[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Jan 2001 18:01 (GMT+01:00)

Hiljadu dana Otpora(3)

Pesnica stvorena iz ljubavi

Otpor i Alternativna akademska mreža tekovine Univerzitetskog protesta. Šablon pesnice umesto izjave ljubavi. Crno-bela situacija i pokret PROTIV

Ovih dana sve češće se pominje da će Otpor ozvaničiti svoj kraj
Tim povodom, "Glas" će čitaocima ovaj fenomen približiti.
Pošto, hteli, ne hteli, ne možemo da zanemarimo
Otpor koji je dve godine živeo među nama i izneo promene.
Regrutujući ne samo studente, već i sve one koji slobodno misle

Zakonom o univerzitetu ova institucija je potpuno okupirana, ni govora više nije bilo ni o autonomiji, niti o neprikosnovenosti njegove teritorije. Njime su profesori i studenti bačeni na kolena, sve je podređeno državi, čitaj režimu, tako da ništa drugo do udruživanje u nestranačku organizaciju koja bi okupila sve one koji drugačije razmišljaju nije moglo da obeleži jako protivljenje i kreativnu energiju koju je u tom trenutku Zakon anatemisao.

Tako je neuspeli Univerzitetski protest dobio dve tekovine - Alterativnu akademsku mrežu, koja je predstavljala nešto nalik paralelnom univerzitetu i Otpor koji je zamišljen kao oponent režimskom i korumpirnom Savezu studenata.

Srđa Popović, svima poznat kao jedan od viđenijih iz omladine Demokratske stranke koga je tadašnja vlast bez dokaza optužila da "valja" drogu, i Nenad Petrović Duda, sastali su se i poveli razgovor oko toga na koji način je moguće srušiti Slobodana Miloševića i njegov režim.

- Tad sam izgovorio to da kad bi se svi ljudi koji su PROTIV prepoznavali na ulici tako što bi se pozdravljali pesnicom, Sloba bi pukao - kaže Srđa Popović dodajući da su se odmah potom u bašti "Grineta" dogovorili sa protestašima iz "96./"97. da formiraju pokret za koji bi svima bilo jasno da je PROTIV.

Popović napominje da su se naziv Otpor neprestano provlačio kroz priču, i da su se brzo složili da nov, u početku samo studentski pokret, za zaštitni znak izabere stisnutu pesnicu koju je Duda dizajnirao za samo dva sata.

Koliko god da zvuči romantično, Duda je pesnicu stvorio iz ljubavi. Naime, njegova tadašnja neispunjena ljubav je dobila u zadatak da reši novi imidž novog pokreta, a on je to, njoj za ljubav, odradio za dva sata napravivši prvi kartonski šablon pesnice. Tek kasnije je povezao da je to bilo idejno rešenje za pokret koji će okupiti ljude koji su protiv a prepoznavaće se po podignutoj pesnici.

- Posle niz sastanaka u Cesidu, kafani "Kasina", kafiću "Monument" i "Studentskoj inicijativi" koja je u početku bila sedište Otpora rešili smo da na Univerzitetu povedemo borbu protiv Zakona u univerzitetu. U početku smo bili fokusirani na univerzitet. Tad su bili organizovani protesti na tri fakulteta - Elektotehničkom, Pravnom i Filološkom - priča aktivista Vukašin Petrović, koji je u Otporu od prvog dana.

Za boje Otpora izabrane su crna i bela najpre zbog toga što su one bile tekovine Studentskog protesta "96/"97 koji je za simbol imao crnu strelicu u belom krugu, kao saobraćajni znak.
- Situacija u Srbiji nikad više nije bila tako crno-bela kao tad - napominje Srđa Popović.

Bilo je to vreme (septembar - oktobar 1998.) kad su "Dnevni telegraf", "Naša borba" i "Danas" privremenom Vladinom Uredbom "protiv defetista" već bili ugašeni, kad se na nekoliko fakulteta "kuvalo", a među piscima, glumcima, muzičarima i uopšte javnim ličnostima, tačno se već znalo ko je na čijoj strani.

Milica Bjelovuk
Sutra: Kako je i kad Otpor primećen


vesti po rubrikama

^feljton

18:01h

Hiljadu dana Otpora(3): Pesnica stvorena iz ljubavi

18:40h

Zavera protiv Arkana (3): Kovanje novog plana

19:02h

Kosovo kratka istorija (12): Čije je bilo Dušanovo carstvo

      


FastCounter by LinkExchange