[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 10. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Jan 2001 19:13 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje

Godinu dana posle zločina u "Interkontinentalu" u Beogradu

Zavera protiv Arkana

Željko Ražnatović, komandant Srpske dobrovoljačke garde, bio je žrtva izuzetno smišljene i više meseci planirane akcije. Mnogo važnih i ljudi s asfalta organizovali su njegovo ubistvo

Pre gotovo godinu dana, tačnije 15. januara, nešto posle 17. časova, hotel "Interkontinental" bio je poprište trostrukog ubistva i dva ranjavanja. Mogućno je da to ne bi imalo prizvuk svetske senzacije da među žrtvama nije bio i Željko Ražnatović Arkan, komandant Srpske dobrovoljačke garde, za jedne vrli patriota i borac za srpski narod, a za druge običan belosvetski kriminalac koji je svoju imperiju izgradio na mnogim sumnjivim radnjama u Jugoslaviji ali i širom sveta.

Novine su tada javile prvu informaciju: Arkan je teško ranjen i lekari Urgentnog centra bore se za njegov život. Ta vest, u hitrini sročena, bila je u većini netačna. Arkan je u stvari bio pogođen s tri metka u glavu i za lekare nije bilo nikakve dileme da je smrt bila neizbežna. Njegov izuzetno jak organizam borio se poslednjim atomima snage. Bezuspešno.

Gavrić pod imenom Glišić

Ranjenog Dobrosava Gavrića, po slovu optužnice trostrukog ubice u Loznicu su dovezli atentatori na Arkana. U bolnici su ga prijavili pod lažnim imenom Dragan Glišić. Doktor Milomir Vasiljević, jedan od optuženih nije saopštio osoblju bolnice u kojoj je operisan povređeni Gavrić podatke o njegovom identitetu. Sledećeg dana u svojoj privatnoj lekarskoj ordinaciji predao je okrvavljeni zaštitni prsluk koji je Gavrić nosio prilikom atentata Vujadinu Krstiću da bi on taj prsluk odneo i sakrio. Dosad, sem nezvanično, niko ne pominje ime izvesnog lekara s VMA koji je bio u toku planirane zavere i koji se našao u Loznici, "u slučaju potrebe".

U međuvremenu događaj se iz "Interkontinentala" preselio u beogradsku Palatu pravde. Protiv desetorice lica podignuta je na osnovu Zakona o krivičnom postupku optužnica kojom se terete za zbivanja u "Interkontinentalu": ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića, Dragana Garića a ranjavanje Ljiljane Albijanić i Dobrosava Gavrića.

Ono što se zvanično vodi u sudu jeste da su Dobrosav Gavrić, Milan Đuričić, Dragan Nikolić i Zoran Nikolić 15. januara oko 17.10 časova u beogradskom hotelu "Interkontinental" s umišljajem lišili života Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića, pri čemu je Dobrosav Gavrić s umišljajem doveo u opasnost život Ljiljane Albijanić.

Gavrić i Nikolić su se po prethodnom dogovoru dovezli do hotela "Interkontinental" automobilom "golf 2" BG 171-798 a Milan Đuričić i Dragan Nikolić po istom dogovoru do istog hotela stigli su automobilom "kalibra" registracije PO 673-57.

Oko 17.10 časova Dobrosav Gavrić, Dragan Nikolić i Milan Đuričić ušli su u hol hotela odakle je Dragan Nikolić pozvao mobilnim telefonom Zorana Nikolića i upitao ga: "Da li je sve pod kontrolom, akcija treba da počne"? Zoran Nikolić, koji je čekao u "golfu" s uključenim motorom ispred hotela, odgovorio je potvrdno "da".

Posle toga, Dobrosav Gavrić prišao je stolu za kojim su sedeli Željko Ražnatović, Milenko Mandić i Dragan Garić i iz pištolja kalibra 9 mm "para" ispalio metke u Željka Ražnatovića, Milenka Mandića i Dragana Garića kao i dva zrna u pravcu središnjeg dela hola gde su se nalazili posetioci, pa je jedno od njih pogodilo Ljiljanu Albijanić koja je stajala u tom delu hola kod klavira.

