[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Jan 2001 19:15 (GMT+01:00)

Glas istražuje: Da li nas - i koliko - NATO i dalje bombarduje radijacijom? (2)

Evropa opominjana, ostajala gluva i nema

Upozoravao sam sve svetske organizacije, ali nisu marile, kaže onkolog Miodrag Đorđević. Neophodan kompletan pregled populacije izložene uranijumovim oksidima. Opasnim bombama gađani Kosovo, Novi Sad, Pančevo, Beograd, Bor...

Sada, kad su od leukemije oboleli vojnici iz Italije, Belgije, Holandije, Portugalije i Nemačke, cela Evropa se digla na noge. A kada sam ja, još tokom bombardovanja, slao na stotine pisama važnim međunarodnim organizacijama, da postoji opasnost od zagađenja životne sredine osiromašenim uranijumom, ta ista Evropa je ostala i gluva i nema!

Ovako sa dozom gneva reaguje naš poznati onkoepidemiolog, profesor dr Miodrag Đorđević, koji je gotovo tri decenije posvetio malignim oboljenjima, uzrocima koji do njih dovode i načinima kako da se spreče, blagovremeno otkriju i leče. Kao stručnjak od iskustva, on je još za vreme bombardovanja predvideo da će doći do narušavanja eko- sistema, te da će se kancer povećati za 30 odsto...

Na žalost, njegova predviđanja su se obistinila, i mi taj rast već beležimo.

- Stručnjacima je poznato da postoji uzročno- posledična veza između radijacije i pojave leukemije još iz vremena Hirošime i Nagasakija. Stoga, s pravom možemo da očekujemo slične poremećaje kod našeg stanovništva gde god su bacani projektili sa osiromašenim uranijumom. Zbog sporosti statistike, još nemamo registrovanje leukemije, ali se pouzdano zna da su, sem celog Kosova, ovakvim projektilima gađani Novi Sad, Pančevo, Beograd, Bor. Postoje verovatno i druge tačke, ali bi po logici stvari takve informacije trebalo da poseduje vojska koja je sa svojim stručnim službama izlazila i snimala teren. Oni su u obavezi da javnost detaljnije informišu da bi stanovništvo prosto znalo kako da se ponaša, ako se već nalazi u neposrednoj blizini mesta gde su završili projektili sa osiromašenim uranijumom.

Kao lekar insistira da se pronađu ljudi koji su bili izloženi uranijumovim oksidima i podvrgnu kompletnim pregledima. Jedino tako moći će na vreme da se spreči eventualna pojava bolesti, ili na vreme otkrije i leči.

Kao epidemiolog dr Đorđević je napravio "Atlas raka Srbije" koji treba da bude polazna osnova za praćenje posledica izazvanih bombardovanjem projektilima sa osiromašenim uranijumom.
- U ovom atlasu je precizno data inače rasprostranjenost raka u Srbiji, trendovi njegovog kretanja, u kom se stadijumu najčešće otkriva određeni oblik, koji su poznati faktori rizika, koliko je efektivno lečenje pojedinih oblika, što je veoma bitno imajući na umu da se pre 15 godina na vreme otkrivala gotovo trećina slučajeva, a danas jedva 15 odsto svih obolelih! U novoj situaciji veoma je važno da precizno znamo da je dominantan faktor rizika za pojavu raka upravo radijacija izazvana osiromašenim uranijumom. Zbog drugih brojnih faktora koji takođe dovode do leukemije ili nekog drugog oblika malignih obolenja, naglašava ovaj stručnjak.

Pojašnjava da postoje četiri informacije bitne za sigurnost otkrivanja tipa kancera. Postoji momenat kada su stručnjaci apsolutno sigurni da je određeni faktor dominantan za pojavu raka. Postoji situacija, u kojoj su stručnjaci sigurni da ga taj faktor izaziva, ali ne postoji precizan način da se faktor rizika i otkrije. Postoji momenat kada se na određeni faktor rizika sumnja, ali za to ne postoje jasni dokazi. I, na kraju, kad se dokaže da faktori na koje se sumnjalo nisu kancerogeni.

Na ovim detaljima dr Đorđević insistira upravo da se ne bi unapred, bez stručne provere, donosila paušalna ocena o prisustvu radijacije na našim prostorima, koja može, ukoliko se dokaže suprotno, imati izuzetno ozbiljne dalekosežne posledice.

Celokupnu buku koja se podigla oko povećanja broja obolelih od leukemije, naš sagovornik ne vezuje apsolutno za osiromašen uranijum bačen na Kosovo i Srbiju:
- Veza može da se traži i sa Černobilom koji je takođe sakrivan od javnosti, a sada, posle 15 godina, postiže kulminatornu tačku obolevanja od raka. Što se tiče posledica osiromašenog uranijuma i zagađenja životne sredine, posledice ćemo tek osetiti sledećih godina. Priroda je vrlo spora, ali efektno ispostavlja sve račune koje joj je napravio čovek. Previsok danak za svet u kome vlada isključivo profit i dobit. A bahatost sveta i dalje nema granice kad je reč o ugrožavanju našeg jedinog staništa u univerzumu. Svi napori UN i rezolucije iz Rio de Žaneira i Berlina da svet mora usaglasiti svoje zakone sa zakonima prirode ukoliko ne želi da bude proteran sa planete, i dalje su samo deklarativne.

Zorica Ostojić


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Budući predsednik Skupštine povodom Ilićeve izjave: U DOS-u nije bilo reči o predsedničkim izborima

16:00h Velja Ilić uporan u svom zahtevu i preti: Demonstracijama do izbora u martu!
16:25h DOS Požarevca tražiće od Vlade Srbije: Uvesti prinudnu upravu u opštini
16:40h Šiptarski teroristi oglasili se i u opštini Medveđa
16:50h Koštunica najavio suđenje Miloševiću u SRJ
17:05h

Knežević o mestu suđenja Miloševiću: Svet bi prihvatio Beograd

17:15h Ministri iz NS-a podneli pisane ostavke
17:25h Podgorica: Narodnjaci ostaju
17:35h Pomoćnik saveznog ministra pravde Tomović najavio: Imovina crvenih novim vlasnicima
17:50h Šešelj o Platformi Vlade Crne Gore: Otvoren separatizam
18:10h Šoć i Vojvodić o legitimitetu crnogorske vlasti: Vlada nije legitimna
18:30h Plavšićeva u Hagu tek posle Božića
18:40h Del Ponte čeka odgovor Beograda
18:50h Vojska demantuje pisanje "Sunday timesa": "Feniks" nije poslat Rusima
19:05h Koštunica putuje u Mojkovac?
19:15h Glas istražuje: Da li nas - i koliko - NATO i dalje bombarduje radijacijom? (2)
19:25h Načelnik ABHO VJ pukovnik Milan Zarić tvrdi: Nije Srbija radioaktivna
19:40h NATO priznao da je u BiH i na Kosmetu bacao projektile s osiromašenim uranijumom
22:06h VJ: Teroristi spremaju napade na srpske civile za Božić
23:07h Goran Svilanović najavio je juče formiranje takozvane komisije za istinu
23:10h Pentagon demantuje
   


     


FastCounter by LinkExchange