[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

08. Jan 2001 17:23 (GMT+01:00)

Šta donosi politika plivajućeg kursa dinara

Dobijaju svi, sem mafije

Dinar može da pliva, ali Vlada mora da bude stabilna, spremna da ne štampa pare i da se odrekne deviznog kursa kao političkog oruđa

BEOGRAD - Dinar je nedavno postao konvertibilan, što se do sada više puta pokušavalo i nikada se nije dugo održalo, a sada je uveden i plivajući kurs, što ranije nikada nije ozbiljno ni pokušano.

Reč je o modelu rukovođeno fluktuirajućeg kursa čiji nivo neće utvrđivati isključivo odnos ponude i tražnje deviza na međubankarskom deviznom tržištu, već uz to NBJ, kada proceni da je potrebno, može da interveniše da kurs ne bi previše otklizao na više ili na niže.

Suština je da se u politiku deviznog kursa sada unose elementi tržišnosti, što je važno za privredu poput jugoslovenske, koja, kako se izričito deklarisala nova vlast, ulazi u proces izgradnje tržišne privrede. U svim dosadašnjim pokušajima da se na ovim prostorima sprovedu stabilizacioni programi devizni kurs se utvrđivao kabinetski, pa su Ante Marković i njegova ekipa svojevremeno startovali sa odnosom sedam dinara za marku, a Dragoslav Avramović je proglasio odnos novog dinara i marke jedan prema jedan.

Još bez ekonomskog paketa
- Sa porastom cena u poslednja tri meseca od barem 50 odsto očišćena je polovina nasleđenih cenovnih dispariteta. Sada se postavlja pitanje kako ispeglati preostali deo i sa tom potrebom uskladiti stabilan kurs dinara. Bez obzira što se to ne može učiniti brzo, zbog otklanjanja dispariteta domaće cene će nastaviti da rastu. Doduše, donekle su povećane i zarade, pa je prosečna plata iz septembra od nekih 75 do 80 maraka porasla na 115 maraka, ali je najveći deo tog rasta potrošen kroz već izvršeno povećanje cena. Takođe, još ne znamo koliki će biti i kako će biti zatvoren srpski budžet, odnosno koliko će se deficita pokrivati stranim donacijama. Upravo na tom planu postoji i veliko političko ograničenje nad konceptom cele ekonomske politike, a to je potreba da se do kraja marta otvori proces utvrđivanja odgovornosti Slobodana Miloševića i ljudi oko njega. Bez toga, neće biti ni donacija iz inostranstva, a pritisci na monetarnu politiku mogu postati neizdrživi. U svakom slučaju potrebno je zatvori celokupan ekonomski paket da bi dinar uspešno plivao u konvertibilnim vodama, upozorava dr Savić

Na teret građana
Do sada je uspešno obavljena remonetizacija bez inflacije, pošto je realna novčana masa sa 700 miliona maraka, koliko je iznosila u oktobru, povećana na više od milijardu maraka. Tome je svakako doprinela zamena deviza u legalnim tokovima, ali je činjenica da sadašnju cenu takve remonetizacije plaćaju pre svega građani. Oni su sada neto prodavci deviza, zahvaljujući čemu država dolazi do zdravih para. Mora se, međutim, napraviti i sledeći korak, da privreda konačno počne da radi i proizvodi robu po konkurentnim cenama, ističe dr Savić.

To se, naravno, brzo topilo kao i neuspela stabilizacija, tako uspostavljen fiksni kurs nije mogao da se održi, a šta se dešavalo kada je zvanični kurs bio višestruko niži od cene deviza na ulici i u trgovini na crno u privredi najočitije je pokazala politika vlade Mirka Marjanovića, koja je otišla sa scene kada je marka na crno u jednom trenutku stigla i na četrdeset dinara, a zvanično vredela šest.

- Uvođenje upravljajuće fluktuirajućeg kursa je dobar pokušaj da se na tržištu testira da li je sadašnji kurs od 30 dinara za marku dobar i održiv, odnosno da li se na njemu može zasnovati stabilizaciona politika. U prelaznom periodu do razgovora sa MMF i utvrđivanja Stabilizacionog programa biće dovoljno informacija da se to proveri i ovaj potez je svakako doprinos uvođenju reformi, ističe dr Nebojša Savić.

U tom smislu dr Boško Mijatović upozorava da centralna banka ne bi smela prečesto da interveniše na deviznom tržištu, kako ne bi stvorila kvazi fiksni kurs u sistemu plivajućeg, odnosno kako ne bi po svaku cenu branila kurs od 30 dinara za marku ukoliko se on pokaže nerealnim.

