[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

11. Jan 2001 17:17 (GMT+01:00)

Salon automobila u Detroitu od 13. do 21. januara

17 glamuroznih premijera

Sledeće nedelje u američkom Detroitu okupiće se svi veći proizvođači vozila da bi glamurozno predstavili svoje nove modele i namamili kupce

Organizatori, verovatno, najvažnijeg sajma automobila za američko tržište, koji se održava u Detroitu od 13. do 21. januara, najavili su 17 svetskih premijera serijskih vozila.

Sa novim modelima predstaviće se pre svega tri velika američka proizvođača General motors, Ford i Krajsler, koji time nastoje da se uhvate u koštac sa očekivanim smanjenjem potražnje na američkom tržištu. Naime, stručnjaci automobilske industrije slažu se da će ove godine najveće tržište vozila na svetu pogoditi recesija.

U senci male krize. Tri američka giganta su već krajem 2000. pogođeni slabijom potražnjom: Krajsler beleži gubitke, a i prvaci autoindustrije kao Dženeral motors i Ford drastično su skresali proizvodne planove. U decembru je u SAD zabeležen pad prodaje putničkih i lakih teretnih vozila za 7,6 posto na 1,244 miliona vozila. Kod Dženeral motorsa taj minus iznosio je 18,1 procenata, kod Forda 14,6 posto, a kod Dajmler-Krajslera čak 14,8 posto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Šestomesečna struja

Na sajmu automobila u Detroitu, kojim autoindustrija tradicionalno započinje godinu, proizvođači neće štedeti truda ni sredstava da se predstave u što boljem svetlu. Inače, za osvetljenje prezentacija i za razglasne uređaje će, prema podacima organizatora, biti potrebna količina struje koja bi bila dovoljna za 360 stanova za 6 meseci.

U celini je u 2000. godini ostvaren istina rekordni obim prodaje od 17,4 miliona vozila, ali se mnogi analitičari slažu da je to s obzirom na usporenu konjunkturu i visoke kamate ostvareno samo popustima američkih proizvođača.

Na sajmu u Detroitu dominiraće vesti o problemima Krajslera, koji je prema prognozama u četvrtom kvartalu imao gubitke od 1,4 milijardi evra. Svi stručnjaci sa napetošću iščekuju program restrukturiranja Krajslera, ali prema najnovijim vestima iz Dajmler-Krajslera ova koncepcija biće saopštena tek krajem februara.

Šta je sve novo. Na sajmu u Detroitu Krajsler će predstaviti model terenskog vozila džip "liberty", koji treba da se proizvodi u pogonu u Toledu (Ohajo), pri čemu bi ovaj pogon pretežno trebalo da bude opremljen proizvodnom tehnologijom Mercedesa. Pored toga planirano je iznenađenje za jedno novo serijsko vozilo. Nemački ogranak putničkih vozila Dajmler-Krajsler predstaviće javnosti u Detroitu novi kombi-model uspešne Mercedesove C-klase. Novi T-model prodavaće se od septembra i u SAD.

Folksvagen će pored novih modela kao što je ristajling "pasata", predstaviti studiju jednog teretnog vozila koje će spolja imati nostalgični dizajn i podsećati na prvo folksvagenovo teretno vozilo pod nazivom "buli". Tehnički je ova studija veoma moderna, a vozilo će biti opremljeno benzinskim motorom sa 6 cilindara.

Vrhunski modeli. BMW će predstaviti snažne modele kao M-verziju kabrioleta i terensko vozilo X5 haj performans, koje pokreću motori sa preko 340 KS.

Proizvođač sportskih vozila Porsche, koji je veoma uspešan u SAD pokazaće novi vrhunski model 911 GT2. Motor GT2 sa 462 KS je čak za 42 KS snažniji od dosadašnjeg vrhunskog modela 911 turbo. GT2 prodavaće se od maja u Nemačkoj po ceni od 339.000 maraka.

MVP

 

Ekskluzivni modeli

Kompaktni

Tojota "matrix". U ovoj kategoriji svakako je najinteresantniji Tojotin model "matrix". Ovaj automobil je originalni spoj sportskog, elegantnog i kompaktnog vozila. Projektovan je u kalifornijskom delu Tojote, a prodaja počinje kroz godinu dana. Biće na raspolaganju sa prednjom ili integralnom vučom, a ugrađivaće se i motor 1,8 (oko 180 ks), iz modela "celica", sa šestostepenim menjačem.

Srednja kategorija

Mercedes "klasa C". Najmanji u nemačkoj kući, ima dve novine: verzija karavan i novi motor V6 od 3,2 l, sa 354 ks. Od proleća je prodaji.
Veliki

Ford "forty nine". Ime na engleskom znači četrdeset i devet i isti je model koji je američka firma proizvodila 1949. "Prvi Ford posle Drugog svetskog rata", kaže Žak Naser, predsednik američke kuće. Deluje grandiozno i elegantno, a ovaj prototip pokreće veoma izdašan motor V8 od 3,9 litara.

Džipovi

BMW "X5 HP". To je izuzetna sportska verzija džipa: u prodaji će biti od sledeće jeseni, a pokreće ga moćni motor V8 od 4,6 litara od 347 ks. Prema tvrđenju stručnjaka ove nemačke kuće može da dostigne maksimalnu brzinu od 240 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h je šest sekunde.

Ven

Folksvagen "mikrobus". Sigurno je najinteresantniji ven u Detroitu. Tako se posle "bube" vraća drugo istorijsko vozilo nemačke kuće, inspirisano slavnim vozilom "tip 2" (na tržištu je bio pre 40 godina). Ovaj prototip je dizajniran u SAD. U kabini se nalazi i TV ekran da bi skratio putovanje putnicima, raspoređenim u tri reda sedišta.

Sportski

Akura "RSX". To je sportski model koji je razvila Grupa Honda i ovaj prototip anticipira mnoge novine koje će se primenjivati u sledećoj generaciji kupea "integra". Ispod haube je motor "2000" koji ima 200 ks, sa šestostepenim ručnim menjačem.

BMW "X kupe". Originalni spoj sportskog i off road, ova studija je urađena u Minhenu, u cilju spajanja dva koncepta automobila, što će obradovati mnoge kupce. Vuča je na sva četiri točka.

Dodge "viper". Ovaj sportski američki model je jedna od tri najveća iznenađenja na Salonu. Niko se nije nadao će ga videti, međutim, verzija "viper" za 2003. je sve iznenadila: novi V8 od 8,3 l, 500 ks, šestostepeni menjač...

BMW "M2 kabriolet". Nastao je iz "kupea" koji je nedavno predstavljen, ali ovaj model je još ekskluzivniji, sa sjajnim tehničkim karakteristikama i elegantnom linijom. U prodaji će biti od proleća 2001. Ima "električni" krov, šestocilindrični motor je isti kao u zatvorenoj verziji: razvija 340 ks, maksimalna brzina (ograničena) je 250 km/h sa ubrzanjem od 0 do 100 km/h je 5,5 sekundi.

J. M.


vesti po rubrikama

^automobilizam

17:17h

Salon automobila u Detroitu od 13. do 21. januara

17:33h

"Reno" ubrzava isporuke

      


FastCounter by LinkExchange