[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 17. decembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Dec 2000 16:58 (GMT+01:00)

Miško Jovanović "Logoped", pesnik ustavobranitelj

Rat viđen očima uniformisanog civila

- Bio sam star možda jedva dva dana kada je moj otac još pijan od euforije, iz čista mira uzviknuo: Eh, kada moj sin bude bio vojnik! Kladim se da bi sada povukao reč, al' jebi ga, ćale, kasno je za to. Ja sam tu gde jesam, a ti se pomoli i, blago meni, spremaj onu bocu ARMAGNACA-a za dan moga povratka međ' vas.

Ovako glasi jedna od poetskih dnevničkih crtica koje je prošlog proleća u SMB uniformi zabeležio regrut Miško Jovanović, nekadašnji frontmen grupe "Ništa Ali Logopedi", danas asistent na Pravnom fakultetu. I u slobodno vreme pesnik. Njegov vojnički ciklus "defetističkih" pesama broji pedesetak cinično-ironičnih minijatura i nedavno je objavljen u knjižici "Vi, bedni odvratni civili" (koprodukcijsko izdanje "Beopolisa" i "LOM-a").

- Kako su pesme nastajale, tako je ostalo i u knjizi. Niti je bilo nekog naknadnog peglanja, niti odbacivanja. Početak vojnog roka, rat i bombardovanje i na kraju povlačenje... sve je zaokruženo, pa otuda i ta dnevnička forma. Iako se u stvari sve oko njega vrti, rat se ne spominje ni jednom jedinom rečju. Nema ni političkih poruka. Jedine poruke su ljudske i emotivne, pa pretpostavljam da pesme zato mogu lako da korespondiraju sa širom publikom.

Kroz sve pesme provejava ironični otklon prema stvarnosti, ali raspoloženja variraju od euforije do depresije...
- Ni dan danas nemam definisan odnos prema tom vremenu. Čak mi iz sadašnje perspektive sve to deluje daleko i nestvarno kao da je bilo pre 100 godina i da se dešavalo nekom drugom. Meni je to bio drugi put u vojsci - posle skoro deset godina trebalo je da doslužim deset i po meseci, praktično ceo vojni rok. A doživljaj vojske sa 27 godina bio je sasvim drugačiji nego sa 19. Sve ove pesme u stvari predstavljaju jedno viđenje rata očima civila koji je samo sticajem okolnosti bio obučen u uniformu.

Šta je sa »Logopedima«, da li je ta priča definitivno gotova?
- Jeste i njen kraj se takođe vremenski podudario sa odlaskom u vojsku. Koncerti u Industriji i na Trećem kanalu u decembru 98. bili su naši poslednji zajednički nastupi. Kada izgubiš motiv možeš da nađeš mnogo opravdanja, ali u našem slučaju nije bilo mnogo filozofiranja: jednostavno, predugo smo se natezali, splaslo je interesovanje i to je to. Mada se sad dešava jedna komična situacija da se spotovi "Logopeda" vrte mnogo češće nego dok smo bili aktivni.

Kako na fakultetu reaguju na bivšeg muzičara?
- Uglavnom blagonaklono jer na Pravnom fakultetu ima iznenađujuće puno ljudi sa ostvarenim, ali češće neostvarenim muzičkim ambicijama iz mladosti, dok se nekolicina uglavnom starijih profesora stvarno ozbiljno bavi poezijom... Problema zato nije moglo da bude, tim pre što ni ja nikad nisam brkao stvari.

P. Dragosavac


vesti po rubrikama

^kultura

16:36h

Prvi album grupe E-play, prošlogodišnjih pobednika "Urban demo festa"

16:56h

U Kulturnom centru Beograda muzika J. S. Baha

16:58h

Miško Jovanović "Logoped", pesnik ustavobranitelj

17:07h

Premijera francuskog crtaća na dečjoj nedelji u Centru" Sava"

17:37h

Pilot projekat izdavačke kuće "Energija": Etno album Biljane Krstić

17:52h

Premijera pozorišta za decu "Puž"

18:09h

Frontmen benda "Lajbah": Nismo znali da je Otpor u organizaciji koncerta, inače poziv možda ne bismo prihvatili

18:24h

Izložba Marka Lađušića u "Novom klubu"

18:56h

Kikinda: Nagrada "Dušan Vasiljev" Miloradu Paviću

22:15h

U Parizu u subotu uveče otvorena izložba "Srbija, izvorna verzija"

      


FastCounter by LinkExchange