Mora se omogućiti ekonomski zdravo plivanje dinara, a svako nasilno sprečavanje opadanja vrednosti domaće valute stimulisalo bi uvoz, pogađalo izvoz, pogoršavalo trgovinski bilans sa svetom i ponovo bi podsticalo manipulisanje sa devizama.

Bivšu vlast koja je na farsičan način na privredi i građanima skoro čitavu deceniju trenirala politiku "valutne i cenovne stabilnosti", niko nije mogao ubediti da se odluči za plivajući kurs dinara, odnosno za ono što imaju sve razvijene zemlje, kao i većina zemalja u tranziciji i razvoju. I to uopšte nije slučajno, jer je on izuzetno osetljiv barometar koji pokazuje da li se vodi čvrsta monetarna i fiskalna politika i da li se postojeći veliki deficiti pokrivaju doštampanim novcem. Međutim, ukoliko bi se nastavilo štampanje para za pokriće deficita, nijedan režim kursa ne bi valjao, kaže dr Dana Popović koja smatra da je sada izabrano najprimernije rešenje.

- Od konvertibilnosti dinara i rukovođeno plivajućeg kursa svi, sem mafije, mogu da dobiju - stanovništvo jer ne može da se ponovi 1993. i hiperinflatorno obezvređenje njihovih primanja, firme transparentnost i čiste poslovne račune, a izvoznici povećanu konkurentnost u izvozu. Jedino država dobija velike glavobolje, jer je dosta teško održati plivajući kurs koji brzo ne pliva, kaže dr Popović.

Podsećajući da fleksibilni kurs zahteva stabilnu vladu, koja neće dozvoliti da se štampaju pare, ona opasnost vidi u sastavu DOS-a, kao heterogene koalicije u kojoj, kako kaže, od 18 partija 15 nisu čule za politiku deviznog kursa, niti ih ona preterano interesuje. Bilo bi loše da se sa stanovišta političke situacije kompromituje ova politika i to je verovatno razlog što su i savetodavci sa Zapada u ovom trenutku sumnjičavi u pogledu uvođenja ovakvog režima plivajućeg kursa u SRJ, kaže dr Popović.

Guverner NBJ, Mlađan Dinkić je kao glavnu garanciju za očuvanje vrednosti dinara naveo ojačale devizne rezerve zemlje koje omogućavaju centralnoj banci da brani kurs dinara. Na računima NBJ nalaze se rezerve u devizama od 524,2 miliona dolara, što je njihov najviši nivo u osmogodišnjoj istoriji sadašnje jugoslovenske države. Pri tome, za te svrhe na raspolaganju je još i kreditna linija bazelske Banke za međunarodna poravnanja od sto miliona dolara, namenjena upravo jačanju deviznih rezervi zemlje, koje će prema guvernerovim očekivanjima nastaviti da rastu.

To jeste dovoljno za početak, pogotovo u odnosu na ovako nizak nivo ekonomske aktivnosti, kaže dr Mijatović. On, međutim, istovremeno postavlja pitanje da li će tako biti i ako dođe do nepovoljnih kretanja, pre svega do zahuktavanja inflacije pa kurs postane nerealan. Dok budu dolazile strane donacije, odnosno dok bude curilo i sa strane, biće nam dobro i kurs će moći da se održi, smatra dr Popović.

Problemi će nastati kada to presuši i zato se moramo pripremiti za trenutak kada će donacije morati da zameni devizni priliv koji ćemo sami ostvarivati. Zbog toga se mora oporaviti i podsticati izvoz, a plivajući kurs je jedan od glavnih mehanizama, upozorava ovaj ekonomista.

Sve u svemu, skočili smo u vodu, dinar je zaplivao slobodnim stilom, a da bi stigao na cilj bez vode u plućima valja znati da nijedna politika kursa, bez stabilne ukupne politike, ne može dati stabilan rezultat.

Bojana Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:11h

Dr Jovan Ranković: Komunalije i struja moraju da poskupe

17:23h Šta donosi politika plivajućeg kursa dinara: Dobijaju svi, sem mafije

17:46h

Hidrološka situacija povoljna, dovoljno struje u narednih 10 dana

17:59h G17 plus se protivi poskupljenju struje
18:16h Udruženje deviznih štediša Srbije upozorava nadležne: Prošao rok za obveznice
   


     


FastCounter by LinkExchange