[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 8. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

07. Nov 2000 17:25 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek

Danilo Vuksanović

(Pre i posle)

Početak - rođen je 21. oktobra 1946. u Podgorici. Otac Radomir bio je bankarski službenik, majka Danica domaćica. Sada su, nažalost, oboje pokojni. "Sramotno je šta je sve rečeno o meni u obračunu sa mnom kao s političkim protivnikom. Udarili su na najdragocenije ljudske vrednosti kao što su porodica, obraz... Mog rođenog brata u zatvoru su držali 24 dana, pod optužbom da je, navodno, "doveo u zabludu" i oštetio Elektroprivredu Crne Gore prilikom nekih poslova koje je radio za njih... Nisu ga pustili ni kad je nalaz veštaka, koga je sud odredio, pokazao da nema reči ni o kakvom prestupu", podseća on na ružan period u svom životu, prouzrokovan raznim optužbama raznih ljudi.

Detinjstvo - kao poratnom detetu detinjstvo mu i nije bilo neko.

Nacionalnost - Srbin. "Ogromna većina crnogorskog naroda nikad neće prihvatiti da živi izvan SRJ, svog prirodnog, ekonomskog, istorijskog, duhovnog i etičkog okruženja. Sam crnogorski narod se, videvši kako se tokom prošlogodišnjeg NATO bombardovanja ponašaju vlast i mediji, okupio u manastiru Morača, i tako je nastalo Vijeće narodne skupštine. U manastiru su 25 plemena - Kuči, Rovčani, Vasojevići, Zećani, Moračani, Pivljani, Katunska, Lješanska, Riječka i Crmnička nahija, Grbalj, Paštrovići i drugi, dali "tvrdu veru" da neće poštovati nijednu izdajničku odluku crnogorskog režima niti dopustiti njeno otcepljenje od Srbije", ustvrdio je lane.

Verska opredeljenost - pravoslavna. "Crnogorska crkva je kao kostimirana družina. Tu, takozvanu, crnogorsku crkvu podržavaju bivši omladinski rukovodioci koji su nekad živeli u beogradskom hotelu "Jugoslavija". Brozisti koji po svaku cenu žele vlast, a da im, pri tom, nisu bitne ni otadžbina ni vera", smatra.

Obrazovanje - osnovnu i srednju školu završio je u Podgorici. Kad je došlo vreme da "stiče diplomu", došao je u Beograd (naravno) i upisao Tehnološko-metalurški fakultet. I - završio ga je.

Karijera - radničku biografiju ispisao je u Kombinatu aluminijuma u Podgorici, u narodu popularnijem KAP-u. Bukvalno je stasavao u njemu, od radnika do direktora. Izvesno vreme rukovodio je sektorom elektrolize. "Zapisano je da je, dok sam ja bio rukovodilac, elektroliza prvo postigla, a zatim i prebacila kapacitet od sto hiljada tona. A za vreme dok sam bio generalni direktor Kombinata, prolazili smo najteži period od osnivanja, jer sankcije uvedene Jugoslaviji najteže pogađaju ovakve kolektive - maksimalno zavisne od uvoza i izvoza", pobrojao je. Godine 1993. precizirao je: "Od 4.515 radnika samo je 20 odsto na prinudnom odmoru. Svi zaposleni redovno primaju plate. Ne bi trebalo da budu nezadovoljni, jer je najniža zarada svakog meseca bila iznad minimalne cene rada u Crnoj Gori".

Kad su se drugovi u "mladoj, lepoj" partiji (DPS-u čiji je bio član) posvađali, na njega su se, "neki", osuli drvljem i kamenjem.

"Na mesto generalnog direktora KAP-a došao sam pošto su me radnici, tajnim glasanjem, na referendumu izabrali", branio se on, a hroničari su zabeležili pisanje pojedinih novina o njegovom, navodnom, pokušaju bekstva u inostranstvo s dva miliona maraka kad su kod njega, navodno, pronašli još 26 miliona maraka. Činjenice kažu da je Vuksanović tužio list i novinara, da se ovaj pravdao da mu je podatke dao neko za koga je mislio da radi u tajnoj policiji, te da je to uradio pod njenim pritiskom. Sud je osudio autora na mesec dana zatvora (u koji kolega, hvala Bogu, nije otišao) dok ročište po osnovu druge Vuksanovićeve tužbe dugo nije zakazivano.

"Sve su to laži", rezignirano je zaključio.

Potom je stigao u rekonstruisanu Saveznu vladu. U kabinet Momira Bulatovića. Na mesto potpredsednika za privredu. Kako onda, tako i danas, posle Promena.

Stranački angažman - bio je član DPS-a, posle raskola opredelio se za Momira Bulatovića. "Nijedan pojedinac ni njegova karijera ne mogu biti važniji od države. Momir Bulatović je odgovoran čovek. On, ja, ili bilo ko drugi iz naše partije, napustili bi bilo koju funkciju ako bi to bilo uslov za opstanak SRJ", "zakleo" se prošlog leta.

Zanimljivosti - sve vreme bio je optimista. Po pitanju opstanka SRJ, izlaska zemlje iz krize, oporavka privrede... "U agresiji NATO na SRJ posebna šteta je naneta saobraćajnom, telekomunikacionom i energetskom sistemu, petrohemiji, baznoj hemiji, metalskom kompleksu i drugim privrednim celinama, kojima sada predstoje obnova i rekonstrukcija", smatra i dodaje da su osnova našeg razvoja - agrar i mala privreda.

Oženjen je Slobodankom, imaju sinove Aleksandra i Nebojšu i unuku Milicu.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Igić o mogućem odlasku Slobodana Mloševića, šefa SPS-a

15:25h

Niške "Narodne novine" tvrde: Mile Ilić opet u SPS-u

15:30h

Veselinov, lider koalicije "Vojvodina": Neminovan odlazak šefa tajne policije

15:40h

Đinđić: SDB radi za SPS i zato Marković mora da ode

15:50h

Čović: Neko želi da napravi razdor u DOS-u

16:00h

Pripreme za izbore uspešno teku

16:05h

Faik Jašari odbacuje Demaćijeve tvrdnje

16:15h

UNHCR traži od Koštunice: Novi popis svih izbeglica

16:20h

Regionalni administrator Unmika Neš: Za demokratiju i povratak prognanih

16:25h

Stanje na Kosovu posle lokalnih izbora veoma kritično

16:30h

Održana prva sednica Savezne vlade

16:40h

Kušner ostaje na Kosovu do decembra

16:50h

"Dan" ne otkriva identitet crnogorskih imenjaka, izvorni Otpor najavio tužbu

17:00h

Šef nemačke diplomatije Joška Fišer obećao: Pomoći ćemo razvoj SRJ

17:15h

NS neće da učestvuje u pripremi referenduma

17:25h

Ko je ovaj čovek: Danilo Vuksanović

17:35h

"Glas" istražuje: Koji su ostaci starog sistema neophodni za uhodavanje novog

17:55h

SPO predlaže: Tročlani kolegijum na čelu SDB

18:05h

Bi-Bi-Si o otvaranju biroa Haškog tribunala u SRJ

18:15h

Pomoć iz EU stiže posle 15. novembra

18:45h

Povodi: Šta sve otkriva pobuna kažnjenika

19:20h

Kolundžija optužila bivše vlasti za pljačku zemlje

21:38h

Priveden Ivković

21:55h

Stiže i Koštunica

      


FastCounter by LinkExchange