[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Jan 2001 19:25 (GMT+01:00)

Načelnik ABHO VJ pukovnik Milan Zarić tvrdi

Srbija nije radioaktivna

Pet rejona u okolini Preševa, Bujanovca, Vranja i na poluostrvu Luštica u Crnoj Gori kontaminirana radioaktivnom municijom. Na Kosovo bačeno 9.027 kg uranijuma

Prema izveštajima NATO, na prostor Kosova i Metohije, koji se trenutno nalazi pod patronatom oko 50.000 vojnika iz sastava Kfora, tokom tromesečne agresije Alijanse ispaljeno je 31.000 projektila sa osiromašenim uranijom. Količina urana koja je pala na ovaj prostor iznosi 9 tona i 207 kilograma. Međutim, Vojska Jugoslavije procenjuje da je reč o mnogo projektila - oko 50.000. komada. O posledicama ovakve vrste ratovanja pukovnik Milan Zarić, načelnik Uprave za atomsko-biološko-hemijsku odbranu VJ, kaže:

Kao cigareta
Municija 30 mm sa osiromašenim uranijumom sa topa aviona A-10 dugačka je oko 20 cm. Jezgro od uranijuma, obmotano košuljicom od aluminijuma, ima oblik cigarete i teško je oko 300 grama. Uranijumska jezgra težine 4,5 kilograma su i u tenkovskim granatama 155 mm.

- Avijacija NATO prvi put je dejstvovala po Kosmetu ovom vrstom municije 28. marta 1999. godine, a poslednji 11. juna. Reč je o protivoklopnoj municiji, kalibra 30 mm, koja se ispaljuje iz topa sa aviona tipa A-10. Ovakva dejstva izvodile su samo američke snage u okviru NATO. Usled udara u metalni oklop telo projektila se raspada, a jezgro od uranijuma pali i sagoreva na mikro čestice, pa dolazi do zagađenja okoline i ljudstva. Ukoliko jezgro ne sagori, opasnost od kontaminacije je vrlo mala. Ali, period raspada uranijuma traje 4,5 milijarde godina, pa korišćenje ove municije predstavlja ratni zločin - kaže pukovnik Zarić.

U vreme agresije, NATO je poricao da koristi ovu municiju. Generalni sekretar UN u februaru 2000. zatražio je da mu NATO dostavi detaljne podatke o ovome, da bi odgovor stigao tek krajem septembra, s kartom s ciljevima koje je gađao A-10.

Otpad u Vinči
- Svi pronađeni projektili, delovi košuljica koji su pokupljeni na terenu deponovani su u Institutu za nuklearnu fiziku u Vinči i tamo se čuvaju kao nuklearni otpad - kaže Zarić.

SAD isporučuje đubre
Iako svi govore o "osiromašenom uranijumu", mora se znati da on uopšte nije toliko "siromašan" i da je jednako opasan kao i onaj "bogati". Jednostavno, reč je o otpadu rude urana iz koje je izvađen uran 235, ali koji sadrži uran 236 i uran 238. Amerikanci koriste uranijum u vojne svrhe kako bi se rešili nuklearnog otpada tako što ga lako "isporuče", prvo u Zalivskom ratu, zatim u Bosni, i konačno na Kosovu.

- Prema toj karti, uranijumskom municijom dejstvovano je na 112 lokacija na prostoru Kosova i Metohije, a najugroženija područja su u okolini Đakovice, Prizrena i Dečana. Poznajući raspored snaga Kfora na ovom prostoru, u velikoj opasnosti su vojnici italijanskih i nemačkih oružanih snaga, pa zbog toga i ne čudi veliko interesovanje njihovih medija o ovoj temi. VJ, odmah posle dejstava ovom vrstom naoružanja, detaljno je snimila teren i naše karte sa registrovanim pogocima uranijumskim granatama gotovo su identične sa onim koje je ponudio NATO - ističe pukovnik Zarić.

Međutim, NATO je uranijumskom municijom gađao i ciljeve van Kosova.
- Dosad smo utvrdili pet rejona koja su se našla pod dejstvom ove vrste naoružanja. Oni su u okolini Preševa, Bujanovca, Vranja i na poluostrvu Luštica, preko puta Prevlake. Ukupna površina ovih lokacija, koje su detaljno ograđena i propisno označena, jeste 2,5 hektara. Kako smo i pre agresije nailazili na podatke da su i krstareće rakete, kojima su gađani prevashodno gradovi, sadržale uranijum, ekipe stručnjaka obišle su sve pogođene objekte u Srbiji da to provere. Na sreću, zasad u Srbiji nismo pronašli nijednu ruševinu za koju bismo utvrdili da je pogođena uranijumskom municijom, a lično sam, na primer, pet puta ispitivao zgradu Generalštaba - precizira pukovnik Zarić.

Medicinske službe VJ dosad su pregledale više od 1.000 svojih pripadnika koji su tokom agresije bili na rizičnim prostorima.
- Smatram da su naše snage dobro pripremljene za ovakav vid ratovanja, i to je jedan od bitnih razloga što dosada nismo pronašli tragove kontaminacije, ali ne kažem da ih neće biti. S druge strane, strahujem da je lokalno stanovništvo na Kosovu koje živi u tim područjima, prilično zagađeno. Prema našim podacima, veće posledice dejstava uranijumske municije izostale su jer nema mnogo pogođenih objekata van Kosova. I VJ nije uspela da otkrije sva zagađena područja, a izviđanja i merenja su još u toku - kaže pukovnik Zarić.

Svetomir Marjanović


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Budući predsednik Skupštine povodom Ilićeve izjave: U DOS-u nije bilo reči o predsedničkim izborima

16:00h Velja Ilić uporan u svom zahtevu i preti: Demonstracijama do izbora u martu!
16:25h DOS Požarevca tražiće od Vlade Srbije: Uvesti prinudnu upravu u opštini
16:40h Šiptarski teroristi oglasili se i u opštini Medveđa
16:50h Koštunica najavio suđenje Miloševiću u SRJ
17:05h

Knežević o mestu suđenja Miloševiću: Svet bi prihvatio Beograd

17:15h Ministri iz NS-a podneli pisane ostavke
17:25h Podgorica: Narodnjaci ostaju
17:35h Pomoćnik saveznog ministra pravde Tomović najavio: Imovina crvenih novim vlasnicima
17:50h Šešelj o Platformi Vlade Crne Gore: Otvoren separatizam
18:10h Šoć i Vojvodić o legitimitetu crnogorske vlasti: Vlada nije legitimna
18:30h Plavšićeva u Hagu tek posle Božića
18:40h Del Ponte čeka odgovor Beograda
18:50h Vojska demantuje pisanje "Sunday timesa": "Feniks" nije poslat Rusima
19:05h Koštunica putuje u Mojkovac?
19:15h Glas istražuje: Da li nas - i koliko - NATO i dalje bombarduje radijacijom? (2)
19:25h Načelnik ABHO VJ pukovnik Milan Zarić tvrdi: Nije Srbija radioaktivna
19:40h NATO priznao da je u BiH i na Kosmetu bacao projektile s osiromašenim uranijumom
22:06h VJ: Teroristi spremaju napade na srpske civile za Božić
23:07h Goran Svilanović najavio je juče formiranje takozvane komisije za istinu
23:10h Pentagon demantuje
   


     


FastCounter by LinkExchange