[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 30. 12. 2000. -
Utorak 2. 1. 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Dec 2000 17:00 (GMT+01:00)

Anketa "Glasa javnosti"
Javne ličnosti biraju političara veka

Nikola Pašić bez premca

U oštroj konkurenciji najgorih, ubedljivu pobedu odneo Slobodan Milošević

Sa 2000-om godinom završava se dvadeseti vek i drugi milenijum. Uobičajeno je da se u ovakvim situacijama sumiraju rezultati i biraju najuspešniji na svim poljima. Ko je najbolji, a ko najgori srpski političar veka i koji su politički potezi najznačajniji pitali smo ličnosti iz javnog života.

Istoričar prof. dr Dušan T. Bataković smatra da je Nikola Pašić bez sumnje političar koji je obeležio stoleće.
"Baja Pašić je dobro razumeo i srpsku istoriju i poziciju našeg naroda na Balkanu, ali i evropski kontekst rešavanja srpskog pitanja. Po mišljenju profesora Batakovića, u oštroj konkurenciji najgorih političara veka, ubedljivu pobedu odneo je donedavni šef države Slobodan Milošević, koji je "obesmislio i rasturio sve ono što su Srbi stvarali poslednja dva stoleća".

Ivo Visković, šef katedre za međunarodne studije na FPN:
- Najznačajniji srpski političar u prvoj polovini dvadesetog veka je Nikola Pašić, dok je drugu polovinu obeležio Josip Broz Tito, bez obzira na sve prigovore koji mu se upućuju, jer se rezultati koje je postigao na unutrašnjem i međunarodnom planu ne mogu meriti ni sa jednim drugim političarem. Teško je izabrati najgoreg političara, jer ih je bilo mnogo, posebno u vreme Drugog svetskog rata, ali ako bi se oni izuzeli onda to mesto nesumnjivo pripada Slobodanu Miloševiću, jer je za deset godina uspeo da nas vrati pedeset godina unazad. Što se tiče najboljeg ili najgoreg poteza teško je odgovornom čoveku poput mene da bez dublje analize odgovori na to pitanje.

Žika za Ho Ši Mina

Živadin Jovanović, funkcioner SPS:
- Političar koji je u pozitivnom smislu obeležio prošli vek je po meni Ho Ši Min, dok je teško reći ko je u negativnom smislu obeležio prethodnih sto godina. Najbolji potez je svakako redefinisanje UN.

Stanić za Aleksandra
- Političare ne poznajem i ne mogu da odgovorim na pitanje,jedino koga poznajem i to kroz ulogu je Aleksandar Obrenović i njega bih proglasio istovremeno za najboljeg i najgoreg, kaže glumac Tihomir Stanić. Dozvolio je da ga zavede Draga Mašin i da sve svoje državničke funkcije i kvalitete podredi patološkoj ljubavi. Najgori događaj bi bio to monstruozno i skandalozno ubistvo Obrenovića koje je uticalo na dalji tok istorije , a mislim da se posle toga ništa pozitivno nije desilo.

Miroljub Jevtić, profesor religije i politike na FPN:
- Niko ne zaslužuje da dobije mesto najboljeg, jer da su bili dobri ne bismo došli u ovu situaciju.

Vojislav Stanovčić, akademik:
- Nesumnjivo je da su Nikola Pašić i Vojislav Koštunica najbolji srpski političari veka. Koštunica je pokazao izuzetan smisao za diplomatiju i kroz svoj rad pokazao da ume da zastupa liberalno-nacionalne interese. Veliku štetu i sramotu Srbiji naneo je Slobodan Milošević, a verovatno da je još bilo takvih tokom istorije, setimo se Milana Nedića. Najgori potez učinjen je 27. marta 1941. godine, jer nas je skupo koštao iako su se istoričari hvalili da smo promenili evropsku istoriju. Da nije bilo tog događaja možda bi nam se bivša država održala. Najbolji potez je onaj nas je približio demokratskom, razvijenom svetu.

Radoslav Ratković, prvi dekan FPN:
U najbolje političare svrstao bih Milentija Popovića, jer je bio vrstan znalac drtuštveno-ekonomskih kretanja od interesa za celu epohu.Najgori događaj je puč na Osmoj sednici kada dolazi do reakcionarnog i retrogradnog kursa koji je doveo do rasparčavanja zemlje, nacionalizma , rasizma i bratoubilačke borbe i do najgoreg političara. Najbolji potez je 5. oktobar kada je oboren Miloševićev režim.

