[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Jan 2001 16:08 (GMT+01:00)

Reporter "Glasa" na obodu kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije

Granica gde je nikad nije bilo

S planinskih visova vojnici i starešine posmatraju Kosovsko Pomoravlje, spremno čekaju eventualne napade terorista

Vojnici i starešine Treće armije već nekoliko nedelja leže prikovani za zemlju i stene po obodu kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije. Mraz steže. Vojska intenzivno izvodi obuku u zimskim uslovima i stvara povoljnije uslove za život i rad uz obezbeđenje zadnje ivice zone bezbednosti. Da nisu ovde, bili bi u kasarnama, kancelarijama, sa svojim porodicama da se raduju dočeku novog milenijuma. Šiptarska pomama i terorizam doveli su ih tu, na planinske visove s kojih pogled puca na Kosovsko Pomoravlje.

- Ono dole je Kosovska Kamenica. U daljini se vidi Šar planina s Ljubotenom - pokazuju starešine i čežnjivo gledaju put Kosova.
Između njih i Kosova, gde su mnogima ostali stanovi, uspomene, ratni drugovi na večnoj straži, isprečila se kopnena zona bezbednosti. Granica gde je nikada nije bilo. A oni, prekaljeni borci i istinski heroji u prošlogodišnjoj neravnopravnoj borbi s NATO, ponovo su zauzeli položaje i kao stene stoje na visovima. Iza venca bregova su uporišta šiptarskih terorista. Vidimo ih i golim okom. A ovde samo oni - branioci pradedovskih ognjišta u zemlji Srbiji. Bdiju nad mirom.

Načelnik Generalštaba VJ general pukovnik Nebojša Pavković gleda u pravcu svojih neispavanih boraca.
- Mi nismo želeli ni ovaj, ni prethodne ratove. Borba nam je bila nametnuta i prihvatili smo je. Tako će biti i ubuduće. Vojska Jugoslavije efikasno će odgovoriti na eventualne napade. Nećemo uzmicati pred teroristima - kategoričan je general Pavković koji se nada da će se sve, ipak, rešiti jezikom diplomatije, a ne oružja.

Interpol ih obeležio

U zoni kopnene bezbednosti nalazi se, prema našim saznanjima, oko 2000 naoružanih i vojno organizovanih terorista. Njihovo sedište je u selu Veliki Trnavac, koje je na kartama Interpola ubeleženo kao sedište narko dilera. Ovde dolaze i odatle se raspoređuju strani plaćenici i "komandanti" sa Kosmeta. Pre nekoliko dana na ulazu u ovo selo, na svega 200 metara od punkta MUP- a Srbije, teroristi su postavili svoj punkt. Vođe terorista smeštene su u selu Lučane.

Sa njim se slaže i general potpukovnik Vladimir Lazarević, komandant Treće armije VJ.
- Jugoslovenska vojska je spremna i nema nikakve dileme kako ćemo i na koji način izvršiti zadatak. Agresija na našu zemlju nije prestala. Pripadnici Treće armije i Prištinskog korpusa zatvorili su izlaz iz zone kopnene bezbednosti, sprečili upad terorista u Pčinjski i Jablanički okrug i stvorili uslove za diplomatske razgovore - kaže general Lazarević.

Dok su generali Pavković i Lazarević sa saradnicima obilazili položaje VJ, iz zone kopnene bezbednosti začuli su se pucnji.

Brda podrhtavaju. Na pravcu prema Svetom Iliji teroristi pokušavaju da, kao što su i najavljivali, ostvare jača dejstva po snagama MUP-a. Ispaljuju pet-šest minobacačkih projektila, a ubrzo iz pravca Kosova doleću dva "apača". Da li to Kfor izviđa teren i pomaže teroristima obaveštavajući ih o položajima pripadnika MUP- a Srbije koji mogu da se kreću ovom zonom?

Vojnik Predrag Veličković danima je na isturenim položajima. Ukopao se sa ostalim vojnicima i starešinama u zemunice i čeka šta će da urade teroristi.
- Ako nas napadnu, sigurno ćemo se braniti. Nećemo dozvoliti Šiptarima da dođu do Vranja. Ovde branimo ne samo svoje kuće, već i čitavu Srbiju - kaže ovaj Vranjanac.

I ostali vojnici govore isto, izražavajući pri tom veliko poverenje u svoje starešine koji žele da veruju u uspeh diplomatskih razgovora.

Predrag stiska grudu zemlje. Spontana simbolika. Iste scene ponavljaju se i na ostalim položajima VJ na jugu Srbije koje obilazimo sa generalom Pavkovićem i njegovim saradnicima. Prvi utisak koji se stiče jeste da vojnici veruju vojnom vrhu i neposredno pretpostavljenim starešinama. Razgovaraju kao stari znanci i izražavaju spremnost da se bore.

- Ovde smo danonoćno. Bez sna. Večito na oprezu. Ali, sve se može izdržati. Mora se izdržati. Zbog nas i potomaka. Pa, nećemo im valjda pokloniti zemlju - beležimo reči vojnika Nebojše Dodića.
Srba Đorđević osmatra teren. Ne zna koliko je dana i noći na ovom položaju. Prestao je da broji dane. Smenjuje se sa drugovima na straži i posmatra. Pred njim je Kosovsko Pomoravlje. Široko, plodno i tužno. Tamo je oko 40.000 Srba koji, otkako su teroristi upali u zonu, žive u totalnom okruženju. Binačka Morava mirno teče svojim davno obrušenim koritom. Negde u daljini nazire se, ili nam se pričinjava, Čičavica, prepuna ostataka srpskih srednjovekovnih grobalja i crkava. Ispred nje je široko polje Kosovo. A po njemu i plodnoj Metohiji šetaju vojnici Kfora, šiptarski teroristi. Samo Srba nema, srpske policije i Vojske Jugoslavije.

Unutar zone bezbednosti od pet kilometra, u kojoj u skladu s Vojno- tehničkim sporazumom pripadnici VJ nemaju pristup, teroristi se grupišu. Dolaze s Kosmeta gde se regrutuju i usavršavaju. Među njima je i veći broj stranih plaćenika, uglavnom mudžahedina, ali i iz nekoliko evropskih zemalja, pre svega iz Holandije.

Povremeno se oglase pucnjima na policiju. Detonacije dopiru iz sela Bukovac. Pucnji dopiru i iz sela Lojane, u Makedoniji, Letovice, Bukovca, sa Kodrelja, Ljokomela, Končulja, Dobrosina... Teroristi se oglašavaju i slobodno šetaju ovim prostorima na jugu Srbije. Dokle?

Jugoslovenske snage čekaju preinačenje Vojno- tehničkog sporazuma iz Kumanova, smanjenje bezbednosne zone na kilometar, ili njeno ukidanje. Čekaju da im međunarodna zajednica vrati legitimno pravo da se obračunaju s teroristima, da nam dozvole da sami rešavamo svoje unutrašnje probleme.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:08h

Reporter "Glasa" na obodu kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije: Granica gde je nikad nije bilo

16:33h

Najveći zavodnici dvadesetog veka po izboru svetskih agencija: Deset veličanstvenih

16:59h

Gradski trg u Budvi za novi milenijum i još ponešto: Važnija je Nova Crna

17:17h

Ruždija Krupa, jedan od naših najboljih tekstopisaca narodne pesme: Svi pljevaljski tamburaši

17:34h

Amerika je već odabrala najskandaloznije devojke u 2001.

      


FastCounter by LinkExchange