[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Jan 2001 17:37 (GMT+01:00)

Bilans 2000. prema Saveznom zavodu za statistiku

Inflacija premašila stotku

U ovoj godini proizvodnja u industriji veća za 12 odsto, a pad poljoprivredne proizvodnje za 20. Povećani uvoz i izvoz

BEOGRAD - Ekonomska aktivnost naše zemlje u 2000. godini odvijala se u već poznatim teškim uslovima nasleđenim iz ranijih godina, i pored toga ostvareno je povećanje nivoa ukupne ekonomske aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu, ocenili su stručnjaci Saveznog zavoda za statistiku.

Mirjana Ranković, pomoćnik direktora za sektor privredne statistike, kaže da je industrijska proizvodnja zabeležila rast od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. - Najveći rast uočen je u oblasti crne metalurgije, proizvodnji građevinskog materijala i hemije, dok je pad zabeležen u oblasti proizvodnje nafte i njenih derivata, grafičke delatnosti i prehrane.

Na pola do 90. godine

- Zanimljiv je podatak da je društveni proizvod u 2000. godini realno ispod polovine društvenog proizvoda iz 1990 godine, precizirao je Janković.

Kada je u pitanju poljoprivreda, Ranković navodi da su statističari zabeležili pad proizvodnje. - Naravno, suša je uzela svoj danak, pa je tako proizvodnja kukuruza opala za 52 odsto, šećerne repe za polovinu, a suncokreta 18.

Govoreći o uvozu i izvozu, Ranković je saopštila da je njegov obim povećan u oba smera, ali i da je trend trgovinskog deficita nastavljen i da on iznosi čitave dve milijarde dolara za ovu godinu.

- Rast cena je znatno veći nego što je planirano merama ekonomske politike. Procenjujemo da će cene na malo u 2000. zabeležiti rast od 115 odsto, a troškovi života 120,4 odsto, kazala je Ranković.

Kada je društveni proizvod u pitanju, Miroslav Janković, pomoćnik direktora za praćenje ovog sektora, kaže da je on za sedam procenata veći nego prethodne godine. - Najveći porast zabeležen je u građevinskoj industriji i saobraćaju i vezama, zaključio je Janković.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:02h Cene prehrambenih proizvoda stabilne, očekuju se sniženja

17:37h

Bilans 2000. prema Saveznom zavodu za statistiku: Inflacija premašila stotku

17:58h

Kolika je pomoć iz inostranstva do sada upućena EPS-u

   


     


FastCounter by LinkExchange