[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Jan 2001 17:19 (GMT+01:00)

Bivši predsednik RS u četvrtak se izjasnila pred Tribunalom

Plavšićeva: Nisam kriva

Porekla krivicu, mirnim glasom, po svih devet tačaka optužnice. U ime Tužilaštva, u sudnici se pojavila lično Karla del Ponte. Simić protiv spajanja njenog i postupka protiv Krajišnika

HAG - "Dobro jutro, časni sude. Optužnicu sam dobila juče, razumela sam je u potpunosti i ni po jednoj od tačaka optužnice ne osećam se krivom", izjasnila se u četvrtak tokom prvog pojavljivanja pred sudijom Haškog tribunala Biljana Plavšić, bivši predsednik Republike Srpske, koja se u sredu dobrovoljno predala u sedištu tog međunarodnog suda.

Obučena u komplet boje lavande i s lančićem na kojem je visio privezak u obliku krsta, Plavšićeva je mirnim glasom i rečima "nisam kriva" odgovorila na svaku od devet tačaka optužnice koje joj je pročitao haški sudija i predsednik Sudskog veća Ričard Mej, prenela je agencija Rojters trudeći se da u potpunosti opiše atmosferu koja je u četvrtak u 11 časova pre podne vladala u sudnici Tribunala.

Britanska agencija navodi i da se sedamdesetogodišnja Plavšićeva pred sudijom Mejom pojavila u pratnji dva ženska stražara koji su tokom celog saslušanja stajali gotovo tik uz nju.

Sve svetske agencije su i u četvrtak podsetile da je za tajnu optužnicu koju je Hag protiv nje podigao u julu, Plavšićeva saznala krajem decembra prošle godine.

Vlada Srpske dala garancije

BANJALUKA - Vlada RS dala je u četvrtak garancije Haškom sudu na osnovu kojih on može da dozvoli bivšem predsedniku Biljani Plavšić da se brani sa slobode. Ministar pravde RS Čedo Vržina izjavio je juče da garancije, pored ostalog, podrazumevaju da će Plavšićeva biti pod "kontrolom Vlade", da će boraviti u RS, ali da će se redovno odazvati pozivima Haškog suda. Takođe, ona bi preuzela obavezu i da ne utiče na svedoke.

B. M.

Kada joj je Mej rekao da može da sedne, Plavšićeva mu je na engleskom jeziku rekla hvala. Sudnica u kojoj se odvijalo prvo pojavljivanje Plavšićeve pred Tribunalom bila je dupke puna, a njeno izjašnjavanje pratio je i veliki broj novinara iz celog sveta.

Optužnica se sastoji od devet tačaka koje Plavšićevu terete za genocid, povrede Ženevskih konvencija, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu od 15. jula 1991. do 31. decembra 1992.

Na prvom pojavljivanju Biljane Plavšić pred Tribunalom optužbu je lično zastupala glavni tužilac Karla del Ponte. Ona je najavila da će podneti zahtev da joj se sudi zajedno s bivšim drugim čovekom RS Momčilom Krajišnikom, koji je optužen za iste zločine u istom vremenu. Očekuje se da suđenje protiv njega počne u maju.

Njen branilac, banjalučki advokat Krstan Simić, izjavio je da nije pobornik zajedničkog suđenja Plavšićevoj i Momčilu Krajišniku, ali je priznao da odbrana neće moći tome da se suprotstavi. On je obavestio sudsko veće da su uslovi pritvora za Biljanu Plavšić neprihvatljivi, zbog toga što je u isključivo muškoj sredini, dok bi odvajanje u poseban prostor značilo izolaciju.

Kako Beta saznaje, Plavšićeva se od trenutka predaje nalazi u delu pritvorske jedinice u Ševeningenu koja je odvojena od dela u kojem su svi ostali optuženi.

PRIREDILA: S. Đ. P.

 

Zapadni mediji tvrde da dogovor između Haga i Plavšićeve ipak postoji

Dogovor između Tribunala i Biljane Plavšić je, ipak, postignut, a srpski izvori kažu da će ona ili biti oslobođena ili dobiti manju kaznu ukoliko bude sarađivala sa sudom, piše britanski "Indipendent", pozivajući se na saradnika američkog Instituta za mir. "Pojavljivanje Plavšićeve u Hagu u svojstvu navodnog podstrekivača genocida je moguća sramota za zapadne lidere, koji su bili srećni kada je Karadžić sedeo u luksuznim hotelima u Ženevi na beskrajnim mirovnim razgovorima, iako se o zločinima u BiH već uveliko govorilo", navodi list.
Britanski zvaničnici opisali su u četvrtak gospođu Plavšić kao "čvrstu i odlučnu damu" čije će svedočenje "izazvati žamor u Beogradu". Nemački "Frankfurter rundšau" postavlja pitanje da li je "hrabrost ili krivica" naterala "srpsku čeličnu ledi" da se preda. "Ona se nada da će kao ključni svedok dobiti smanjenu kaznu", piše list. Vodeći nemački mediji ocenjuju da bi njenom predajom mogao da naraste i pritisak na vlasti SRJ da bivšeg predsednika Slobodana Miloševića izruče Hagu. Prema saznanjima Bete u vladi bliskim krugovima, Berlin ocenjuje da je nova vlast u Beogradu principijelno sada saglasna da se Miloševiću sudi u Hagu. Nerešenim se smatra još pitanje same procedure.

Nije imala gde da se skloni?

Američki magazin "Time" piše da je jedan od mogućih razloga dobrovoljne predaje bivše Plavšićeve Hagu taj što ona nije mnogo popularna ni kod kuće ni u SRJ, te nije imala gde da se skloni. "Teško ju je zamisliti kako se krije po selima i brdima kao Radovan Karadžić, a ne može ni da se krije po Srbiji, jer ni tamo nije popularna", ocenjuje nedeljnik.

Poziv na predaju

Del Ponteova je u četvrtak ponovila poziv svim optuženima da se dobrovoljno predaju, kao što je to učinila Biljana Plavšić, deseta koja je odlučila da dobrovoljno dođe pred Tribunal.
Hag je podsetio da je trenutno na slobodi 27 javno optuženih, od čega najmanje 15 u Srbiji. Optuženi koji žele da se sami predaju, poručila je glavni tužilac, mogu direktno da stupe u vezu s Tribunalom. Oni koji se nalaze u BiH ili na Kosovu mogu da se o predaji dogovore sa Sforom ili Kforom. Optuženi koji ne žele da direktno stupe u kontakt s Kancelarijom to mogu učiniti preko advokata ili diplomatskih predstavništava.


vesti po rubrikama

^balkan

17:19h

Bivši predsednik RS u četvrtak se izjasnila pred Tribunalom: Nisam kriva

17:23h

Poslanici RS glasaju o premijeru i sastavu njegovog budućeg kabineta

17:36h

Hrvati protiv Klajnovog predloga: Mini-samit sa SRJ i BiH ne dolazi u obzir

17:54h

S Del Ponteovom u Zagreb stižu i nove optužnice

18:08h

Hrvatska vlada usvojila predlog Zakona za skraćenje vojnog roka

18:16h

Rumunija od četvrtka predsedava Oebsom

22:09h

Koštunica u BiH 19. januara

      


FastCounter by LinkExchange