[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 23. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Nov 2000 16:19 (GMT+01:00)

Narodno pozorište u Beogradu proslavilo 132. rođendan

"Raša Plaović" Mihailu Janketiću

Plaketa nacionalnog teatra dodeljena primabalerini Duški Dragičević. Najavljene temeljne promene

Narodno pozorište u Beogradu u sredu je proslavilo 132. rođendan. Na svečanosti upriličenoj povodom Dana pozorišta, Ljubivoje Tadić, upravnik nacionalnog teatra, najavio je temeljne promene u ovoj kući: povećanje budžeta, repertoarsku politiku u kojoj će biti mesta za moderan i savremeni izraz i dela autora koja u protekloj deceniji nisu izvođena, kadrovske promene.

Upravni odbor pozorišta obratio se Saveznom ministarstvu odbrane, s molbom da zgradu Doma Vojske Jugoslavije ustupi Narodnom pozorištu, a Tadić je dodao i da je kontaktirao sa umetnicima koji su proteklih godina napustili pozorište, te da ih je pozvao da se vrate.

Buran aplauz odjeknuo je salom kada je Muharem Pervić, predsednik ovogodišnjeg žirija za dodelu nagrade "Raša Plaović" (u žiriju su bili i Radomir Putnik, prof. dr Vladimir Jevtović, Svetozar Cvetković, Goran Sultanović, Miloš Krečković i Sanja Živanović) rekao da je priznanje za najbolje glumačko ostvarenje na svim našim scenama između dva praznika Narodnog pozorišta, osvojio Mihailo Janketić za ulogu Oderera u predstavi "Prljave ruke" Sartra, u režiji Radoslava Milenkovića. Nagradu koja se sastoji od novčanog iznosa i bronzane plakete sa profilom velikog umetnika, rad akademskog vajara Miluna Vidića, Janketiću je uručila Dara Plaović.

Na svečanosti su zaposlenima dodeljene zlatne značke, plakete, pohvale i nagrade (majstoru svetla Mići Milivojeviću, operskim pevačima Višnji Pavlović - Drakulić, Zoranu Aleksandriću, Dušanu Plaziniću, baletskom umetniku Dejanu Kolarovu i prvaku Drame Draganu Maksimoviću). Plaketa, najveće priznanje Narodnog pozorišta, uručena je primabalerini Duški Dragičević.

M. Vukadinović
Foto: E. Vaš


vesti po rubrikama

^kultura

16:19h

Narodno pozorište u Beogradu proslavilo 132. rođendan

16:36h Traži se smena i u pozorištu "Duško Radović"
16:52h

Kopitareva gradina na fotografijama Miloša Jurišića

17:13h U Novom Sadu u četvrtak uveče počinje Old Gold džez festival
17:22h Reks se vraća u Jevrejsku 16
   


     


FastCounter by LinkExchange