[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Jan 2001 18:11 (GMT+01:00)

Italijanski ministar finansija Del Turko optužuje predsednika Mila Đukanovića

Ako bosovi progovore uzdrmaće Crnu Goru

Da Prudentino nije imao zaštitu predsednika Đukanovića, ne bi postao najmoćniji, najbogatiji i najopasniji bos trgovine na Mediteranu

"Ako gospodari krijumčarenja na Mediteranu, zvali se oni Prudentino, Frančesko ili Albino, sarađuju s italijanskim sudskim vlastima, neće to na dobro izaći...", priča italijanski ministar finansija Otavijano Del Turko, zavaljen u svoju fotelju u kabinetu u palati Mastaji i podiže pogled k nebu kao da se moli.

Gospodine ministre, vi kažete da neće na dobro izaći ako otac i sin Prudentino progovore. Šta na primer?
- Počeću od susedne Crne Gore, tamo predviđam zemljotres...

Možete li da nam to pojasnite?
- Vlada će biti uklonjena a predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, loše će se provesti.

Kakve veze ima Prudentino s predsednikom Đukanovićem?
- Bez Đukanovića ne bi postojao Prudentino, a bez Prudentina ne bi bilo Đukanovića. Da Frančesko Prudentino nije imao zaštitu predsednika Đukanovića, ne bi postao najmoćniji i najbogatiji i najopasniji bos trgovine na Mediteranu. Tu se ne radi samo o krijumčarenju cigareta, nego i oružja, droge i ljudi, naročito žena i dece.

Vi dakle želite da kažete da je predsednik Đukanović manje-više Prudentinov saučesnik?
- Ja kažem da priča tipa "nije mogao da ne zna" ne može da važi samo za Betina Kraksija. Bez garancije i pokrića Crnogorske vlade, skrivanje Prudentina u toj zemlji ne bi moglo da traje tako dugo i pod zaštitom. Istina je da je taj tajni boravak odobrio predsednik Đukanović. I ne samo to.

Šta još?
- Pod zaštitom je bila i krijumčarska delatnost tog čoveka. Vlada Crne Gore je štitila priliv cigareta u zemlju i predsednik Đukanović je apsolutno bio u toku sa stvaranjem te mreže magacina i hangara za skladištenje robe.

To dakle znači da ako Prudentinovi sarađuju sa sudom, Milo Đukanović može da ima problema...
- Čak i ako ova dvojica ne sarađuju, on će loše proći, jer verujem da dobro vođena istraga može da uvidi vezu između njih. Recimo, prisluškivanjem razgovora.

Kakva vrsta političkih i diplomatskih pritisaka se trenutno vrši da bi se izbeglo da Crnogorska vlada štiti italijanske građane koji se skrivaju od zakona i njihove švercerske poslove?
- Otkad sam ministar, bio sam prisutan sam na dva sastanka Ekofina (Saveta ministara finansija EU). Na prvom sastanku smo razmotrili minimalno finansiranje crnogorskog naroda. I to je bilo odobreno. Na drugom sastanku je na dnevnom redu bilo mnogo značajnije finansijsko ulaganje. To finansiranje nije bilo odobreno. Naš odnos prema zemlji kojoj je potrebna pomoć da bi se ponovo izdigla iznad bede ima neizbežan preduslov: uspostavljanje vladavine prava i puna saradnja te zemlje na prevenciji i suzbijanju kriminala.

Ko osim Đukanovića za tili čas izbija na loš glas?
- Duvanske multinacionalne kompanije, Rejnolds i Filip Moris na primer.

Zašto?
- Zato što je ta gospoda bila svesna da je Prudentino mafijaš ali su uprkos tome sarađivali s njim kao s legalnim predstavnikom, legalnim koncesionarom za Mediteransku oblast. Multinacionalne kompanije iz Virdžinije su malu zemlju poput Crne Gore snabdevali takvom količinom cigareta koja bi mogla da zadovolji potrebe zemlje Italije ili Nemačke. Podizanje tužbe protiv ovih multinacionalnih kompanija od strane komesara Romana Prodija je čin bez presedana na našem kontinentu. U Americi se štite prava pojedinaca tako da onaj čija su pluća uništena duvanom može da zatraži odštetu od onog ko taj duvan proizvodi i prodaje. Prodi je podigao kolektivnu tužbu u ime vlada radi zaštite "društvenih pluća" Evrope. Sa tog stanovišta, ako Prudentino i istraga u vezi sa njim ustanove vezu između njega i multinacionalnih kompanija, Evropa samo može imati koristi.

Đukanović štiti ili je štitio Prudentina. Multinacionalne kompanije ga podržavaju. Da li je on imao zaštitu i u Italiji?
- Ne sumnjam da je Prudentino uživao zaštitu i u Italiji. To se navodi u izveštaju komisije za borbu protiv mafije čiji sam ja bio predsednik pre nego sam postao ministar. Vladao je pravi rat između onih koji su se borili protiv krijumčara i njihovih zaštitnika. Tek kada je ta zaštita usporena, tek onda je država na obali Pulje sprovela operaciju "Primavera" s vidljivim rezultatima. Za posao kojim se bavim u ovom trenutku imam dobar pokazatelj.

Koji?
- Priliv novca. Otkad je pokrenuta operacija Primavera, akcize za prerađene cigarete su porasle za dve hiljade milijardi lira.


vesti po rubrikama

^hronika

18:11h

Italijanski ministar finansija Del Turko optužuje predsednika Mila Đukanovića: Ako bosovi progovore uzdrmaće Crnu Goru

18:25h

Novinar osuđen zbog izbegavanja mobilizacije

18:39h

Zrenjanin: Zbog nerešenog stambenog pitanja, pokušao da se zapali u zgradi opštine

18:52h

Dva razbojnika osuđena ukupno na dve godine

19:07h

Osumnjičen bivši direktor "Jedinstva"

19:18h

Otporašu odšteta zbog povrede časti

      


FastCounter by LinkExchange