[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Jan 2001 18:19 (GMT+01:00)

Otkazi za Predsedništvo kriznog štaba "Progresa"

Marjanović uzvraća udarac

Posle suspenzije zbog zahteva za smenom direktora i bivšeg premijera Mirka Marjanovića, u četvrtak troje radnika dobilo i rešenja o otkazima

BEOGRAD - Disciplinska komisija spoljnotrgovinskog preduzeća "Progres" na čijem se čelu još nalazi bivši premijer Mirko Marjanović, u četvrtak je dala otkaz Predsedništvu Kriznog štaba te firme, Gordani Zarubici, Mići Prici i Stevanu Topaloviću.

Ovi radnici su mesec-dva ranije već bili privremeno suspendovani s posla zbog, kako je Marjanovićev tim tada ocenio, "podrivačkog" rada.

Ovo troje radnika "Progresa" su uz podršku velikog broja zaposlenih, pokušali da smene Marjanovića, neposredno nakon revolucionarnog preokreta u oktobru. Nekadašnji premijer je, međutim, odmah preduzeo kontramere. Da bi zaplašio, ali i odobrovoljio zaposlene povećao je plate za trećinu, podelio jednokratnu pomoć u zimnici u visini od od 3.000 dinara, unapredio veliki broj ljudi, pojačao obezbeđenje firme i zabranio zborovanje radnika na kome je trebalo da se odluči o njegovoj smeni.

Upravljačku strukturu, Marjanović je osvežio lojalnim direktorima... Penzionere je pred Novu godinu častio novčanim iznosima od po 1.000 dinara, a poklon im je uručen u zgradi u Krnjači.

Penzioneri su sa Trga republike dovezeni autobusom, ali su na kapiji pročitana imena trojice "nepodobnih" i njima je zabranjen ulaz uz mogućnost da poklon mogu da prime na ulazu. Milorad Ćurčić, jedini od trojice "nepodobnih" penzionrea koji je došao po poklon, ali nije mogao na koktel, uvredio se i odrekao novčanog iznosa u korist Marjanovića.

Nataša Dragović-Raković, pravni zastupnik članova predsedništva Kriznog štaba, kaže da je disciplinski postupak od početka vođen suprotno Zakonu o radnim odnosima.

- Nije nam omogućen uvid u propise na koji se disciplinska komisija pozvala, a na ulasku u zgradu je pojačano obezbeđenje da bi se pritisak povećao. Pošto nismo imali uvida u propise "Progresa", nismo mogli ni da pripremimo odbranu. Interesantno je da su svi pozvani svedoci direktori direkcija i da su imali identičan iskaz. Ovaj proces je odmazda protiv Kriznog štaba - kaže Dragović-Raković.

U obrazloženju odluke o izbacivanju s posla navodi se da je Gordana Zarubica samovoljno organizovala Krizni štab za opoziv rukovodstva, na čeli sa Marjanovićem, čime je nanela ogromnu štetu ugledu kompanije i zaposlenih, izazvala svađu među kolegama i dovela do prekida rada "Progresa". Advokat Nataša Dragović - Raković kaže da je obrazloženje odluke napisano na desetak strana i da u svojoj dugogodišnjoj praksi nije videla veće.

Svetlana Jovičić


vesti po rubrikama

^društvo

17:18h Demanti Zorana Lilića, bivšeg predsednika SRJ: Odbio i kuću u Užičkoj 23
17:27h

Nebojša Vujović demantuje pisanje "Glasa": Ustupio sam svoj stan

17:53h Kako je uredbama krojen status medija u Srbiji

18:19h

Otkazi za Predsedništvo kriznog štaba "Progresa"

18:41h Svečana božićna liturgija u Beogradu
19:13h Najava ministra Šekularca: Crnogorci menjaju udžbenike istorije
   


     


FastCounter by LinkExchange