Tom prilikom je Zvonko Mateović, vozač i telohranitelj Željka Ražnatovića koji se u tom trenu nalazio u holu, ranio vatrenim oružjem Dobrosava Gavrića koga je Dragan Nikolić uneo u automobil "golf 2". Tako su pobegli Dobrosav Gavrić i Zoran Nikolić, dok su Milan Đuričić i Dragan Nikolić utekli automobilom "kalibra".

Tako piše u optužnici.

Ono što ne piše u optužnici, a što je objavljeno ovih dana u "Ilustrovanoj politici", jeste svedočenje Vojislava Jekića, bivšeg načelnika OUP-a Loznica, koji je nekoliko dana posle događaja, shvativši o kakvoj je ujdurmi reč, pobegao u Republiku Srpsku i odatle poslao kasetu sa svojim viđenjem događaja u Loznici i informacijama do kojih je on došao o događaju u "Interkontinentalu".

Njegovo svedočenje teško optužuje načelnika Službe državne bezbednosti Republike Srbije Radomira Markovića, generala iste službe Dragana Ilića, Andriju Draškovića, čoveka iz podzemlja nedavno osumnjičenog za ubistvo u beogradskom restoranu "Knez". U celu priču upleteni su i po novinskom kazivanju Vojislava Jekića bivši ministar Vlajko Stojiljković i general Đurić, tadašnji šef beogradskog SUP-a.

Ono što Jevtović u pisanoj izjavi u Gradskom SUP-u nije hteo da kaže a spreman je da svedoči na sledećem ročištu jeste da je već tada raspolagao informacijom da je sedam dana pre ubistva Arkan imao sukob s Markom Miloševićem, sinom bivšeg predsednika SRJ, na jednom beogradskom splavu i da je Arkan tom prilikom ošamario Marka Miloševića. Navodno, tvrdi Jevtović, Radomir Marković je bio zadužen da vodi računa o Marku a da je tu istu ponudu i on imao pre njega ali ju je, zbog bolesti majke, odbio.

Dragan Vlahović
Sutra: Ko je i gde kovao zaveru?

 

Veze Ilića, Markovića, Gutića, Draškovića...

Na osnovu čega je general Ilić, kako tvrdi Jevtović, ispričao da je Arkan dan uoči atentata bio kod Radeta Markovića, da je i Andrija Drašković, na dan atentata bio kod Radomira Markovića i kakve to sve ima veze s pogibijom Željka Ražnatovića nije jasno kao što nije jasno zašto je načelnik za krvne delikte u beogradskom SUP-u Miodrag Gutić, kako tvrdi Jevtović, tri puta insistirao u razgovoru s Jevtovićem da se ne pominje ime Andrije Draškovića u pisanoj izjavi. Da li je Andrija Drašković, sada u pritvoru, zaista bio radnik Službe državne bezbednosti Republike Srbije ili se lažno predstavljao ostaje da se vidi na sledećim suđenjima.


vesti po rubrikama

^hronika

18:14h

Darko Raspopović Beli, visoki funkcioner crnogorskog DB-a, ubijen u centru Podgorice

18:29h

Požarevac: Milutin Veljković usmrćen samo dan pre isteka kazne

18:32h

Izrečena presuda za ranjavanje Milje Vujanović

18:53h

Tužilac odustao od gonjenja sina bivšeg predsednika SRJ: Marko Milošević nije počinio krivično delo

19:13h

"Glas" istražuje: Godinu dana posle zločina u "Interkontinentalu" u Beogradu

19:24h

MUP Srbije demantuje: Kertes nije pobegao u RS

19:41h

Rok za "razduživanje" oružja ističe u sredu, Margit Savović vratila pištolj

19:53h

Izveštaj Reportera bez granica o 2000. godini: Poginula 22 novinara

22:08h

Savezni ministar pravde Momčilo Grubač o planiranim pravnim reformama u SRJ

      


FastCounter by LinkExchange