[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 03. 01. 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Jan 2001 18:40 (GMT+01:00)

Podnet zahtev za istragu protiv više saveznih funkcionera

Opljačkan stambeni fond
federacije za oko 10 milina maraka

Advokat Mirko Mirković traži istragu protiv 56 osumnjičenih. Na spisku Milošević, Bulatović, Sokolović, Kontić, Jokanović... Tvrdi da su oštetili Savezni stambeni fond za oko 10 miliona maraka

BEOGRAD - Advokat Mirko Mirković podneo je u svoje i ime još desetak penzionisanih radnika SMUP-a zahtev za istragu istražnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu protiv 56 lica među kojima su mnogi bivši savezni funkcioneri.

U zahtevu se navodi da su oni oštetili Savezni stambeni fond za 300.000 miliona dinara čineći različite zloupotrebe službenog položaja. Na spisku osumnjičenih su i Slobodan Milošević, Momir Bulatović, Radoje Kontić, Vukašin Jokanović, Zoran Sokolović, Petar Gračanin, Vuk Ognjanović, Jugoslav Kostić, Zoran Vujović, Uroš Klikovac, Branko Ješić, Miloš Bojović...

-Moja borba da se rasvetle sve malverzacije koje su činjene prilikom dodele stanova u federaciji traje još od 1991. godine. Tri puta sam podnosio tužbe, vodio radni spor po stambenoj tužbi, pisao predstavke najvišim državnim čelnicima od kojih nisam dobijao nikakve odgovore iako su prema Ustavu bili dužni da mi ih daju.

U ovom poslednjem zahtevu tražio sam da se zapečate svi na sporan način dodeljeni stanovi i vile do okončanja sudskog spora, izvrši kompletan uvid u stanje Saveznog stambenog fonda, rasplete klupko malverzacija i oduzme sva nezakonito stečena imovina vredna, prema grubom proračunu, 10 miliona maraka - objašnjava advokat Mirković, inače penzionisani radnik Saveznog MUP-a u kojem je proveo dvadeset godina.

On ističe da je uredbom Savezne vlade iz 1994. godine bilo predviđeno da se stanovi za radnike saveznih organa dodeljuju prema kriterijumu dužine čekanja na stan, a ne prema dužini penzionog staža. Ali, oni koji su odlučivali o dodeli stanova i njihovi satrapi nisu poštovali ni jedan ni drugi, pa ni treći, najvažniji kriterijum - nerešeno stambeno pitanje, već su luksuzne stanove dodeljivali svojim saradnicima, čak i onima bez dovoljno godina staža, pa i ljudima koji su odavno i „više puta" rešili pitanje stana.

-Tako je, na primer, bivši predsednik SRJ Zoran Lilić, koji se izdaje za poštenog socijalistu, a učestvovao i na poslednjim izborima sa svojom strankom, dobio rešenjem br. 1034 od 6. 2. 1996. godine, tada kao predsednik, stan u Ulici Teodora Drajzera broj 38. Ali, to nije sve, na sednici Savezne stambene komisije 10. 1. 1997. godine o čemu svedoči i zapisnik sa sednice njemu je, da bi mu bilo rešeno stambeno pitanje, kako je stajalo u obrazloženju, u objektu u Ulici Vasilija Gaćeše broj 9 dodeljena kuća od 244 kvadratna metra.

Navodno, prema zapisniku prethodno rešenje o dodeli stana „nije moglo da se realizuje" što je bio razlog da mu se dodeli kuća. Čisto sumnjam da je on kao bivši direktor „Rekorda" u Rakovici bio beskućnik - ističe Mirković. Sličan je i primer Živadina Jovanovića, doskorašnjeg prvog čoveka jugoslovenske diplomatije, koji je u vreme dok je bio zamenik ministra inostranih poslova takođe stekao priličnu imovinu.

Prema zapisniku sa sednice Komisije za stambena pitanja trebalo je razmotriti i predlog SMIP „da donese zaključak kojim ovlašćuje Diplomatsko stambeno preduzeće u likvidaciji da u ime SRJ stupi u pregovore i zaključi ugovor sa Republikom Srbijom o razmeni prava svojine koje je adekvatno vrednosti stana u kući u Ulici Milovana Jankovića broj 8 koju je komisija za stambena pitanja dodelila JŽ" i da se po unošenju u stambeni fond saveznih organa stana u Ulici Goce Delčeva 11 koji je KST dodelila Radovanu Nikoliću, zameniku načelnika službe u SMIP, kao i stana u Baštovanskoj broj 5 koji je u vlasništvu Živadina Jovanovića isti ustupe Diplomatskom stambenom preduzeću u likvidaciji.

- To je kao kada biste zaključivali ugovor sa mrtvacem jer je pravno lice u likvidaciji praktično mrtvo. Sve ovo me podsetilo na Gogoljevog „Revizora" i njegovog Skloznika Duhmanovskog i čuvenu rečenicu „uzimaš više nego što ti čin to dozvoljava". Naši savezni funkcioneri uzimali su upravo mnogo više nego što im „čin" to dozvoljava. Često sam se sve ove godine osećao kao sluga Jernej koji je tražio svoje pravo odlazeći i do samog cara u mom slučaju obraćajući se svim važnim saveznim funkcionerima pa i bivšem predsedniku Miloševiću koji je svojim nečinjenjem omogućio da se ovakve stvari rade - rekao je advokat Mirković.

Inače, Savezni ustavni sud nedavno je doneo odluku koja obavezuje svaki državni organ da odgovori na predstavke građana. Ni Milošević, ni Kontić, ni Bulatović to nisu činili svesno kršeći ustav što je još jedan od razloga da se pozovu na odgovornost.

Ivan Stojković

(nastaviće se )


vesti po rubrikama

^društvo

17:45h

Štrajk upozorenja Tanjuga

18:39h Više generala postavljeno na nove dužnosti
18:40h Podnet zahtev za istragu protiv više saveznih funkcionera
18:42h Odluka Kompanije Dunav grupa - Dunav osiguranje a.d:Veće odštete
18:45h Humana akcija akademaca FPN: Studenti kao braća i sestre
20:50h U 2001. godini devojčice protiv dečaka povele sa 27:22
20:51h Beograđane prvog dana 2001. dočekali novi nameti
20:53h Beogradska hitna pomoć obavila više od 180 intervencija
   


     


FastCounter by LinkExchange