[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Jan 2001 16:06 (GMT+01:00)

Svetislav Jovanov, direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu

Ko je zvezda?

Živeli smo u getu koji je, nemojmo se zavaravati, bio i pozorišni i duhovni. Kako zaustaviti amaterizam i haos koji se neprestano provlače kroz naš pozorišni život

Svetislav Jovanov, dramaturg, dramski pisac, pozorišni kritičar, eks selektor Sterijinog pozorja... krajem prošle godine preuzeo je, po mnogima, izuzetno nezahvalnu ulogu direktora Drame Srpskog narodnog pozorišta "u vremenu tranzicije".

- Katastrofalna situacija u našim pozorištima, koja je poslednjih godina bila na pragu kolapsa, u SNP se kao jednom od dva naša nacionalna teatra samo najvidljivije i najkatastrofalnije prelamala, kaže za "Glas" Sveta Jovanov. Ti problemi su sad još dodatno umnogostručeni zakasnelim startom, te Dramu SNP najpre čeka jedna vrsta konsolidacije i obnove, što ćemo pokušati da ubrzanim hodom i promišljenom repertoarskom koncepcijom ostvarimo već u ovoj polusezoni. Naravno, to će biti tek prvi korak, hvatanje priključka, kako u broju predstava i njihovoj raznovrsnosti, tako i u onome što je mnogo važnije - kvalitet koji će zadovoljiti velike zahteve novosadske publike.

Srećom, te je olakšavajuća okolnost činjenica da je ansambl Drame SNP potencijalno među tri najbolja u zemlji. Treba samo prevazići stagnaciju, mrtvilo, uravnilovku, neumereno robovanje određenim intelektualističkim predrasudama o tome "ko je zvezda", bilo među rediteljima, glumcima ili piscima, ali i prevazići snishodljiv odnos prema svemu onome što dolazi "sa strane" i sklonost ka drugorazrednom, što je, na žalost, jedna od pogubnih konstanti u kulturnom miljeu Novog Sada.

Prvi korak bio je početak rada Drame na tekstu "Pravo na Rusa" Uglješe Šajtinca, koji će režirati Olivera Đorđević, i najava postavke Geteovog remek dela "Torkvato Taso".
- Namera moje koncepcija za sezonu i po, odnosno do kraja sezone 2001/02, u prvom redu je da probudi vitalne snage u ansamblu, publiku vrati u pozorište i vrati ugled Drami SNP. U tom pravcu nužno je krenuti sa uprizorenjem što više zanimljivih ostvarenja naših savremenih dramskih autora, zato što ansambl SNP svojim senzibilitetom ima priključak sa domaćim aktuelnim dramskim stvaralaštvom. Drugi segment strategije je obnovom klasičnog repertoara, naravno bez primitivnih političkih aluzija, već sa idejom da se pokaže šta ta klasika zaista govori, emotivno i senzibilno, o ovom vremenu, ali i da se ona prikaže u čistom žanrovskom ključu, bez velikih ideoloških i filozofskih prtljaga. Ono što nas posle toga čeka je intenzivnije bavljenje savremenim stranim dramskim tekstovima. Taj stilski ključ mi smo pomalo izgubili, zbog repertoarskog lutanja, ali i zbog isključenja iz nekakvog savremenog konteksta svetske dramaturgije, odsustva razmene iskustava, učenja stilova... Živeli smo u getu koji je, nemojmo se zavaravati, bio i pozorišni i duhovni.

M. Stajić

 

Da "dođe do mozga"

Kao osveženje dočekana je najava da će u SNP uskoro ponovo zaživeti institucija dramaturga.
- Na nivou čitave zemlje priča o zaboravljenim dramaturzima je već pomalo zamorna. Svi su svesni da imamo jednu odličnu katedru, čije postojanje opravdava, i da ništa drugo nije uradila, već sama pojava Duška Kovačevića. A većina mladih autora, od Stevana Koprivice, Biljane Srbljanović, pa do Vojislava Savića i Uglješe Šajtinca, jasno pokazuje kako ta katedra i dalje nečemu služi. I to konačno mora da dođe do mozga onim ljudima koji godinama unazad priznaju ovaj problem, a ništa ne rade da se on na neki način počne rešavati. Da je svaki deseti diplomirani dramaturg bio zaposlen u nekom profesionalnom teatru, situacija u našim pozorištima bi, i pored svih nedaća, bila mnogo drugačija. I dok to ne učinimo, dok ne zaposlimo dramaturge "tvorce repertoara", dramaturge "čitače", dramaturge "adaptatore", "dramatizatore", "savetnike", dramaturge "prevodioce" - dotle će se jedna vrsta amaterizma i haosa neprestano provlačiti kroz naš pozorišni život.


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Svetislav Jovanov, direktor Drame SNP u Novom Sadu: Ko je zvezda?

16:34h

CNP u petak uveče gostuje u nacionalnom teatru sa predstavom "Rekvijem za 20. vek"

16:51h

Dodeljene nagrade za likovnu kritiku i autorsku izložbu

17:09h

Proglašeni najbolji albumi svih vremena, Bitlsi prvi

17:14h

Uoči 51. filmskog festivala u Berlinu

17:38h

Glumac SNP Jugoslav Krajnov laureat nagrade "Predrag Tomanović"

17:52h

Stefan Milenković uoči tradicionalnog novogodišnjeg koncerta u Centru "Sava": Možda ću se vratiti

      


FastCounter by LinkExchange