[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Jan 2001 17:44 (GMT+01:00)

Nenad Cekić, direktor Radio Indeksa, odgovara Veranu Matiću

Matić, Goran ili Veran - svejedno

ANEM ima tri vlasnika. Da vidimo knjige. To je špijunaža

U gomili nerazumljivih floskula koju je Vašem listu Veran Matić, koji se sad predstavlja (opet) kao predsednik ANEM-a a i kao (odskora?) glavni i odgovorni urednik RTV B 92, nedavno dostavio, a uz izvesni (ne baš) intelektualni napor, uspeo sam da razaznam i nekoliko njegovih "teza".

Uz svaku tezu, i uz obećanje da, za razliku od g. Matića, dalje neću zloupotrebljavati strpljenje vaših čitalaca, uz svaku njegovu "tezu" prilažem i svoj komentar:

"Zadužbinarstvo je temelj moderne države".
Strane donacije, pa ni donacije medijima, nisu nikakva zadužbina jer je investiranje u "zadužbine" po definiciji "ono što se radi za dušu", a to (opet "po definiciji") može činiti samo pojedinac.

Strane fondacije i agencije koje su finansirale tzv. nezavisne medije u SRJ nemaju nikakvog posebnog vlasnika koji nešto "radi za svoju dušu". To su (obično) samo servisi raznih ministarstava spoljnih poslova koji su instrumenti spoljne politike države - finansijera. Osim toga, sama teza je besmislica jer nigde u svetu, pa (čak!) ni ovde "zadužbinama" nije sagrađena bilo kakva država.

"Treba se zahvaliti stranim organizacijama...(itd)"
Treba! Lično se i javno zahvaljujem ljudima iz beogradskog Fonda za otvoreno društvo i američkih agencija USAID i IREH, kao i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije. Razumevanje za specifičan status i neprilike Radio Indeksa ispoljile su i diplomate iz Holandije i Kanade.

Kome se ikada javno zahvalio g. Matić?
"Pohvale na račun nagodbe Pinka i novih vlasti ne govore dobro ni o onome ko ih izgovara, a ni o novoj vlasti". Prvi put vidim da sam ikada išta rekao o nekakvim "nagodbama". Ali, kada već g. Matić hoće o tome da priča, postavljam pitanje - ko je u vreme "svevlasti" SPO-a u Beogradu pravio "nagodbe" sa Studijom B (koji, je li, nije bio pod kontrolom te partije)? Ko je bio "Treći program Studija B" - Indeks ili B (tada) 2 92?

"Cekić u najboljoj tradiciji Gorana Matića, Ivana Markovića i sličnih iznosi krunske dokaze kakav je Ivica Dačić (itd).
Logično je: "najbolju tradiciju" Matića može da nastavi i nasledi samo neki Matić. Goran ili Veran - baš mi je svejedno.

"Jasna je namera da se ovim falsifikatom diskredituje Demokratska opozicija Srbije i, naročito, njen menadžer Zoran Đinđić".
Kome li je jasna ta namera? Valjda reporterima Radio Indeksa koji su 24. septembra bili na biralištima i 5. oktobra bili ispred Skupštine i RTS-a? Ma, jasno je: radio sam protiv DOS-a i protiv g. Đinđića (naročito, ali što je baš o njemu reč?) tako što jesam radio za njih. Uostalom, g. Matić je ekspert za tu vrstu posla. Geslo je jednostavno i glasi: "Raditi, a ne uraditi!. (Šta li ćemo ovde sa gornjom tezom o "nagodbi" "nove vlasti" sa "Pinkom"?)

"ANEM je razvio profesionalan sistem vođenja knjiga koji omogućava detaljnu kontrolu i reviziju poslovanja po svetskim i evropskim standardima. U veoma opsežan sistem kontrole bile su, pored donatora, i najpoznatije evropske i svetske kompanije za finansijsku reviziju, koje su potvrdile da je poslovanje ANEM-a bilo uredno".

Koji donatori? Koje "kompanije"? Gde su izveštaji? (Da se g. Matić bar malo razume u ove stvari, znao bi da su finansijski izveštaji i revizije poslovanja" na Zapadu uvek dostupni javnosti). "Finansijsko poslovanje ANEM-a uvek je bilo transparentno".

Ha, ha! Da vidimo knjige.
"Činjenica je da je ANEM osnovan kao poslovno udruženje s tri osnivača (...) Ovo je bilo jedino moguće u prethodnom režimu (itd)".

ANEM nema tri osnivača već tri vlasnika koji ne polažu računa nikome. Da li vam to nešto govori? U svakom slučaju, režim se promenio. Koga se g. Matić sad boji - dr Vojislava Koštunice ili dr Zorana Đinđića koga (kako iz Matićevog spisa vidim) opstruiram?
"ANEM i RTV B 92 izgradili su mrežu regionalnih partnera sa svojom mrežom predajnika oko zemlje (...)".

Ovo je već krivično delo. Zove se špijunaža.
"Veran Matić je proglašen za jednog od pedeset heroja slobodne štampe u poslednjih pedeset godina".

Veran Matić je maturirao u Šapcu. Nenad Cekić je magistrirao na Katedri za etiku Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Hvala na kolegijalnom strpljenju,
mr Nenad Cekić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:06h Novosadska agencija "Cepelin" objavila knjigu "Svetski seks rekordi": Čembrlenovih 20.000 ljubavnica
16:34h Slobodan Puzović, ornitolog, autor "Atlasa ptica grabljivica": Zakoni nisu dovoljni
17:18h Zašto sudski sporovi naših građana sa osiguravajućim društvima traju godinama: Pirova pobeda oštećenih
17:44h

Nenad Cekić, direktor Radio Indeksa, odgovara Veranu Matiću: Matić, Goran ili Veran - svejedno

18:09h Policija istražuje krađu dragocenosti lejdi Dajane: Drž'te batlera!

18:32h

Žitelji Los Anđelesa protiv Stivena Spilberga: Sporna estetika

   


     


FastCounter by LinkExchange