[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 30. 12. 2000. -
Utorak 2. 1. 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Dec 2000 17:50 (GMT+01:00)

Franjo Mihalić, sportski svedok veka, na ulasku u novi milenijum

Nema više ljubavi

Pare će sve pokvariti: više nema granica, neće to dobro da se završi

Piše: Vladimir Preradović

Neugledna, ali brižno održavana prostorija na Stadionu Partizana, izmeštena od glamura fudbalskog i košarkaškog kluba, krije odgovor na naše pitanje: ko je sportski svedok veka? Iza vrata s natpisom "treneri" sedi Franjo Mihalić, na stolu patinasta, ali sveže odštampana brošura "Mojih prvih 80 godina, trčimo dalje..." Na prevoju vekova, Mihalićev maraton još traje, a nedavno je proslavio 80. rođendan!

- I sada pređem od osam do deset kilometara dnevno. Još imam dobar apetit, ne baš kao nekada, ali... Jednom sam imao duel sa bacačem kugle Zlatanom Saračevićem, koji je tada težio nekih 145 kilograma. Bili smo na pripremama u Novoj Gorici, a on se hvalio kako mnogo jede. Sudija je bio stariji Jahić, Danijalov otac, konobar nam je dogurao kolica prepuna porcijama šunke i jaja na oko. On je pojeo osam porcija, bez hleba, ja četrnaest s hlebom i bokal čaja pride. Pored 26 jugoslovenskih rekorda, vlasnik sam i rekorda od 26 palačinki.

Gligin vek

Jugoslovenska sportska ličnost 20. veka?
- Šahista Svetozar Gligorić! Čovek koji traje još od početka stare Jugoslavije do dana današnjeg. Medalje, turniri... On je jedinstven.
Svetska sportska ličnost 20. veka?
- Atletičar Džesi Ovens. Znate, lako je danas skakati preko osam metara, ali tada... Ovens je obeležio ovaj vek.
Sportski događaj koji je obeležio vek?
- Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Nosio sam olimpijski plamen kroz Beograd. Najsvečaniji trenutak u mom životu.

Gruba strana sporta

Ivan Gubijan, bacač kladiva, jedini je uz Mihalića osvojio atletsku olimpijsku medalju.
- Odem kod njega, večera kačamak i marmeladu. Do pre dve godine nije išao na prijeme jer nema pristojno odelo. Onda mu je Partizan preko "Beka" sredio da se ponovi, ali i dalje ne ide na prijeme jer je izgubio naviku - priča Mihalić.

Mihalić govori o usponu jugoslovenskog sporta posle drugog rata, uz dozu nostalgije i gorčine zbog zlehude sudbine svoje atletike.
- Fudbal je bio najpopularniji, ali i atletika nije mnogo zaostajala: dvomeč Engleska - Jugoslavija 1951, gledalo je trideset hiljada ljudi. Gimnastika je bila u velikom usponu. Sećate se Cerara? Sada se gotovo ugasila. Bili su atletičari: bacač kladiva Ivan Gubijan, Dane Korica i ja, neverovatno popularan bio je bokser Mate Parlov, vaterpolista Mirko Sandić, plivači Đurđa Bjedov i Boris Škanata. Onda je veliki procvat doživela košarka... Atletika ima peh da kod nas nema adekvatne dvorane, zbog čega krivim i rukovodioce ovog sporta, a sada je i UEFA donela propis da stadioni ne mogu da imaju atletsku stazu. Prosto, atletika će ostati bez doma.

Vreme prošlo i vreme sadašnje...
- Bilo je to jako lepo vreme, mogli smo da idemo gde smo hteli, bez viza. Po Jugoslaviji smo putovali i niko nije pitao da li ste Srbin, Slovenac, Hrvat... Moj sin je mogao da zanoći na nekoj klupi u Puli. Velika sloboda. Samo, bilo je mnogo teže postati reprezentativac. Žao mi je što se ta država raspala, sada bismo imali 25 miliona stanovnika i bili jedna od jačih zemalja Evrope. Ipak, još smo hrabri, imamo srce. I sada, ako pitate Nemca ko je najjači, reći će: Srbija. Uslovi su bili neuporedivo lošiji nego danas, nismo imali opremu, moje patike su bile teške pola kilograma. Jedva da ste imali jednog trenera, sada imate čitavu ekipu oko sebe. O dopingu nismo ni sanjali.

Sport je na ulasku u novi milenijum izrastao u jedan od vodećih svetskih privrednih potencijala.
- Nekad smo počinjali iz ljubavi prema sportu. Nikad u životu nisam imao stipendiju. Kad su ih uveli, negde 1966, napustio sam atletiku. Najbolje uslove imali su fudbaleri i košarkaši.

Ima li sada ljubavi?

A, tako je počelo...

- Bio sam zaljubljen u biciklizam, igrao fudbal u Grafičaru gde sam upoznao Bobeka koji je igrao za Ličane. Prijateljstvo traje do danas. Prvi put sam trčao kros bez ijednog treninga. Stigao sam drugi, a pobedio me atletičar koji je trenirao već dve godine. Tako je sve počelo - priseća se Franjo Mihalić.

- Ima samo interesa. Bogati forsiraju svoju decu, daju mito, plaćaju 30 maraka po košarkaškom treningu. Roditelji sami kupuju i donose fudbalske lopte i dresove. A, njihova deca su kilava, ne kreću se, vozikaju se automobilima, uvek imaju dobre uslove. Nijedan atletski šampion nije došao iz velikog grada, a uglavnom su to klinci iz siromašnih porodica. Oni koji su navikli na borbu. Čitam da je Savo Milošević dobio 55 miliona maraka... On je obezbedio deset pokoljenja, a to je minus za sportistu. Sada se pazi povrede, skraćuje radijus kretanja. Takvi se ne mogu dugo održati, jer nailaze novi borci... Sad je kraj ljubavi.

Ipak, ima i žala što pobede nisu unovčene.
- Malo mi je krivo što sam se prerano rodio. Kada sam bio pobednik najstarijeg maratona na svetu, u Bostonu 1958, dobio sam samo zlatnu medalju. Danas pobednik dobija sto hiljada dolara i automobil! Da pobedim dva puta - dosta. Da, malo mi je krivo što sada nemam 25 godina.

Mihalić nije optimista u pogledu novog sportskog milenijuma...
- Pare će sve pokvariti. Više nema granica, neće to dobro da se završi. Ljudi će sami sebe uništiti.


vesti po rubrikama

^sport

13:45h

Jugoslovenski sport u 2000. godini dobio pregršt medalja i priznanja, ali pod tragični okolnostima izgubio košarkaškog člana
14:00h Poseta porodici Stanković u idiličnoj četvrti Olđata, 25 kilometara od italijanske prestonice
14:20h Naš list izabrao sportsku ličnost 2000. godine: Glas Muslinu

14:40h

Franjo Mihalić, sportski svedok veka, na ulasku u novi milenijum: Nema više ljubavi

15:00h

Novogodišnji koktel OFK Beograda: "Romantik" za novi vek

15:55h Selektor saopštio spisak kandidata za "Milenijum kup"
   


     


FastCounter by LinkExchange