[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 03. 01. 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Jan 2001 15:51 (GMT+01:00)

Prvi dan nove godine u Ulici otvorenog srca, u centru Beograda

Sad smo svi iz prošlog veka

Pored proje, gibanice i rasola, vo na žaru od 500 kila najveća atrakcija

Prvi dan novog milenijuma u Beogradu je osvanuo sunčan, pomalo prohladan i neobično tih. Jedino je Ulica Svetogorska bila prepuna ljudi koji su se u veselom žagoru okupljali ispred Ateljea 212. Na tom mestu, tačno u podne, posle pesme Lole Novaković o Beogradu, spuštena je zastava i zvanično otvorena "Ulica otvorenog srca".

Glumci Svetozar Cvetković i Tihomir Stanić, trubači, dobošari u svečanim kočijama poveli su simbolično Beograđane u novi milenijum. Ispred poznatih gradskih kafana "Pod lipom", Srpske kafane, "Šumatovca" građani su posluživani projom, gibanicom, šumadijskim čajem i rasolom i ostalim srpskim đakonijama.

U redu za vruću gibanicu među prvima je stajala penzionerka Gordana koja je bila vrlo predusretljiva za razgovor.

-Nije meni do ića i pića, već volim da se družim sa ljudima. Svake godine dolazila sam na ovo mesto prvog dana nove godine. Onda je, od 92. sve bilo zaboravljeno. Nije više bilo otvorene ulice, grada, zemlje. Zato sam sada vrlo srećna jer se radost vratila među ljude i sve je opet baš kao nekad - tvrdi šezdesetogodišnja Gordana iz Beograda.

Pored nje, Radmilo, koji je već uveliko, kako kaže, zagazio u sedmu deceniju života i neodlučno stoji pored rasola, ali više merka šumadijski čaj.

- Ipak sam se odlučio za jednu vruću, uostalom, naš narod kaže da se klin klinom izbija. Primetio sam takođe da ovde ima i mamurnijih od mene, zato sam ostavio rasol da ima za njih - kaže kroz smeh Radmilo, dok meraklijski ispija svoje piće.

Danica u ulozi kelnera
Ove godine, kao i prethodnih, glumci Ateljea 212 posluživali su goste Srpske kafane. Među svim kolegama je kažu, bila najvrednija Danica Maksimović. Nije imala vremena za razgovor, jer je supa morala biti poslužena dok je još topla, ali su zato gosti bili izuzetno zadovoljni uslugom. Svi su želeli da ih baš ona usluži. Kao i sve druge, i ova uloga Danici Maksimović je odlično pristajala.

- I ove godine, kao i ranijih, najviše se pije rasol, to je specijalni, čudotvorni napitak koji bi mrtvog mogao da podigne. Spravljen je po receptu legendarnog ugostitelja Mila Vlahovića. Iako mamurni, Beograđani su vrlo veseli orni za razgovor i pesmu i sve ovo je samo pokušaj da se oživi neko prošlo vreme kada se u Beogradu družilo i volelo mnogo više nego sada - kaže Jovan Bulatović, koji je i ove godine posluživao Beograđane.

Najzanimljiviji deo čitavog skupa ipak je bio vo na ražnju, koji je, bez svake sumnje, najviše privukao pažnju Beograđana, tim pre što se pečenje služilo besplatno i mogli su da ga degustiraju svi oni koji su želeli.

- Poslednji put vo se na ražnju zavrteo davne 1882. godine kada je tadašnji knez Milan proglašen za kralja. Bio je to povod da se priredi velika narodna gozba gde se besplatno služilo volovsko pečenje. Posle toliko godina ponovo se priređuje ista gozba jer i mi danas imamo mnogo razloga za slavlje - kaže Rajo Latinović, direktor firme "Vizelj" koja se bavi proizvodnjom junadi i svinja.

Trebalo bi reći da je vo počeo da se peče u prošlom veku, oko 18 sati u nedelju i okretao se na ražnju narednih 16 časova. Kako je bilo u pitanju 500 kilograma mesa, bilo je dovoljno za sve, neki su se, kažu, vraćali i više puta.

- Imali smo u toku noći jednog šaljivdžiju koji nam je rekao da je u prvom trenutku, onako iz daljine, pomislio da pečemo na ražnju bivšeg predsednika, a kako su se okretala i dva praseta, pomislio je da su tu i njegova deca. Pošto nije video suprugu, nije mu samo bilo jasno kako se ona i ovoga puta izvukla, prepričava nam događaj Milorad iz firme "Vizelj".

- Uz ovo pečenje - objašnjava Vladimir - najviše "leži" crno vino. Kada je došao na red i dobio svoje parče mesa, oduševljeno kaže:
- Ovakvog grada, brate, nema nigde, a i ljudi su pravo čudo. Kroz šta smo sve prošli, a vidi nas samo, šetamo, smejemo se, kao da smo najbezbrižniji narod na svetu, to mogu samo Srbi, j... mi mater.
Njegove reči pomalo stidljivo potvrđuje i mlada Maja Petruševa, koja je došla iz Makedonije kako bi ovde proslavila Novu godinu.

- Ništa slično nisam videla u Makedoniji zato mi je sve ovo vrlo interesantno. Što se tiče samog dočeka, noć je podjednako luda tamo i ovde. Uostalom, kada je pesma, igra i zabava u pitanju, mislim da su Srbi i Makedonci vrlo slični - tvrdi ova mlada Makedonka.
Ispred nje, četvorogodišnja Ana gura sve ispred sebe kako bi se slikala sa Deda Mrazom za uspomenu, dok su dobre vile Beograđanima želele zdravlja, sreće i ljubavi, naročito ovo treće, i u novoj 2001. godini. Najmlađima da što pre odrastu, ali i da dete u sebi zauvek sačuvaju.

I dok se kolone ljudi neprestano kreću duž ulica otvorenog srca, čuje se opaska šesnaestogodišnjaka koji je šetao sa drugom:
- Brate, sad smo svi iz prošlog veka - našta ovaj odgovara.
- Ma nema veze - to je baš seksi.

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^reportaža

15:50h Šabački hipodrom organizovao prve trke u novom milenijumu
15:51h Prvi dan nove godine u Ulici otvorenog srca, u centru Beograda
17:15h Ser Artur Klark: Kako ćemo živeti u novom milenijumu?
17:16h Đačka knjižica zalog za dug

17:27h

Seks simboli koji su obeležili dvadeseti vek

   


     


FastCounter by LinkExchange