[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. decembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

26. Dec 2000 14:45 (GMT+01:00)

Svetozar Šapurić, bivši direktor Vojvodine, pred Okružnim sudom u Novom Sadu

Klupko se odmotava...

Predmet spora: transferi Dunđerskog, Stojaka i Drinčića

NOVI SAD - Svetozar Šapurić, bivši direktor FK Vojvodina, iznenada se 22. decembra pojavio u Novom Sadu...

Razlog njegove posete vojvođanskoj prestonici bilo je odazivanje na sudski poziv i pojavljivanje na ročištu, kako bi dao izjavu povodom optužbe FK Vojvodina, da je, u vremenu dok je bio direktor kluba, nezakonitim radnjama, prilikom transfera fudbalera Ljubiše Dunđerskog, Damira Stojaka i Zdravka Drinčića, prisvojio velika finansiska sredstva, te tako oštetio novosadskog prvoligaša.

Od izvora bliskih Šapuriću, saznali smo sve detalje oko izjave date sudiji Okružnog suda u Novom Sadu Predragu Petkoviću, a ti detalji zasigurno će baciti novo svetlo na ovaj slučaj koji već skoro godinu dana zaokuplja novosadsku fudbalsku javnost...

Šapurić je na početku detaljno objasnio način na koji je došao na mesto direktora kluba (septembar 1996.) rekavši da je FK Vojvodina u tom trenutku bila u izuzetno teškoj situaciji i da je klupska kasa bila potpuno prazna. Tako se s tadašnjim čelnicima dogovorio da uloži svoj novac, koji je zaradio igrajući fudbal, u stvaranje ekipe koja bi opravdala renome kluba i izborila pravo nastupa na evropskoj sceni.

JUL ili zatvor!?

Oko transfera Damira Stojaka, Šapurić je na sudu izneo nekoliko zanimljivosti vezanih za bivšeg predsednika UO FK Vojvodina, Živka Šoklovačkog... "Nakon intervencije FSJ, Napoli je napokon na moj račun uplatio sumu koju duguje (600.000 dolara). Tada sam od rukovodstva kluba tražio da sednemo i napravimo obračun troškova kluba koje sam ja finansirao. Međutim, Živko Šoklovački je od mene zahtevao da pomenuti novac uplatim na neki račun u Moskvi. Naravno da sam to odbio, zatim je Šoklovački od mene tražio da potpišem pristupnicu za JUL rekavši "Učlani se u moju partiju"... Verovatno sam tada bio jedini u klubu koji je to odbio nakon čega sam smenjen s mesta direktora, a Šoklovački mi je pretio da će me poslati u zatvor"...

Prvi sporan transfer iz optužnice, prodaja Ljubiše Dunđerskog italijanskoj Atalanti, Šapurić je objasnio na sledeći način:
- U leto 1997. godine procenili smo da se može realizovati transfer Dunđerskog i da to neće bitno uticati na kvalitet ekipe. U prvom momentu rukovodstvo kluba bilo je mišljenja da bi klub bio zadovoljan da od tog transfera zaradi 500 do 600 hiljada nemačih maraka. Međutim, Dunđerski je nekoliko bitnih utakmica odigrao vrlo dobro tako da je "podigao cenu" na 900.000 i to je bio konačan zahtev kluba. Realizacija ovog transfera poverena je agenciji čije je sedište u Briselu, a čiji je vlasnik menadžer s licencom FIFA i UEFA, Vladimir Pavković. Ugovor je potisan u leto '97, a Vojvodini je odmah uplaćeno 500.000 maraka, a preostali deo je u dve rate trebalo da bude uplaćen do juna naredne godine. Međutim, zbog sankcija, u klubu smo dogovorili da se preostali novac uplati na moj privatni račun na Kipru i tako je i urađeno. Prva rata je uplaćena krajem decembra 1997, a druga 15. januara 1998. godine i taj novac je unet u FK Vojvodina. Vrednost ukupnog transfera bila je 2 miliona maraka, a razlika od 1.100.000 je pripala agenciji koja je i "završila" posao - izjavio je Šapurić.

Najviše nedoumica bilo je oko transfera Damira Stojaka u italijanski Napoli, a naš izvor kaže da je Šapurić o tome rekao da je prema slovu ugovora ukupan transfer iznosio milion dolara. Od toga, prva rata od 300.000 dolara odmah je uz saglasnost ostalih članova Uprave, uplaćena na njegov privatni račun, dok je dve preostale rate trebalo uplatiti u roku od šest meseci. Italijani su verovatno nezadovoljni Stojakovom igrom želeli da prekinu ovaj aražman i počeli da otežu sa isplatom duga i svoju obavezu regulisali tek u oktobru 1999. godine.

Obzirom na kašnjenje, usledio je još jedan dogovor da Šapurić u klub uloži lični novac, a da do poravnanja dođe kada stignu pare od Napolija. Međutim, u trenutku kada je preostala suma došla u klupsku kasu, u Vojvodini je već bila nova uprava.

Što se tiče prodaje Zdravka Drinčića u nemački Bohum, bivši direktor Vojvodine je rekao da je taj transfer pomalo specifičan pošto je Drinčić pre odlaska dve godine u Vojvodini igrao kao amater.
- Rukovodstvo kluba se opredelilo da odredi visinu transfera od 400 do 500 hiljada maraka, s'tim što je sa Drinčićem postignut dogovor da će od transfera dobiti, zbog toga što je dve godine igrao bez ugovora, 100.000 nemačkih maraka. Ceo posao je urađen preko jedne nemačke agencije, a klubu je isplaćeno 350.000, plus Drinčićevih 100.000 što iznosi tačno onoliko koliko je i traženo. Ukupna vrednost ugovora bila je 1.650.000 maraka, a razliku je dobila agencija koja je ugovor i zaključila i o svemu tome postoji kompletna dokumentacija - istakao je Šapurić.

N. Ćaćić


vesti po rubrikama

^sport

14:15h

Selektor Ilija Petković uveliko razmišlja o povlačenju s kormila reprezentacje: Bolje da idem!

14:30h

Slavoljub Muslin obeležio trenersku profesiju u 2000.

14:45h

Šapurić, bivši direktor Vojvodine, pred Okružnim sudom u Novom Sadu

14:55h

Naš as u Sakramentu spremio poklone za klince

15:05h

U četvrtak Partizan protiv Efesa

15:15h

Naš as ide iz Selte: Valensija prati Gorana Đorovića

15:30h

Španski prvoligaš "puca na veliko(g)": Mijatović u Ovijedu?

15:40h

Zlato odbojkaša sad ima cenu...

18:42h

Premijer Žižić i ministar Andrić primili olimpijce

23:54h

Miroslav Nikolić nije više trener Budućnosti!

      


FastCounter by LinkExchange