Stojan Bulat, profesor političke ekonomije na FPN:
- Izuzetno loš političar bio je Slobodan Milošević, jer nije mogao da oceni šta se dešava u svetu početkom devedesetih godina, a što bi moglo da se iskoristi u interu zemlje.Srbija na žalost nije imala dobre političare, ali bih ipak izdvojio Nikolu Pašića.Dobre i loše poteze ne bih mogao da ocenjujem.

Dragan Simeunović, profesor na FPN:
- Najbolji političar po meni bio je Nikola Pašić, jer je u svom poluvekovnom trajanju širio granice srpske države i bio jedan od tvoraca nove Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.Uvek je imao više korisnih političkih rešenja , tako da se od njega mogu učiti generacije naših političara.Za titulu najgoreg političara mogu konkurisati mnogi , ali ga treba tražiti među onima koji su sopstveni interes stavljali iznad državnog. Bojim se da su neki političari manjeg kalibra mnog više štete naneli državi nego što se misli.Veliki broj političara spada ne samo u trećerazredne, već veoma štetne.Razmišljajući u duhu svog naroda ne mogu da ne kažem da je najbolji potez onaj koji je doprinosio ostvarivanju ideala srpskog naroda- oslobođenju i ujedinjenju.

Ljubomir Draškić, reditelj:
- Ne bavim se politikom i o političarima ne razmišljam, a sada po najmanje.

Branislav Lečić, glumac:
- Ne bih mogao da izdvojim političara koji je u mnogome doprineo prosperitetu Srbije tokom dvadesetog veka , jer su napravili mnogo grešaka, ali se uzdam u kombinaciju Koštunica-Đinđić. Najgori je bio Josip Broz Tito i "titići" koji su ga nasledili. Milošević je ništa drugo do mali "titić". Najgori potez bio je formiranje Jugoslavije 1918. godine, jer je to bio naš put do pakla i ako je bio popločan dobrim namerama. Najbolji potez je napravio narod ,uz pomoć Boga, 5. oktobra, kada se definitivno oslobodio zla i satanizma.

Nenad Konstadinović, "Otpor"
- Najbolji srpski političar u proteklom veku, po meni, je Nikola Pašić, iz svima dobro znanih razloga tj. za sve ono što je učinio za našu zemlju. Najgori je, naravno, Slobodan Milošević. Najbolji politički potez veka je ulazak Srbije u Mala antanta. Dragoljub Mićunović, predsednik Demokratskog centra:

- Najgori političar proteklog veka za mene je Adolf Hitler, dok titulu najboljeg nosi Gandi. Stvaranje Ujedinjenih nacija je politički potez veka.

Milan St. Protić, gradonačelnik Beograda:
- Najgori političari veka na izmaku su Lenjin, Hitler, Staljin i to baš ovim redom. Kada se radi o najboljem političaru, to je već problem, jer političar po definiciji ne može da bude najbolji, već samo najmanje loš. To bi, u proteklih sto godina, bio Ruzvelt. Osnivanje Društva naroda 1919. i Ujedinjenih nacija 1945. godine su dva pokušaja na istu temu i predstavljaju poteze koji su obeležili dvadeseti vek.

Zoran Živković, savezni ministar unutrašnjih poslova:
- Najgori političar svakako je Slobodan Milošević, dok je najbolji svakako Otpor. Politički potez u prethodnoj godini i milenijumu su svakako građani Srbije.

V.Đorđević - Ž. Bulajić - P. Pašić
J. Mitić - R. Mitković


vesti po rubrikama

^politika

16:00h Šta je obeležilo poslednju godinu dvadesetog veka u Saveznoj Republici Jugoslaviji: Bez Miloševića u novi milenijum
16:15h Predsednik Makedonije Trajkovski u petak boravio u Beogradu
16:25h

Đinđić o odnosima unutar federacije: Redefinisanje odnosa samo u okviru SRJ

16:40h Oba veća Savezne skupštine usvojila dokument: Usaglašena Deklaracija o zaštiti interesa SRJ
16:50h Najavljeno uklanjanje punktova OVPBM-a
17:00h Anketa "Glasa javnosti": Javne ličnosti biraju političara veka
17:05h Gde će političari dočekati Novu godinu: Većina s porodicom, Živković u Preševu
17:15h "Glas" istražuje: Kako izmeniti Rezoluciju SB i Kumanovski sporazum (3)

17:30h

Lilić, predsednik SSDP-a, tvrdi: SAJ povučen s juga Srbije

18:00h "Glas" zove Podgoricu: Referendum ili izbori
18:15h Crna Gora donela platformu
18:30h Reagovanja na novu crnogorsku platformu
18:45h Reči meseca i godine: Šta su rekli 2000.
22:54h Svilanović 4. i 5. januara u SAD
   


     


FastCounter by LinkExchange