[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Jan 2001 18:24 (GMT+01:00)

Kako su se u "Progresu" sprovodili zakoni i sopstveni propisi

Firma po meri bivšeg premijera

Mirko Marjanović je sam odlučivao o poslovima, kadrovima, lumperajkama, stanovima...

BEOGRAD - Ako "Progresov" rukovodeći tim ne može da se odbrani od optužbi zbog evidentno prljavih finansijskih transakcija, ne bi bar trebalo da pada u nove greške.

Dušan Tošković, finansijski direktor "Progresa", u protestnom pismu ovom listu tvrdi da Gordana Zarubica, predsednik Kriznog štaba, više nije radnik ove firme jer joj je disciplinska komisija izrekla kaznu prestanka radnog odnosa zbog pokušaja da smeni rukovodstvo zajedno sa Marjanovićem.

Svako ko barem elementarno poznaje pravo morao bi da zna da su Zarubica i ostali članovi Kriznog štaba koji su dobili otkaz još radnici "Progresa" jer je disciplinska komisija dala rok za žalbu na odluku o otkazu od 15 dana. To u pravno uređenim firmama znači da disciplinski proces još nije okončan, a u "Progresu" finansijski direktor očito unapred zna odluku Upravnog odbora ili mu pak sugeriše šta da učini.

Gas uz pesmu

Zaposleni kažu da Marjanović smatra da je dobro što se gas više ne uvozi preko "Progresa". Ova kompanija se, gubitkom ovog posla, kurtalisala pritiska Rusije zbog finansijskih obaveza, zadovoljno zaključuju čelnici "Progresa", ali radnici više ne viđaju svog prvog šefa kako peva, zabavljajući društvo.

Izričući kaznu prestanka radnog odnosa trojici radnika i članova Kriznog štaba, komisija se pozvala na propise kuće o radnim odnosima. Šta u njima piše, teško je dokučiti jer ni advokat optuženih Nataša Dragović- Raković još nije uspela da ih dobije.

Na više usmenih zahteva rečeno joj je da propise mora zatražiti pismenim putem i da će joj biti dostavljeni poštom, ali da li zbog pravne ili poštanske neefikasnosti, advokat još nije dobio pošiljku da bi mogao pripremiti odbranu pred Upravnim odborom u kome, ako nije bilo nekih tajanstvenih promena, između ostalih sede Milomir Minić, ali i ekonomista Jurij Bajec.

U obrazloženju otkaza koji je potpisao Zoran Vasiljević, direktor Direkcije za pravne, kadrovske i opšte poslove navodi se da je netačno da su troškovi reprezentacije u zakupljenoj vili od Fudbalskog kluba "Partizan"za devet meseci prošle godine četiri miliona kako je tvrdio Krizni štab.

"Disciplinski organ je uvidom u izveštaj finansijske direkcije sredinom novembra utvrdio da su oni 2,6 miliona i da učestvuju svega 0,99 odsto u neto prihodu što je za jednu spoljnotrgovinsku firmu zanemarljivo", navodi se u obrazloženju otkaza kao argument da su otpušteni lagali. Mirko Marjanović bi imao manje štete po ugled kada ga ne bi branili ovakvi pravni stručnjaci, a uspešni direktor bi ih odmah smenio.

Radnici koji se zalažu za smenu Marjanovića podneli su krivičnu prijavu zbog nestanka kompjutera sa bazom podataka 13. oktobra, a od deviznog inspektorata NBJ se očekuje da utvrdi i kako je formirana cena gasa. Uz to, inspekcija će možda utvrditi i ko je od partijskih prvaka iz prošle koalicije finansirao i gradio stambeni prostor za čelnike "Progresa".

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:24h

Kako su se u "Progresu" sprovodili zakoni i sopstveni propisi

18:38h

Tužilaštvo ne reaguje na prijavu protiv Zorana Aranđelovića, bivšeg direktora DIN-a

18:56h

Kako su deljeni stanovi federacije(7): Daktilograf kao funkcioner

19:04h

Pomoć SAD: Pet miliona za izbeglice u SRJ

      


FastCounter by LinkExchange