[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Jan 2001 17:13 (GMT+01:00)

Nemački šef diplomatije priznao da je u mladosti bio pripadnik militantnog krila studentskog pokreta

Mladalački gresi Joške Fišera

BERLIN - U nemačkoj javnosti podigla se u četvrtak prilična prašina nakon što je ministar spoljnih poslova Joška Fišer priznao da je sedamdesetih godina pripadao militantnom krilu levičarskog studentskog pokreta - uprkos njegovom insistiranju da se protivio nasilnim akcijama koje je deo pristalica tog pokreta preduzimao.

U intervjuu koji je u četvrtak objavio nedeljnik "Štern", Fišer je rekao kako je tačno da je bio među militantnim buntovnicima. "Ali, oduvek sam odbacivao oružanu borbu i za svoje ciljeve se borio političkim metodama", dodao je on.

Prilika za CDU

Opoziciona Hrišćansko-demokratska unija (CDU), koja se još nije oporavila od sramote koja joj je naneta obelodanjivanjem podataka o ilegalnom finansiranju stranke u vreme dok se na njenom čelu nalazio dugogodišnji nemački kancelar Helmut Kol, jedva je dočekala priliku da se okomi na nekog iz vladajuće "crveno-zelene" koalicije. Jedan od čelnika CDU pozvao je čak na Fišerovu smenu s položaja jer "neko ko se tako ponašao ne može da bude nemački šef diplomatije".

Kroz dve sedmice Fišer treba da se, u svojstvu svedoka, pojavi pred sudom u Frankfurtu, na procesu Hans-Joakimu Klajnu, čoveku koji je bio saučesnik ozloglašenog teroriste Karlosa "Šakala" (pravo ime: Ilič Ramires Sančes) u napadu na učesnike zasedanja Organizacije zemalja proizvođača i izvoznika nafte (OPEK) u Beču 1975.

Fišer je, naime, Klajna upoznao još u studentskim danima, kada su obojica pripadala levičarskom pokretu. On, međutim, kaže da se od početka distancirao od Klajnovih ekstremističkih stavova. "Uvek sam mislio da je to bio pogrešan, čak samoubilački pristup", rekao je on sada za "Štern".

"Sve vreme smo se borili upravo protiv zalaganja za oružanu borbu, za terorizam", dodao je, negirajući da je Klajnu svojevremeno pozajmio auto znajući da ovaj namerava da u njemu transportuje oružje.

"Štern" je ministru predočio i fotografiju - koja je i objavljena uz tekst - na kojoj se vidi maskirani Fišer kako napada policajca. On nije negirao učešće u uličnim sukobima s policijom, ali je naglasio da nikada nije bacao "molotovljeve koktele" ili koristio vatreno oružje. "Zauzimali smo (prazne) kuće i kada bi pokušali da nas isteraju, branili bismo se. Bacali smo kamenje. Dobijali smo batine, ali smo i snažno uzvraćali. To nikad nisam krio", ispričao je Fišer.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:29h Arapska liga u četvrtak o Klintonovom mirovnom predlogu
16:47h

Demonstracije u Pragu u znak podrške novinarima Češke televizije

17:13h

Berlin: Mladalački gresi Joške Fišera

   


     


FastCounter by LinkExchange