[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 10. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Jan 2001 16:17 (GMT+01:00)

Kako su trošene pare za adaptaciju prijemnog odeljenja Urgentnog centra u Beogradu

Milioni za kožne fotelje, dugovi za medicinske aparate

Ubrzo pošto je Gorica Gajević presekla vrpcu, iz Urgentnog centra odneta većina novih aparata. Samo za enterijer potrošeno 900 hiljada maraka!

Kada je 6. marta prošle godine posle višemesečnog renoviranja konačno otvoreno prijemno odeljenje Urgentnog centra u Beogradu, građani su se ponadali da su konačno dobili "Čikago bolnicu". I zaista, taj deo Urgentnog centra pre liči na modernu evropsku bolnicu, nego na prijemno odeljenje u koje 24 sata pristižu hitni slučajevi, ranjeni, nastradali u saobraćajkama i pucnjavama.

Prema dostupnoj dokumentaciji samo na sređivanje enterijera i novi nameštaj potrošeno je između 800 i 900 hiljada maraka! Kožne fotelje, vrata sa senzorima i halogenska rasveta, ispostavilo se, samo su kulisa za nečiji nemar jer su, prema dokumentima do kojih je "Glas" došao, milioni dinara davani avansno za skupoceni nameštaj i rasvetu.

Istovremeno nije nabavljana neophodna medicinska oprema, a ostatak Urgentnog centra izgleda kao ratne bolnice s početka 20. veka. Postoje indicije da bi u čitavu rabotu oko adaptacije Urgentnog centra mogli da se umešaju i istražni organi.

Za espreso 7.500 maraka!

Nikada otvoreni kafe-klub na prvom spratu prijemnog odeljenja Urgentnog centra, koji je trebalo da koriste zaposleni, opremljen je luksuznim foteljama i stolovima, a samo za aparat za espreso kafu dato je više od 150 hiljada dinara, ili oko 7.500 nemačkih maraka po tadašnjem crnom kursu!

- Sve je izgledalo sjajno, ali samo nekoliko sati nakon otvaranja - tvrdi izvor "Glasa" iz Kliničkog centra Srbije. - U ordinacije su smestili skupocene medicinske aparate, sve prostorije i hodnici su bili napunjeni luksuznim nameštajem, kakav može da se vidi samo u boljim hotelima i direktorskim kancelarijama, a kada je fešta završena, "neko" je odneo većinu aparata. Nama je od novih aparata ostao rendgen, koji će takođe biti oduzet jer isporučiocu "Elektronskoj industriji" Niš nije plaćen račun. Neki delovi opreme i nameštaja su "razvučeni" po drugim objektima koji se nalaze u okviru Kliničkog centra Srbije.

Zaposleni u Urgentnom centru kažu da su ordinacije tako ostale poluprazne, a da jedino čega ima na pretek su stolice i fotelje presvučene skajem, koje ne odgovaraju svrsi jer se brzo habaju.

- Stolice, plakari, stolovi, komode, čiviluci, kuhinjski elementi, trosedi, kupljeni su od požarevačke firme " Draloni" d. o. o. Nameštaj je, za razliku od medicinskih aparata plaćen unapred - kaže naš sagovornik.

Firma "Napred" uradila je građevinske radove i angažovala druga preduzeća za unutrašnju stolariju, molersko-farbarske radove, bravariju, podove, plafon. Izvesnom broju ovih preduzeća nije isplaćen novac, tako da oni do kraja nisu završili te radove kako treba. Brave ne funkcionišu, pod se odlepio, ulazna vrata takođe treba da se poprave. Sve ovo se dešavalo u vreme vladavine direktora Kliničkog centra Srbije profesora dr Jovana Hadži - Đokića i direktora Urgentnog centra docenta dr Vladimira Đukića.

- Još uvek nije izvršen prijem sistema protivpožarne zaštite, a sve je pravljeno od lako zapaljivih materijala počev od spuštenog plafona pa nadalje. Tople vode uopšte nema u prijemnom odeljenju, pa ni u jednom delu Urgentnog centra zato što nije ugrađen razvodnik za vodu koji košta oko 30.000 maraka. Za rendgen koji opskrbljuje pola Srbije, ceo Beograd, dan i noć, stiže dopis da uopšte nije plaćen i da je dat na korišćenje s tim da se naknadno plati - ističe naš sagovornik.

On takođe navodi da je pokretni internistički ležaj (hidraulični), neophodan da bi se radile gastroskopije i kolonoskopije ušao u objekat, o čemu je obaveštena i policija.

L. Čolić - J. Birač

 

Ko se slikao na otvaranju?

Svečanom otvaranju prijemnog dela Urgentnog centra prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije dr Milovan Bojić, ministar za zdravlje Leposava Miličević, dok je početak rada ozvaničila Gorica Gajević, predsednik Upravnog odbora Kliničkog centra Srbije i generalni sekretar SPS. Ovom činu prisustvovali su i Ratko Krsmanović, sekretar Direkcije JUL, članovi IO Glavnog odbora SPS dr Vladimir Đukić i Uroš Šuvaković, predsednik SANU Dejan Medaković, predsednik Srpskog lekarskog društva dr Vladimir Paunović, direktor KCS profesor dr Jovan Hadži- Đokić i mnoge druge ličnosti iz sveta politike i zdravstva.

Papreno tapaciranje

- Da su pare olako trošene, govori i podatak da je za tapaciranje jednog starog troseda plaćeno dve hiljade maraka, a većina stolica koje su tada nabavljene u stanju su raspada - kaže izvor "Glasa".


vesti po rubrikama

^reportaža

16:17h

Kako su trošene pare za adaptaciju Urgentnog centra u Beogradu: Milioni za kožne fotelje, dugovi za medicinske aparate

16:41h

Promovisana knjiga bivšeg obaveštajca SDB Bože Spasića "Lasica koja govori"

17:09h

Crnogorski ekonomista Nebojša Medojević, direktor Centra za tranziciju, bez emocija o vremenu razlaza: Dva "složna oka" jednako "razroka"

17:22h

Akcija pomoći uzornom mladiću - potvrda solidarnosti Novopazaraca svih vera i nacija: Da Džemo prohoda

      


FastCounter by LinkExchange