[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Jan 2001 16:59 (GMT+01:00)

Gradski trg u Budvi za novi milenijum i još ponešto

Važnija je Nova Crna

Uz svu pompu i visoke honorare za estradu, džinglovi političke sadržine biju direktno u mozak za "suverenu i samostalnu..."

Atmosfera za nezaborav, ili kako bi komentatorski doajen balkanskih prostora Mladen Delić prozborio "ludnica". Više od 20.000 većinom domaćih, ali i stranih, gostiju u "najluđoj" noći pokazali su da čelnici Budve, crnogorske i jugoslovenske turističke prestonice nisu pogrešili kada su uz pomoć brojnih i uspešnih kompanija i crnogorske "domaće" valute "nagovorili" Lea Martina, Crvenu jabuku, Kuguarse, Zdravka Čolića i Bugarsku filharmoniju da zakorače u novi milenijum upravo na budvanskom gradskom trgu.

Buru koja je tih dana suvereno vladala jadranskim primorjem stišao je Leo Martin. Mag šansona je zapaženom broju gostiju srednjih godina na momenat oživeo uspomene iz njihove mladosti, da bi zatim, brojnim hitovima od kojih pojedini traju i više od decenije, Crvena jabuka podigla temperaturu sa, za ovo podneblje raritetnih sedam, osam stepeni celzijusa do tačke usijanja.

Iako nikad nismo bili jugonostalgičari, "morali" sam da aplauzom zagrejemo dlanove, jer je "zagrebački bend", kako je najavljen, i pored primetnih problema sa ozvučenjem, "tezgu" zaista fantastično odradio, potvrdivši još jednom zašto su ga u ona stara vremena s pravom smatrali jednim od najprofesionalnijih.

U istom tempu nastavili su članovi glumačke trupe Kuguars, čijem muzičkom umeću, ali i scenskom nastupu, naročito lidera Dragana Jovanovića, mogu pozavideti brojni profesionalni muzičari, tačnije nabeđeni muzičari i otvarači(ce) usta. Nezaobilazna o domaćem nacionalnom heroju "Dejo majstore…", naravno nije mogla da ostavi ravnodušnom crnogorsku publiku, koja je pevanjem i čestom pucnjavom petardi nadjačavala Jovanovićev glas.

Čast da, uz vatromet, muzikom uvedu razdraganu masu u novi milenijum pripala je Bugarskoj filharmoniji, mada ruku na srce valcer iz gudački instrumenata, pojačanih razglasom, bio je inferioran od momenta kada je časovnik otkucao istorijsku "nulu". Zaglušujuća buka iz brojnih dugih, kratkih, automatskih, poluautomatskih cevi iz okoline, ali i prasak petardi sa trga ozvaničio je početak novog milenijuma, da bi završnu "reč" imala sigurno jedina prava istinska mega zvezda sa ovih prostora, Zdravko Čolić.

Miksom hitova iz sedamdesetih, koji su stariji od velikog dela prisutnih, ali i potencijalnih novih sa aktuelnog albuma, upotpunjenih briljantnim nastupom u nešto više od sat vremena, popularni Čola je potvrdio da su organizatori našli pravu zamenu (ako uopšte Čola nekom može biti zamena) za Dina Merlina (prema nezvaničnim informacijama tražio 300 hiljada maraka!) i zaključio zvaničnu proslavu, nakon čega je masa nastavila uobičajenu proslavu u obližnjim kafićima i restoranima, uz nezaobilazno ispijanje alkohola i uz tonove iz muzičkih uređaja, ili limitirane glasovne mogućnosti tezgaroša koji očekuju da će i oni jednog dana stati na binu ispred Starog grada.

Politička propaganda nije mogla da miruje ni za vreme novogodišnjih praznika. Tako je rukovodeća struktura Crne Gore, džinglovima i pesmom "Srećna vam nova Crna Gora" prosto bombardovala građane na svakom koraku. Kao građanin Republike Srbije, ili možda uskoro strani državljanin (naravno, ukoliko se na referendumu južna jugoslovenska republika odluči za samostalni život) nemamo moralno pravo da se mešamo u politiku Crne gore. Međutim, ne možemo a da "glasno ne uočimo" da je jedan od izvođača dotične pesme u vreme do 5. oktobra pevao na koncertima podrške bivšem srpskom establišmentu, ili da neki već duže vreme u žive u Beogradu...

Đorđe Matić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:08h

Reporter "Glasa" na obodu kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije: Granica gde je nikad nije bilo

16:33h

Najveći zavodnici dvadesetog veka po izboru svetskih agencija: Deset veličanstvenih

16:59h

Gradski trg u Budvi za novi milenijum i još ponešto: Važnija je Nova Crna

17:17h

Ruždija Krupa, jedan od naših najboljih tekstopisaca narodne pesme: Svi pljevaljski tamburaši

17:34h

Amerika je već odabrala najskandaloznije devojke u 2001.

      


FastCounter by LinkExchange