[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 10. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Jan 2001 18:36 (GMT+01:00)

U Institutu ekonomskih nauka upozoravaju

Ekonomska politika čeka novu Vladu

Nepoznanica republički budžet i kako će se pokrivati deficiti, a o privatizaciji razlike i među čelnicima DOS-a

BEOGRAD - Posle uvođenja kontrolisanog plivajućeg kursa, neophodno je da se donesu precizne prognoze o ekonomskim kretanjima za tri do šest meseci, na koje će moći da se osloni NBJ prilikom odlučivanja da li će svojim intervencijama braniti postojeći nivo deviznog kursa.

Ukoliko i u slučaju trajnijih promena odnosa ponude i tražnje na deviznom tržištu kurs ne bi bio promenjen, centralna banka bi uzalud trošila devizne rezerve, upozorili su autori Mesečnih analiza i prognoza Instituta ekonomskih nauka.

Plate veće, ali se ne oseća

S obzirom na mogućnost da se u ovoj godini društveni proizvod poveća za 15 odsto i lična potrošnja bi realno mogla da poraste za oko 20 procenata. To ne znači da će za toliko biti povećane zarade. U ovoj godini, prema prognozi Instituta ekonomskih nauka, one će dostići 150 do 170 maraka. Trenutno zbog jačanja dinara plate su u markama povećane, ali ne i njihova realna kupovna moć, što će se nastaviti u ovoj godini.

Oni, takođe, upozoravaju da ekonomska politika za ovu godinu neće biti poznata sve dok se ne konstituišu Republička vlada i parlament, odnosno dok se ne utvrde republički budžet, javna potrošnja i kako će se pokrivati deficiti u Srbiji.

Oko modela privatizacije još nema saglasnosti ni među stručnjacima ni među čelnicima DOS-a, a ako se usaglašavanje oko tog koncepta bude oteglo odložiće se i priliv investicionog kapitala na kojem su inače zasnovane projekcije platnog bilansa za ovu godinu, upozorio je Stojan Stamenković.

Po njegovom mišljenju, u ovoj godini industrijska proizvodnja bi mogla da poraste za oko deset odsto, pre svega zahvaljujući nekim granama koje imaju šanse, kao što su tekstilna, prehrambena i industrija građevinskog materijala (ukoliko u drugom polugođu počne obnova infrastrukture), a u određenoj meri će se oporaviti i energetski sektor. Proizvodnja naftnih derivata bi, na primer, mogla najmanje da se udvostruči.

Suprotno zvaničnim najavama, u Institutu ekonomskih nauka smatraju da će cene u ovoj godini porasti za 20 do 30 odsto. Disparitete treba otklanjati postepeno, najbolje u roku od tri godine kada je u pitanju struja, a kontrolu cena zadržati samo u monopolskim delatnostima. Pri tome sporna je kontrola cene hleba, kaže Stamenković koji smatra da ona neće prevazići cenu koštanja u uslovima konkurencije koja već postoji.

- Kontrola ovakvih cena traži subvencije iz prenapregnutog budžeta i umesto toga treba uvesti prave zaštitne cene po kojima bi država bila dužna da otkupi sve ponuđene količine. Odmah se moraju objaviti cene za određene poljoprivredne proizvode, i to sa inflacionom i deviznom klauzulom, kako bi bile poznate na vreme za prolećnu setvu i za primenu agrotehničkih mera za jesenas zasejanu pšenicu. To će dati bolje efekte na ove cene od njihove kontrole, tvrdi Stamenković.

B. Jager

 

Sve za struju

Po mišljenju dr Miladina Kovačevića, u 2001. nema prevelikog prostora za rast standarda pošto će očekivani porast deviznog priliva u platnom bilansu od 700 miliona dolara morati da se utroši u druge svrhe. Toliko je, naime, potrebno samo za uvoz struje od aprila do septembra, kada se mora izvršiti remont elektroenergetskih kapaciteta i za uvoz rezervnih delova i materijala za te namene, tvrdi Kovačević.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:46h

AMSJ najavio da će preuzeti uvoz polovnih vozila

17:57h

Tadić, ministar telekomunikacija: Gužva u redu za trećeg operatera

18:24h

Unutrašnja kontrola Beobanke do sada utvrdila: Za "elitu" 794 kredita

18:36h

U Institutu ekonomskih nauka upozoravaju: Ekonomska politika čeka novu Vladu

18:58h

Tajna dokapitalizacija fabrike kartona "Umka"

19:16h

Prosečna plata 85 maraka u SRJ

19:51h

Biće struje

      


FastCounter by LinkExchange