[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 19. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

18. Nov 2000 16:18 (GMT+01:00)

EPOPEJE 2 - Vudu Popaj

Na početku svog drugog albuma Vudu Popaj šalje "kick'in da face" ovdašnjem rep establišmentu, pa ma šta taj establišment bio: ova apsurdna zemlja ne može da proizvede ni dovoljno pišljive struje, a mi volimo da sanjamo da u njoj postoje definisana muzička scena, sa definisanim žanrovima unutar nje.

Publiku na koncertima rep bendova (izuzimajući s jedne strane crossover fenomen zvani "Sanšajn", a s druge raznorazne ćelave i nabildovane estradne klo(v)nove u "patikama sa bezdušnim đonom") uglavnom sačinjavaju članovi prijateljskih bendova, njihovi prijatelji, rodbina i članovi ekipa televizijskih "rokenrol" emisija koje će nemušto, tobože angažovano stihoklepaštvo uz matricu predstaviti kao bogzna kako važan gradski događaj.

U tom društvu ćeš biti primljen onoliko dobro koliko mu se zdušno ulaguješ. Vudu Popaj je svojeglav tip, individualac koji nema nameru to da radi i koji je zbog toga (a i stoga što nije jasno profilisao svoj položaj, tj. što mu je prvi album oscilovao između ljute subverzivnosti i saharinske banalnosti) malo skrajnut u stranu.

Bez obzira na sve to, poredeći tu svoju skrajnutost i upućene mu kritike sa mukama koje je Hrist(?!) trpeo od svojih dželata, bez sumnje zapada u samosažaljivu pretencioznost. Kada se, međutim, oslobodi ovog manifestalnog "kukanja", kad kroz svoj opsesivni, samoizjedajući mačizam gubitničkog tipa provuče koliko-toliko autoironije (Pecanje, Deadoroliva's), kad svoju angažovanost i literarne pretenzije uskladi sa muzičkim fonom, Vudu Popaj ume da bude začuđujuće dobar.

Zarazna, premda neadekvatno isproducirana fankoidnost u stvari Bus mogla bi biti njegova stilska oaza u budućnosti. Blay on je duhovit, s usemplovanim blaženstvom pseudohavajskih gitara koje se tako dobro slažu s našim blaženim preživljavanjima u stanovima "s pogledom na veš".

Preklane na raspustu nas uvodi u raj i pakao seoske švaleracije, a Zdravica i Kalambur II su nastavak "lingvističkog repa" - ponekad šarmantnih, a ponekad izveštačenih igrarija rečima koje je Vudu Popaj patentirao na "Epopejama 1". Farsa, u kojoj gostuje pevač Lav Hantersa deluje kao zanimljiv i uspeo žanrovki iskorak: dobro odsviran rege koji poštuje izvorne tekstualne postulate tog idioma (što će reći da Popaj bez uvijanja, u najboljoj protestnoj roots tradiciji, reaguje na okolnu represivnu stvarnost, umesto da pribegne ultra-pomodnom i sve otrcanijem simbolističko-metaforičnom pominjanju Babilona i raznoraznih rasta džidža-bidža kojih beogradski trendi reggaesljue bendovi nikako da se ratosiljaju.)

Vlada Lazarević


vesti po rubrikama

^kultura

15:03h

Glumac Goran Šušljik: Teatar mora da se menja

15:05h Milenijumski "Koncert godine" u Novom Sadu
15:07h Glumačka nagrada Vršačke pozorišne jeseni
15:08h U Italiji počela "Godina Đuzepe Verdija"
16:13h Sale Veruda, lider "KUD Idijota", pred koncerte u Srbiji
16:18h EPOPEJE 2 - Vudu Popaj

16:20h

Engleska rok grupa nosi ime po Mateji Kežmanu

   


     


FastCounter by LinkExchange