda na svet koji postaje preovlađujući za kolektivno nesvesno populacije koja se podređuje brojevima koji "obeležavaju" vreme.

Kinezi još sa poštovanjem slede nebo i simbole sunca i meseca, sazvežđa, podele vremena i godišnjih doba. Njihova škola suprotnosti, Jin-Jang, tvrdi da su odnosi u vasioni, isto kao i u društvu čvrsto određeni i da počivaju na slaganju suprotnosti. Kinezi, kao i gotovo svi istočni narodi imaju lunarni kalendar.

Po njemu mesečeva godina je sastavljena od 12 mladih meseci, a svakoj 12 godini dodavan je 13 mesec. Dvanaest godina čini jedan deo šezdesetogodišnjeg ciklusa, a svaka godina od 12 godina je označena posebnim životinjskim imenom.

Tradicionalna kineska Nova godina ima pomerljiv datum, i počinje od januara do kraja februara.

Muslimani mere vreme od 662. godine po našem kalendaru kada se Alah javio Muhamedu. Jevreji sada slave 5761. godinu, odnosno trenutak kada je po njihovom verovanju Bog stvorio svet.

S. Majdak

 

Od maja do jula

Radoznalost nagoni ljude od pamtiveka da pokušaju da "zavire" u budućnost. Aleksandar Ibrišimagić, astrolog iz Beograda, za čitaoce "Glasa" otkriva šta nagoveštavaju zvezde.
- Izlazimo iz perioda koji je za sve nas bio veoma težak, ali nije sve završeno. Iako nas očekuje period desetogodišnjeg napretka u ekonomskom i svakom drugom smislu, zvezde upozoravaju da Jugoslaviju očekuje posebno kritičan period od 10. maja do 18. jula kada će Mars biti u retrogradnom hodu u sazvežđu Strelca, što najavljuje sukobe između vlasti i u parlamentu. U istom periodu biće ugroženi i američki nacionalni interesi, što će doneti nove sukobe širom sveta.
Sledeća godina može da "potuče rekord" po visokim temperaturama - deo je nagoveštaja koje je iz zvezda "pročitao" Aleksandar Ibrišimagić.


vesti po rubrikama

^reportaža

16:16h

Srbi i ostali pravoslavci u nedelju ponovo slave Novu godinu: U treći milenijum - drugi put

16:31h

Reporterski zapis sa juga Srbije gde se badnjak kači na borna kola: Bujanovac, srpski Alamo

16:52h

Posle tri decenije meštani Kokinog Broda sišli do svojih kuća i imanja: Zavičaj isplivao iz Zlatarskog jezera

17:03h

Agenti istočnonemačkog Štazija prskani radioaktivnim sprejom

17:22h

Američki naučnik tvrdi da će se za pet godina roditi prvo klonirano dete

      


FastCounter by LinkExchange