[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Jan 2001 17:01 (GMT+01:00)

Na relaciji London - Beograd: Dragan Mićanović, glumac

Sve su karte otvorene

Obožavam audicije. Fortinbras u "Hamletu". Borba za ulogu. Gluma u stilu "hodaj i pričaj". Televizijsko iskustvo

Glumac Dragan Mićanović je novi milenijum dočekao u Beogradu, sa suprugom, glumicom Anom Sofrenović, kćerkom Ivom i porodicom. Već ovih dana vraćaju se u London u kome borave godinu i po dana.

Draganu prija zapadni sistem rada koji mu ne dozvoljava da se opusti. Sve je drugačije i izazovnije. Priznaje da se tamo "radi kao crnac", za razliku od naše sredine i da bi najidealnija bila kombinacija ta dva pristupa poslu.
- Obožavam audicije! Tamo je to jedini način da dobijete ulogu. Volim tu borbu za ulogu, tih pet minuta kada pred potpuno nepoznatim ljudima morate da pokažete šta znate. Imam i svog agenta koji me je baš obavestio da me čeka puno ponuda i audicija - priča za "Glas" Dragan Mićanović.

Mislite na Gloub teatar u kome ste igrali Fortinbrasa u "Hamletu"?
- Gloub postoji kao opcija, ali tu su i druge stvari. Sa njima sam imao ugovor na šest meseci. Kada ugovor istekne - mogu da vas ponovo pozovu, ali i ne moraju. Sezona u Gloubu počinje u martu i traje do kraja septembra, pošto se igra na otvorenom. Posle nekoliko proba "Hamleta" shvatio sam da se tamo glumi po principu "hodaj i pričaj". Suština je dobro pročitati komad i razumeti Šekspira. Pošto je publika osvetljena, svake večeri viđao sam ljude koji su dolazili sa knjigom na predstavu i čitali, pratili glumčev tekst! Mislim da sam se dobro uklopio. Englezi su otvoreni prema različitim stilovima i načinima glume. Jedino što smo mi emotivniji. Da li zbog vremena u kome smo živeli ili zbog te emotivnosti, Šekspira shvatamo krvavije nego oni, bar je to moj utisak. Posle "Hamleta", u Gloubu sam radio komad "Antipodis" Ričarda Bruma sa kojim smo u Vićenci završili sezonu.

U predstavi "Naturalizovani" nastupili ste sa Brankom Katić?
- Pet puta smo u Rojal kort teatru izveli taj komad čiji su autori šestoro mladih sarajevskih pisaca koji žive u Londonu. Predstava je uspela da zaintrigira englesku publiku. Tumačio sam pet uloga - od jedanaestogodišnjeg dečaka, preko džaknkija u vozu, oca...

Okušali ste se i na televiziji. Kakvo je to iskustvo bilo?
- Nijedan posao mi ne pada teško. Njihova produkcija je fantastična. Igrao sam epizodu u krimi drami o životu Konana Dojla. Bio sam pukovnik Jan Kotli i tu prvi put nisam glumio stranca.

Da li razmišljate o povratku?
- Sve karte su otvorene. Teško je planirati bilo šta. Znam samo da ne mogu sebi da priuštim da živim tamo, a povremeno nastupam ovde. Izglasavanje novog zakona o pozorištu bi otvorilo mogućnost lakše komunikacije naših glumaca u inostranstvu sa ovdašnjim pozorištem. Do tada, ko zna gde me život može odvesti...

Maja Vukadinović


vesti po rubrikama

^intervju

17:01h

Na relaciji London - Beograd: Dragan Mićanović, glumac: Sve su karte otvorene     


FastCounter by LinkExchange