[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

10. Jan 2001 19:19 (GMT+01:00)

"Glas" s Jelisavetom Karađorđević, helikopterom do Bujanovca i nazad

Princeza na prvoj liniji

U crnim kožnim pantalonama uvučenim u duboke kožne čizme, ogrnuta kožnom jaknom na pisti Komande korpusa iz automobila izašla je princeza Jelisaveta Karađorđević. Prišao joj je izaslanik načelnik Generalštaba VJ, general-potpukovnik Branislav Petrović, poljubio joj ruku i uveo je u helikopter. Ubrzo stiže i Mihajlo Vojinović, generalni direktor JAT, mašina se zahuktava. Pravac Bujanovac.

Samo jedno pismo Srđana Tomića, direktora Doma zdravlja u ovom mestu, upućeno princezi Jelisaveti Karađorđević, bilo je dovoljno da najpopularniji izdanak srpske kraljevske loze Karađorđevića krene u akciju.

Uz pomoć Vojske Jugoslavije, Jugoslovenskog aerotransporta i Crvenog krsta dve i po tone pomoći u vidu hrane, sanitetskog i medicinskog pribora stiglo je na adresu trenutno poslednje južne srpske opštine.

Prelević kao zaštita

Prilikom obilaska kontrolnog punkta kod Lučana u jednoj nedovršenoj kući, gde se teroristi nalaze na manje od 50 metara, koministar Božo Prelević poveo je princezu na sprat kuće kako bi videla utvrđenja šiptarskih pobunjenika. Čučeći pored prozora, Prelević je gotovo obgrlio princezu iz straha da joj se nešto ne dogodi.
- Ma što je sigurno, sigurno je, a i mi Srbi smo poznati kao veliki džentlmeni - reče Prelević.

- Ovo je moj skromni poklon, da vam koliko toliko bude bolje. Znam da vam još mnogo toga treba i tu sam da pomognem - rekla je princeza Jelisaveta predajući pomoć direktoru bujanovačkog Doma zdravlja.

Ispred ulaza, kompletno osoblje izašlo je da pozdravi svoju gošću. Tu je hleb i so, medicinske sestre, lekari, pacijenti, svi žele da se pozdrave sa princezom.
- Pa stvarno je lepa, znaš to je ona što joj je kćerka glumila u "Dinastiji" - objašnjava punački proćelavi čovek srednjih godina svom prijatelju ko je to posetio Bujanovac.

Vreme leti, raspored je prebukiran. U pratnji policijskih i vojnih kola, glavna gošća, posetila je i opštinski pres centar. Gostoprimstvo su joj poželeli i Nebojša Čović, potpredsednik vlade i koministiri Božo Prelević i Biserka Matić Spasojević.
- Srećna sam što sam ovde sa vama i što još mogu da pomognem. Htela bih pred vama da se posebno zahvalim i generalu Pavkoviću, koji nije mogao danas da bude ovde sa nama - rekla je u obraćanju novinarima Jelisaveta Karađorđević.

Potom je Božo Prelević poveo princezu na prvu liniju razgraničenja. U obilasku sela Lučani, kod punkta policije, zaustavlja je Nijaz Ramadani.
- Ma i mi samo želimo da bude mir. Da se povuče policija iz kuća i da se povuku ovi drugi. Ovo nema nigde. Dve vojske, a jedno selo! Da li znam ko su Karađorđevići? Pa i ja sam učio školu - kaže Ramadani u razgovoru sa princezom.

Vreme je za povratak. Rastanak uz zajedničko fotografisanje za uspomenu sa pripadnicima vojske uz želju za skorim viđenjem. Gledajući Srbiju iz vazduha princeza sedi zamišljena.
- Pošto mnogo putujem navikla sam na ljubaznost svih sa kojima se sastajem. Iako još uvek nemam jugoslovenski pasoš, već isprave Republike Srpske, sva vrata su mi otvorena. Ovo je peti put kako dolazim u Srbiju i primetila sam veći broj osmeha na licima ljudi. Svi veruju da će biti bolje, ali moramo naučiti da bolje igramo "šah", jer je to naša sudbina - kaže prilikom rastanka princeza Jelisaveta Karađorđević. Bez zbogom, nego do skorog viđenja, kaže.

S. Marjanović


vesti po rubrikama

^reportaža

16:06h Reporteri "Glasa" u opservatoriji na Kalemegdanu, čekali pomračenje Meseca

16:41h

Mafija našla novi vid zarade - trgovinu lažnim lekovima

17:18h

Tokom ove nedelje američka mornarica će predstaviti nevidljivi ratni brod

17:37h U Srbiji ponovo počela "invazija" prostitutki iz Ukrajine, Rumunije i Rusije: Jeftiniji seks sa Istoka
19:09h "Glas" s Jelisavetom Karađorđević, helikopterom do Bujanovca i nazad: Princeza na prvoj liniji
   


     


FastCounter by LinkExchange