[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Jan 2001 18:19 (GMT+01:00)

Portparol Haškog tribunala uputila poruku predsednku SRJ

Optuženi za zločin moraju da se izruče

Ako se Radovan Karadžić i general Ratko Mladić nalaze u SRJ, od Beograda ćemo da tražimo njihovo izručenje, zajedno s jugoslovenskim državljanima optuženim za ratne zločine

BANJALUKA (Beta) - Haški tribunal će, ako se bivši lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić nalaze u SRJ, od Beograda zatražiti njihovo izručenje, zajedno i sa jugoslovenskim državljanima optuženim za ratne zločine.

To je, u intervjuu koji su u četvrtak objavile banjalučke "Nezavisne novine", izjavila portparol kancelarije glavnog tužioca Tribunala Florens Artman, ističući da će od vlasti SRJ biti zatraženo i izručenje bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

"Istina, još nismo išli u Beograd i razgovarali s jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom, kome ćemo to jasno preneti.

Jugoslavija je obavezna da izvršava svoje međunarodne obaveze jer je članica UN i njene vlasti moraju poštovati obaveze prema Hagu", dodala je Artmanova.

Prema njenim rečima, postoji mogućnost da se nekima koji su optuženi za ratne zločine sudi u Jugoslaviji, jer "tužiteljica (Karla del Ponte) smatra da bi ta suđenja doprinela rasvetljavanju ratnih događaja i da bi imala odjeka u regionu".

Florens Artman, međutim, ističe da bi bilo teško organizovati kompletan proces, dodajući da se ne radi "o volji suda, nego o činjenici da rat na području bivše Jugoslavije nije bio samo na jednom području".

"Mogli bi, naime, doći u situaciju da svedoci iz jedne države ne žele da dođu u drugu državu. Zato se mora naći neutralan teren da bi njihov status bio zaštićen i gde bi svedoci mogli doći bez obzira na njihov odnos s lokalnim vlastima. To se može obaviti samo u Hagu", precizirala je ona.

Upitana da li je Tribunal uputio zvaničan poziv bivšoj predsednici RS-a Biljani Plavšić da se pojavi u Hagu, Artmanova je rekla da u vezi s tim slučajem ne može dati nikakve informacije.

Ona nije mogla da odgovori ni na pitanje da li je Tribunal pregovarao s Plavšićevom, kao ni na pitanje da li se eventualna optužnica protiv Biljane Plavšić može dovesti u vezu sa suđenjem nekadašnjem visokom funkcioneru SDS-a Momčilu Krajišniku.


vesti po rubrikama

^hronika

18:19h Portparol Haškog tribunala uputila poruku predsednku SRJ: Optuženi za zločin moraju da se izruče
18:23h Sudija i tužilac traže detalje o uzroku smrti kolege Simeunovića
18:48h Pirot: Izrečena presuda Todoroviću vlasniku kafane "Amur"

19:12h

Tužilac uložio žalbu Vrhovnom sudu: Novo suđenje šefu carine

19:22h U petak odluka tužioca o "slučaju Drašković"
19:36h

Broj krivičnih dela u znatnom porastu u istočnohercegovačkim opštinama

19:44h Sudski postupak RTV "Pančevo" protiv MUP-a
19:51h Bivši jugoslovenski funkcioneri zadužili više vrsta oružja
   


     


FastCounter by LinkExchange