[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 10. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Jan 2001 18:58 (GMT+01:00)

Tajna dokapitalizacija fabrike kartona "Umka"

Radnici sumnjaju u l.k. preduzeća

BEOGRAD - Bečka firma "Majrn Mejnhof" uskoro će uložiti znatna sredstva u našu fabriku kartona "Umka" a.d. To ulaganje se, međutim, drži u strogoj tajnosti, tako da ni zaposleni u "Umci" nisu obavešteni o uslovima pod kojima će biti sklopljen posao s Bečlijama.

Kako tvrde u fabričkom sindikatu "Nezavisnost", koji broji oko 200 radnika, dokapitalizacija "Umke" se sprovodi bez obaveznog međunarodnog tendera, što je i zakonom kažljivo.

Direktor Ljubiša Arsić se, međutim, ne osvrće na te primedbe, već uz podršku durgog sindikata, samostalnog, zdušno radi na započetom aranžmanu.

Pod firmom da se ne sme ugroziti ulaganje stranog partnera, a niko ne zna koliko je novca "u igri", a osim toga kaže da stranci "neće trpeti dve sindikalne struje" direktor preti članovima sindikata "Nezavisnost" da će ih premestiti na mnogo lošija radna mesta, gde bi im zarade bile prepolovljene.

Ali su i radnici uporni. Traže da im direktor pokaže dokumentaciju preduzeća, kako onu o poslovanju, tako i o statusu firme, a pre svega knjigu akcija. Pošto direktor odbija da im pruži informacije, oni sumnjaju da je reč o nekom mutnom poslu. U saopštenju koje su poslali preko pres službe "Nezavisnosti", radici kažu da su im plate pre četiri godine bile u proseku po 500 maraka, a tada je "Umka"proizvodila po 20 hiljada tona kartona godišnje, dok su danas 200 maraka, dok je proizvodnja kartona udvostručena.

Kao krunski dokaz da "nešto nije u redu" radnici pominju kako im nikada nisu podeljene potvrde o akcijama preduzeća, koje inače moraju biti overene u banci u kojoj firma ima deponovan račun iz prvog kruga vlasničke transformacije. Otuda i sumnja da je "Umka" uopšte akcionarsko društvo, kakvim se dugo predstavlja.

M. D.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:46h

AMSJ najavio da će preuzeti uvoz polovnih vozila

17:57h

Tadić, ministar telekomunikacija: Gužva u redu za trećeg operatera

18:24h

Unutrašnja kontrola Beobanke do sada utvrdila: Za "elitu" 794 kredita

18:36h

U Institutu ekonomskih nauka upozoravaju: Ekonomska politika čeka novu Vladu

18:58h

Tajna dokapitalizacija fabrike kartona "Umka"

19:16h

Prosečna plata 85 maraka u SRJ

19:51h

Biće struje

      


FastCounter by LinkExchange