[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 5. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Nov 2000 23:00 (GMT+01:00)

Nova Savezna vlada izabrana na sednici oba doma Skupštine SRJ

Za povratak u svet i bolje odnose republika

Premijer Zoran Žižić još istakao da će se Vlada zalagati za obezbeđivanje međunarodne ekonomske podrške za privredni oporavak zemlje, bolje odnose s republikama bivše SFRJ... Saradnja s Tribunalom nije prioritet. Predložena reorganizacija VJ i skraćenje vojnog roka. Velika pažnja socijalnim problemima

BEOGRAD - Jugoslavija je na jučerašnjoj sednici oba doma federalnog parlamenta dobila novu Saveznu vladu. Za Zorana Žižića kao premijera i ministre koje je on predložio glasalo je 88 poslanika u Veću građana, 15 ih je bilo protiv, nevažećih listića bilo je 6 a sedam poslanika nije glasalo. U Veću republika 28 poslanika se izjasnilo za ovakav sastav vlade, četiri ih je bilo protiv dok dva poslanika nisu glasala. Nova Savezna vlada kasno sinoć je položila zakletvu.

Na početku sednice novi savezni premijer, Zoran Žižić, istakao je u uvodnom izlaganju da će prioritetni ciljevi Vlade SRJ biti povratak zemlje u međunarodnu zajednicu, evropske i svetske tokove, reintegracija i uključenje u sve međunarodne političke, ekonomske i finansijske organizacije i institucije u kojima je Jugoslavija ranije bila jedan od osnivača, zatim obezbeđenje međunarodne ekonomske podrške za privredni oporavak zemlje, harmonizacija odnosa Crne Gore i Srbije, kao i dalji proces privredne i društvene reforme i ubrzavanje procesa privatizacije.

Razgovor bivših partnera
Premijer Zoran Žižić istakao je u razgovoru s predsednikom JUL-a Ljubišom Ristićem da je jedan od najvažnijih zadataka nove vlade „očuvanje i zalaganje za zajedničku državu Srbije i Crne Gore". Ristić je ukazao da će se i JUL, iako neće učestvovati u radu Vlade, zalagati za očuvanje SRJ i poboljšanje životnog standarda stanovništva, naročito najugroženijih slojeva.

Razlaz levice
Poslanici SPS-a i JUL-a u Veću građana, iako su na savezne parlamentarne izbore izašli kao koalicioni partneri, osnovali su zasebne poslaničke grupe u ovom skupštinskom domu, potvrdio je poslanik JUL-a Živko Šoklovački. On je rekao da je na čelu poslaničke grupe JUL-a Ljubiša Ristić. Šef poslaničke grupe SPS-a je Dmitar Šegrt.

JUL bi, prema rečima Šoklovačkog, uskoro trebalo da dobije i osmi mandat, jer je Milan Beko (SPS) podneo ostavku na poslaničko mesto, a prvi sledeći mandat sa zajedničke liste SPS-JUL pripada Veri Đurović (JUL). Na čelu poslaničke grupe DOS-a je Vladan Batić, SNP-a Predrag Bulatović, a SRS-a Vojislav Šešelj.

Savezna vlada će voditi politiku otvaranja naše zemlje prema inostranstvu i aktivno rešavati sporove i otvorena pitanja koji opterećuju međunarodni položaj SRJ. Generalno, spoljna politika Jugoslavije rukovodiće se ciljevima i principima Povelje UN, Helsinške povelje, Povelje KEPS-a za novu Evropu. Postepeno će se ići u pravcu obnavljanja diplomatskih odnosa s evropskim zemljama, a koje su bile prekinute zbog NATO agresije. Odnosi s bivšim jugoslovenskim republikama ključ su za normalizaciju prilika u Evropi. Savezna vlada će težiti pravednom rešavanju pitanja sukcesije. Poštovaćemo Dejtonsko-pariski mirovni sporazum, a posebna pažnja posvetiće se daljem istrajavanju na doslovnoj primeni Rezolucije 1244 SB UN - rekao je premijer Žižić.
On je dodao da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da državnim odnosom prema dijaspori zadobije poverenje naših ljudi izvan otadžbine, pozivajući ih da nam pomognu. Premijer je istakao da saradnja s Haškim tribunalom "nije prioritet Savezne vlade".

