[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 4. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Nov 2000 17:19 (GMT+01:00)

Ispovest prof. dr Aleksandra Ivanovića, lekara iz VMA

Deset godina tamnovanja u VMA

Zbog "propusta JNA" još 1991. godine tražili smenu državnog i vojnog vrha. Zbog toga izbačeni iz VMA

U nedavnim oktobarskim "događanjima naroda", kad su oči ovog istog naroda bile uprte u državni i vojni vrh, jedan, naizgled običan, događaj na Vojnomedicinskoj akademiji prošao je tiho i nezapaženo od očiju javnosti. Pukovnik doktor medicinskih nauka prof. dr Aleksandar Ivanović, lekar Odeljenja klinike ORL sa VMA i jedan od vrhunskih stručnjaka iz ove oblasti, koga je načelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavković 16. juna ove godine penzionisao, vraćen je na posao, a odluka o njegovom penzionisanju je suspendovana.

Sam događaj po sebi ne bi možda izazivao pažnju da dr Ivanović nije jedan od dvojice uglednih lekara s VMA koji su u septembru 1991. godine uzburkali našu javnost štrajkom glađu i saopštenjem u kome su armijski i državni vrh optužili za izdaju. Proglašeni su "pobunjenicima" i "pučistima" i suspendovani, a nekoliko meseci kasnije vraćeni na posao, ali ne i na svoja radna načelnička mesta. Usledila je "odiseja" dvojice lekara, duga skoro deset godina.

Jer, oni su bili jedini lekari, i uz to još vojni, koji su se, ukazujući na "silne propuste JNA", usudili da javno zatraže smenu državnog, vojnog i vojnosanitetskog vrha. Lekari, dr Ivanović, tada načelnik Klinike za ORL, i pukovnik dr Stanislav Nikić, načelnik Klinike za psihijatriju VMA, posle suspenzije su "zbog povrede vojne discipline i rada", odlukom Vojnog suda u februaru 1992. godine vraćeni na posao.

Ugledni svetski stručnjak
Prof. dr Aleksandar Ivanović rođen je u okolini Šapca. Potomak je srpskih ratnika koji su ratovali kao vojnici vojvode Mišića, a pradeda mu je bio prvi srpski školovani general Ranko Alimpić, zaslužan za oslobađanje Beograda pod knezom Mihailom. Vojnički geni uticali su i na njegovo opredeljenje za profesiju vojnog lekara. Zbog "nemirenja sa nepravdom i nedostacima istine" često je bio sankcionisan raportima i izjašnjenjima, a 1968. godine javno je na sastanku Saveza komunista podržao studente. Slobodno iznošenje mišljenja koštalo ga je i napredovanja u službi, pa je tako docent postao šest godina posle doktoriranja, iako je sve vreme vodio nastavu i naučno istraživački rad. I pored toga, u saradnji sa jednim inženjerom, uspeo je da prvi u Jugoslaviji i na Balkanu, a deveti u svetu, po originalnosti rešenja, uradi projekat tzv. veštačkog uva ili kohlearni implantant. Dr Ivanović je već nekoliko godina redovni profesor Njujorške akademije nauka.

Međutim, dr Nikić je posle toga napustio ovu vojnu ustanovu, a dr Ivanović je provedene godine rada u svom feljtonu koji upravo završava, opisao kao "deset godina tamnovanja na VMA".
-Tražili smo tada da se zaustavi veleizdaja koja je JNA, ceo narod i zemlju vodila u katastrofu. Na takav korak smo se odlučili posle susreta sa ranjenicima i uvida u izveštaje o mrtvima. U lečenju i razgovoru sa bolesnicima saznali smo ono što vojni vrh nije želeo da zna - da su propusti u komandovanju na ratištu odnosili mnoge živote. Ukazivali smo da se taktika "kreni-stani" plaća životima, i tražili da se formira specijalni vojni sud za ispitivanje odgovornosti komandi i starešina za sve učinjene greške i za izdaju u Sloveniji i Hrvatskoj - priseća se prof. dr Ivanović događaja zbog čega je, kaže, godinama kasnije VMA za njega bila prava tamnica.

- Zahtevali smo da Predsedništvo države na čelu sa tadašnjim potpredsednikom Brankom Kostićem odmah preuzme komandu nad JNA i smeni saveznog sekretara na Narodnu odbranu i njegovog zamenika, načelnika Sanitetske uprave prof. dr Vladimira Vojnovića i načelnika VMA, prof. dr Mihaila Đuknića zbog propusta u organizaciji sanitetske službe. Naša reakcija bila je dočekana na nož, a mi otpušteni s posla.

Međutim, zbog njihovog otpuštanja izbila je "pobuna" radnika na VMA, koji su od ranjenika svakodnevno slušali priče o izdaji i pogibiji, a njih 570 potpisalo je peticiju kojom su tražili njihov povratak na posao. "Pobuna" je ugušena tako što je radnicima zaprećeno otkazima, u bolnicu su dovedeni specijalci, a dvojica lekara stavljeni su pod nadzor SDB. Služba državne bezbednosti nije ga "zaboravili" ni pred ovogodišnje izbore. Na sam Dan Vojske Jugoslavije, saopšteno mu je da ide u penziju, a odluku je doneo lično general Pavković. U obrazloženju je stajalo da "potrebe za njegovim radom ima još do 2. januara 2001. godine", i da je odluka doneta na osnovu izveštaja službe bezbednosti. Međutim, baš 25. septembra, na dan očigledne, ali zvanično još nepriznate pobede opozicije, povučena je odluka o njegovom penzionisanju i on je vraćen na kliniku.

- Čudno je što je odluka o mom povratku na posao doneta baš dana posle izbora, 25. septembra. Vreme je pokazalo da smo dr Nikić i ja bili u pravu i ova pobeda opozicije za mene je jedna ogromna moralna satisfakcija. Očekujem da mi se za sve ove godine tamnovanja na VMA izvinu generali Aca Jovičić, Vladimir Vojvodić i Mihailo Đuknić - kaže dr Ivanović.

Danica Ćuruvija


vesti po rubrikama

^reportaža

16:18h

I Amerikanac tužio predsednika Vrhovnog suda Srbije Balšu Govedaricu

16:54h Grupnjak - najnoviji hit na tajnom srpskom tržištu seksa
17:19h Ispovest prof. dr Aleksandra Ivanovića, lekara iz VMA: Deset godina tamnovanja u VMA
17:32h

Nenad Danilović, vođa Otpora u Majdanpeku, odlazi u penziju: Samo ih gledajte

18:16h U Kini počeo popis stanovništva, najveća mirnodopska operacija na svetu
   


     


FastCounter by LinkExchange