[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 10. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Nov 2000 17:57 (GMT+01:00)

Za zdravlje dece

Poremećaj funkcije mozga

Piše: Vini Fred Konkling

Odgovarajuće doze vitamina zaista mogu povoljno da utiču na zdravlje vašeg deteta. Rezultati jednog istraživanja objavljeni u britanskom medicinskom časopisu Lancet ukazuju da redovna upotreba sintetičkog multivitaminsko-mineralnog preparata može da doprinese porastu neverbalne inteligencije kod dece. U ovom istraživanju takođe je otkriveno da nedostatak bilo koje od glavnih neophodnih hranljivih materija može da ima za posledicu poremećaj funkcije mozga i nervnog sistema.

Dopune redovnoj ishrani, takođe mogu da pomognu vašem detetu u borbi protiv bolesti: vitamin C je dobar za prevenciju prehlade i za umirenje zapaljenja disajnih organa, beta-karotin pomaže u oporavku sluzokože i otklanja infekcije a vitamin E doprinosi isceljenju kože u slučaju opekotina od sunca, osipa ispod pelena i drugih vrsta iritacija.

Osnovni podaci o neohpodnim hranljivim materijama

Iako postoji više od četrdeset vitamina i minerala za koje se zna da su neophodni za ishranu ljudskog organizma, mi ćemo ovde izdvojiti samo nekolicinu glavnih hranljivih materija. U niže navedenoj tabeli ukratko je opisan značaj ovih neophodnih vitamina i minerala za zadrvlje vašeg deteta.

Vitamini koji se rastvaraju u mastima: ovi vitamini se uskladištavaju u organizmu; ogromne količine ovih vitamina mogu da se nagomilaju u organizmu i da izazovu opasna neželjena dejstva.

Vitamin A
Kako deluje: pobošljava noćni vid; učestvuje u formiranju zuba, kostiju, kože, kose, sluzokože i mekih tkiva; pomaže u borbi protiv infekcija. Znaci koji upozoravaju na nedostatak: noćno slepilo, spor rast ili zaostajanje u rastu kod dece, suva koža i oči, povećana osetljivost na infektivna oboljenja. Simptomi prekomerne doze: glavobolja, zamućen vid, zamor, dijareja, bolovi u zglobovima, opadanje kose. Namirnice u kojima se nalazi: šargarepa, slatki krompir, kelj, dugačka kruškolika tikva, spanać, ribula, cvena ljuta paprika u prahu, tamno-zeleno povrće, džigerica, sir.

Vitamin D
Kako deluje: pobošljava apsorpciju kalcijuma, koji je neophodan za razvoj kostiju i zuba; utiče na održavanje odgovarajućih nivoa kalcijuma i fosfora u krvi. Znaci koji uozoravaju na nedostatak: meke kosti, rahitis. Simptomi prekomerne doze: naslage kalcijuma u srcu, bubrezima i krvnim sudovima; krhke kosti; visok krvni pritisak; visok nivo holesterola; dijareja. Namirnice u kojima se nalazi: žumance, riblje ulje, obogaćeno mleko, puter, sir, obogaćene žitarice.

Vitamin E
Kako deluje: potpomaže obrazovanje crvenih krvnih zrnaca, mišića i drugih tkiva; štiti tkivo od oksidativnih oštećenja; doprinosi iskorišćenju vitamina K. Znaci koji upozoravaju na nedostatak: kod ljudi nisu zapaženi. Simptomi prekomerne doze: glavobolja, prekomerno krvarenje. Namirnice u kojima se nalazi: živinsko meso, plodovi mora, semenke, orasi, pšenične klice, jaja,biljno ulje, kukuruz, masline, špargle, zeleno lisnato povrće.

(nastavlja se)

Telefon kluba čitalaca: 848-7034; 848-7035


vesti po rubrikama

^feljton

17:01h Naučnici i rodoljubi (14): Veliki Vukov sledbenik

17:57h

Za zdravlje dece: Poremećaj funkcije mozga

     


     


FastCounter by LinkExchange