[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 10. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Jan 2001 18:24 (GMT+01:00)

Unutrašnja kontrola Beobanke do sada utvrdila

Za "elitu" 794 kredita

Novac uglavnom isplaćen u celini i u kešu. Krediti ozbiljno ugrozili finansijski potencijal i likvidnost banke

BEOGRAD - Služba unutrašnje kontrole Beobanke do sada je utvrdila da je ova banka dala 794 aranžmanska kredita.

U periodu od 1994. do 2000. godine, prema izveštaju Unutrašnje kontrole, realizovano je 665 stambenih kredita koji su po poslovnoj politici banke tretirani kao krediti s depozitom, 80 stambenih kredita koji su tretirani kao krediti s učešćem i 49 kredita datih maloj privredi, čulo se u utorak na konferenciji za novinare Organizacije sindikata radnika Beobanke.

Čak 73 odsto partija navedenih u izveštaju isplaćeno je gotovinski, na ruke ili na štednu knjižicu koji je takođe vid gotovinske isplate. Tačno 96,6 odsto kredita odobreno je bez depozita ili učešća, čime je ozbiljno ugrožen finansijski potencijal i likvidnost banke.

Krivci u referente

Protiv Ljubomira Milutinovića, nekadašnjeg direktora štedionice, takođe je podignuta krivična prijava, jer je direktor umešan u davanje kredita. Kada je 26. oktobra smenjen celokupan menadžment Beobanke, Milutinović je dao ostavku i na to, prema rečima Dragice Šipke, predsednice sindikata, nije bio primoran. Međutim, Milutinović je tužio Beobanku i Prvi opštinski sud je doneo rešenje da se Milutinović vrati na mesto direktora. Radnici se s tom odlukom ne mogu složiti i uložen je prigovor, a Milutinović će ostati na mestu savetnika službe, iako su radnici bili za to da glavnim krivcima u propadanju banke jedino preostaju mesta referenata.

Kako je kontrolom dosijea odobrenih kredita konstatovano da ni jedan kredit nije odobren u skladu s Auslovima i na način koji to predviđa poslovna politika banke, Beobanka je podnela krivične prijave protiv Zlatana Peručića, tada generalnog direktora Beobanke, Uroša Blažića, izvršnog direktora banke, Ljubomira Milutinovića, direktora štedionice, Slobodana Stanića, Radomira Otaševića, Branislava Perovića, Željka Popovića, Mirjane Laković, Nadežde Čolak i Serđa Đenkija, naglasila je Dragica Šipka, predsednica sindikata.

Zlatan Peručić je omogućio vlasnicima depozitnih računa, koji su svi i korisnici kredita, da otplaćuju kredite na osnovu veoma malih depozita. Na taj način Beobanka je iz svojih sredstava i odobravala i otplaćivala kredite.

U praksi to je izgledalo ovako: Vladimir Đokić, direktor Beoelektra, dobio je kredit od milion dinara. Rata kredita je bila 9.384,39 dinara. Na depozitni račun uplatio je 105.000 dinara od dobijenog kredita, što mu je omogućilo da od mesečne akontirane kamate otplaćuje ratu kredita. Na taj način je korisnicima kredita ostao i stan i deponovane devize.

Tako je Željku Popoviću, bivšem direktoru Finkomtransa, sada zameniku generalnog direktora Jugopetrola, Zlatan Peručić, odobrio kredit za kupovinu stana u Francuskoj 27 od 152 metra kvadratna i garaže od 18 metara kvadratnih 10. februara 1996. godine u iznosu od 1.648.011,36 dinara. Fiksna kamatna stopa je bila 4,91 odsto godišnje, a kredit je odobren bez revalorizacije, bez depozita, virmanski.

Ove kredite su dobili i poznata lica. Boriša Vuković, bivši savezni ministar za trgovinu, Mihalj Kertes i Nikola Boreta iz Savezne uprave carina, Milomir Gligorijević, Telefonija, porodica Vladimira Đokića i Arsića, iz Beoelektra koji su dobili oko 12 miliona maraka kredita, Pavao Marjanović, sada u Narodnoj banci Jugoslavije. Kredite su dobili i sinovi i kćeri poznatih kao Aleksandar Slobodana Unković, Darko Uroša Blažić, Slobodan Radoja Kontić.

Tu su i Milan Rašeta, Milorad Leković i Slobodan Ružičić iz MUP-a Republike Srbije, Radomir Cerović iz saveznog MUP-a, Dragan Simić, načelnik MUP-a Savski venac, kao i gradski odbornici Socijalističke partije Srbije Radoslav Nikolić, Milica Zekić i Zoran Dragićević. Svi krediti su odobravani u vreme kada banka nije bila kreditno sposobna.

U Beobanci kažu da postoje osnovane sumnje da se kapital banke odlivao i kroz kompenzacione poslove s preduzećem DD "Koling", vlasništvo Borislava Milačića, nekadašnjeg republičkog ministra finansija.

Sem toga sumnja se da su otkup spornih potraživanja banke u inostranstvu radile firme jugo-vlasnika i to po nenormalno visokim diskontima i do 50 odsto. Krivične prijave protiv Popovića, Mirjane Laković, Nadežde Čolak i Đenkija su podignute jer su potrošili 200.000 dolara koji je bio osnivački kapital koji je obezbedila italijanska vlada osnivanjem firme Beofinest. U pripremi su nove krivične prijave.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:46h

AMSJ najavio da će preuzeti uvoz polovnih vozila

17:57h

Tadić, ministar telekomunikacija: Gužva u redu za trećeg operatera

18:24h

Unutrašnja kontrola Beobanke do sada utvrdila: Za "elitu" 794 kredita

18:36h

U Institutu ekonomskih nauka upozoravaju: Ekonomska politika čeka novu Vladu

18:58h

Tajna dokapitalizacija fabrike kartona "Umka"

19:16h

Prosečna plata 85 maraka u SRJ

19:51h

Biće struje

      


FastCounter by LinkExchange