[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 30. 12. 2000. -
Utorak 2. 1. 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Dec 2000 14:20 (GMT+01:00)

Naš list izabrao sportsku ličnost 2000. godine

Glas Muslinu

Trener Crvene zvezde u jugoslovenski fudbal uneo džentlmentski manir francuske škole, a trofejnu vitrinu "Marakane" obogatio šampionskim i peharom pobednika kupa

Glas "Glasa" u moru glasova kojima se bira "naj" godine na izmaku, glasniji je od svih ostalih... Ovo je glas za ličnost: Slavoljub Muslin, trener Crvene zvezde! Persona grata jugoslovenskog fudbala, stručnjak s francuskim pedigreom, gospodin s mirisom i od ukusa. Fragmenti misli, anarhično iskidani iz godine u kojoj je Muslin na našu Marakanu doneo dve titule, preteći da će na klackalici milenijuma sa obe strane sedeti Crvena zvezda, otkriva čoveka koji govori šta misli.

Stranice karijere

Slavoljub Muslin je bio igrač Beograda s Karaburme, OFK Beograda, BASK, Rada, Crvene zvezde, Lila, Bresta i Kaena. Trenersku karijeru počeo je u Brestu, a zatim vodio Po, Bordo, Lens, Ražu (Kazablanka) i sada Crvenu zvezdu. Priznanje čitave fudbalske Francuske zaslužio je kada je Bordo kroz Intertoto kup doveo do finala Kupa UEFA (pre meča je smenjen i Bordo je doživeo poraz), afirmišući do tada anonimnog Zidana, Đorkaefa, Lizarazua...

Nismo zaboravili Vladimira Grbića

Nema sumnje da je Vladimir Grbić najuspešniji jugoslovenski sportista u poslednjoj godini 20. veka! Vanja je osvojio olimpijsko zlato u Sidneju i zvanično je proglašen za najboljeg odbojkaša Evrope. Stariji Grbić je prošle godine bio sporstka ličnost u izboru "Glasa javnosti" i ako je po pravdi rezultata: zaslužio je da ga duplira...
Ipak, "Glas" je za ovu priliku izdvojio Slavoljuba Muslina koji je u fudbal, sportsko nacionalno mezimče, uneo pregršt novina i bar nagovesto njegove bolje dane. Kako je ovo izbor ne najboljeg, već najsvestranijeg, ubeđeni smo da je naša skromna nagrada otišla u prave ruke.

- Iz Crvene zvezde može da me otera jedino stanje u jugoslovenskom fudbalu... Istina da je istina obezvređena. Nikako i ništa drugo.

Ni srpska posla:
- Smešne su priče o sukobu Džajićevog i mog autoriteta. Pa, meni je Džajić prijatelj, ne samo saradnik.

O fudbalu, životu i ljubavi.
- Fudbalu dajem najveći deo života. Posebno od jeseni 1999. godine, kada sam stigao na "Marakanu". Moja porodica, supruga Svetlana i dvojica Sinova, Luka (20) i Marko (15) žive u Nici. Koliko mi je teško zbog toga, samo ja znam... U Beogradu imam sestru, kumove i mali broj prijatelja. Najveći deo dana provodim na stadionu, u kancelariji.

Da li je vredelo? Ostaviti fudbal u zemlji evropskog i svetskog prvaka i doći u zemlju, društvo i sport u tranziciji? Muslinov odgovor je krajnje jednostavan...
- Veći izazov ne postoji. Od trenutka kada sam kao igrač otišao iz Crvene zvezde, sanjao sam povratak. Onda je pozvao Dragan Džajić i razmišljanja nije bilo.

Kofere Muslin nije ni raspakovao, a već je stigao najteži poraz. U večitom derbiju Crvena zvezda je igrala, ali je Partizan pobedio 2:0.
- Čestitam Partizanu i mom kolegi Miodragu Ješića na trijumfu.

Bljesak u tunelu. Već zaboravljeni manir džentlmena koji zna da prihvati poraz...
- Krivac sam... Jedini. Preuzimam odgovornost, ne upirite prstom u igrače.

Delim priznanje

Godinu dana u Jugoslaviji, Slavoljubu Muslino je bilo dovoljno da postane ličnost godine.
- Izbor "Glasa javnosti" ima specifičnu težinu - ističe Muslin. - Želim da istaknem da je ovo veliko priznanje ne samo meni, već i Crvenoj zvezdi. Da nije bilo igrača, ne bi bilo ni pobeda, trofeja, priznanja... Fudbal je kolektivna igra, a moja sreća je što sam deo najboljeg kolektiva u Jugoslaviji!
Slavoljub Muslin je treći laureat "Glasa". Sada je u društvu Dejana Bodiroge(1998) i Vanje Grbića (1999).

Muslin je iskoračio da primi udarce, povlačeći se tek po osvajanju duple krune.
- Igrači su najzaslužniji. Uspeli su da pokažu ne samo kvalitet, već i mentalnu snagu koja je bila potrebna da se stine konkurent koji je imao, mnogi su mislili, nedostižnu prednost. Ovi pehari su samo njihovi.

Muslinova je reč. Za svakog igrača... Prijateljska, ljudska, reč ohrabrenja. Pogledajte trenutak kada vrši izmenu: prvo aplauz igraču koji izlazi, zatim čestitke, sportski pozdrav i momak se, makar bio najslabiji na terenu, oseća kao pobednik.
- Muslin ima tu žicu - objašnjava kapiten Goran Bunjevčević. - Zna sa ljudima, oseća nas.

Glas za ličnost. Otkrijte Slavoljuba Muslina...

Ivan Petrović


vesti po rubrikama

^sport

13:45h

Jugoslovenski sport u 2000. godini dobio pregršt medalja i priznanja, ali pod tragični okolnostima izgubio košarkaškog člana
14:00h Poseta porodici Stanković u idiličnoj četvrti Olđata, 25 kilometara od italijanske prestonice
14:20h Naš list izabrao sportsku ličnost 2000. godine: Glas Muslinu

14:40h

Franjo Mihalić, sportski svedok veka, na ulasku u novi milenijum: Nema više ljubavi

15:00h

Novogodišnji koktel OFK Beograda: "Romantik" za novi vek

15:55h Selektor saopštio spisak kandidata za "Milenijum kup"
   


     


FastCounter by LinkExchange