Govoreći o odnosima unutar federacije, novi premijer je naglasio da je veoma bitno da se svi učesnici u ovom procesu politički i moralno obavežu da će se uzdržavati od bilo kog akta koji će predstavljati kršenje odredbi Saveznog i ustava republika članica, naročito kad je reč o izmeni postojećeg statusa republika članica, mimo Ustavom predviđene procedure.

- Savezna vlada je opredeljena za trajni napor na prestrukturiranju jugoslovenske privrede i neophodne reforme u političkom i privrednom sistemu. Pritom se računa na kontiniuranu finansijsku podršku iz inostranstva. Koncepcija razvoja je čvrsto opredeljena da tržište ima dominantnu ulogu u privredi - rekao je savezni premijer.
Prema njegovim rečima, Savezna vlada daće značajna mesta socijalnim pitanjima i u punoj meri će se posvetiti rešavanju nagomilanih problema u oblasti socijalne politike.
Takođe, Vlada će predložiti reorganizaciju i racionalizaciju VJ, skraćivanje vojnog roka, profesionalizaciju i modernizaciju Vojske kojoj će se, kako je istakao, obezbediti bolji materijalni položaj. Osvrćući se na uređenje savezne policije Žižić je rekao da će se sprečiti mogućnost njene zloupotrebe i ograničavanje ustavnih sloboda i prava građana.

U novoj vladi, na čijem je čelu Žižić, su: Miroljub Labus, potpredsednik i savezni ministar za ekonomske odnose s inostranstvom, Goran Svilanović, ministar spoljnih poslova; Danilo Vuksanović, ministar privrede i unutrašnje trgovine, Slobodan Krapović, ministar odbrane, Dragiša Pešić, ministar finansija, Zoran Živković, ministar unutrašnjih poslova, Momčilo Grubač, ministar pravde, Miodrag Kovač, ministar zdravlja i socijalne politike, Zoran Šami, ministar saobraćaja, Boris Tadić, ministar telekomunikacija, Saša Vitošević, ministar poljoprivrede, Bogoljub Šijaković, ministar vera, Rasim LJajić, ministar nacionalnih i etničkih zajednica, Vojislav Andrić, ministar sporta i Velimir Radojević, ministar bez portfelja.

Zajednička sednica počela je nešto posle 15 sati u zgradi Skupštine Srbije, s četiri sata zakašnjenja. Predstavnici DOS-a kašnjenje su prvo objasnili tvrdnjom da skupštinski materijal nije odštampan na vreme, a nešto kasnije izjavili da je do odlaganja došlo zbog konsultacija u vezi s ekspozeom koji je podneo premijer Zoran Žižić.

Ž. BULAJIĆ
J. MITIĆ


vesti po rubrikama

^politika

16:20h Ko je ovaj čovek: Marija Milošević (Gledaj majku, prosi ćerku)
16:50h SRJ uskoro u OEBS
16:53h Goran Svilanović: Veza sa Zapadom samo pitanje dana
16:54h Miodrag Vuković (DPS): Zajednica ili ne,biće referenduma
16:57h Lamberto Dini: Teže u Savet Evrope
16:58h Stejt dipartment najavio: Obnavljanje odnosa Jugoslavije i SAD

17:00h

Dragan Šoć o uslovu Narodne stranke

17:26h Na jugu Srbije, sve je moguće: Prvo smenjen, pa unapređen
17:32h Neki Internet sajtovi i dalje neažurirani: Stojiljković i dalje šef policije
17:33h SRJ za Rumuniju važna koliko i SAD
17:42h Moskovske godine Mire Marković: Ruska zima
17:45h Hronologija vlada Savezne Republike Jugoslavije
18:03h Minić: DOS na početku nije tražio Markovićevu ostavku
19:31h Biografije članova Kabineta
19:35h Savezna vlada: Za povratak u svet i bolje odnose republika
19:40h Vojislav Koštunica: Nisam tražio ostavke vrha vojske i policije
21:55h Dr Boško Mijatović o tome šta nam spremaju „prebezi" : Kad vukovi kao jaganjci utihnu
22:45h Vuksanović potpredsednika PDS-a
   


     


FastCounter by LinkExchange