[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 3. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. Nov 2000 19:19 (GMT+01:00)

Tibetanska medicina (14)

Uz pomoć tri prsta

Ako u telu čoveka postoji zrno njegov puls će izgledati kao da "u jednom udarcu postoje dva". Ako lekar otkrije da zrno postoji u telu on će upotrebiti svih šest prstiju obe ruke da bi precizno utvrdio u kome se organu zrno nalazi.

Uz pomoć tri prsta tibetanski lekari su u stanju da odrede stepen povrede glave čoveka stradalog u saobraćajnoj ili drugoj nesreći. Ako su povređeni samo koža i potkožno tkivo, lekar će na svom kažiprstu osetiti pojačani pacijentov puls. Kada su povređene kosti lobanje, srednji prst će registrovati "iskrivljeni" puls. Ako je i mozak povređen, onda će lekar na domalom prstu osetiti vrlo brzi puls.

11) Ako je ispitivanje 20 osnovnih ili glavnih pulseva pokazalo da je pacijent bolestan, i ako je utvrdio vrstu bolesti, lekar prelazi i na lociranje bolesti pregledom kojim ispituje funkcionisanje raznih delova tela.

- Kažiprstom lekar pregleda funkcionisanje srca, grudi, centra za osećaje u glavi, pet organa čula i sve druge delove tela od srca do vrha glave.

- Srednjim prstima lekar pregleda funkconisanje onog dela tela koje počinje od donjeg dela srca do gornjeg dela bubrega, uključujući kožu i sve organe u tom delu.

- Domalim prstima lekar ispituje bubrege, sve organe koji leže u ravni bubrega i sve delove tela ispod te ravni, uključiv deo leđa, noge i nožne prste.

12) Dvanaesto i veoma dugo poglavlje o pulsevima, pored ostalog, sadrži opis sedam zadivljujućih pulseva čija primena izaziva duboku nevericu ljudi obrazovanih u zapadnom sistemu školstva. Po terminologiji razumljivoj čoveku sa zapada, ti pulsevi bi se mogli nazvati pulsevima odnosa među ljudima i to su:
a) Puls porodice
b) Puls gosta
c) Prijateljski puls
d) Neprijateljski puls,
e) Puls štetnog uticaja
f) Puls uzajamnog uticaja
g) Puls trudnoće

Poglavlje sadržil detaljna uputstva za postavljanje dijagnoze pacijentu koji je ostao kod kuće, a umesto njega na pregled je došao njegov najbliži rođak, ili najbolji prijatelj.

Piše: Sreten Petrović
Nastavlja se


vesti po rubrikama

^feljton

19:01h

Naučnici i rodoljubi (7): Zakletva kralju Milanu

19:19h

Tibetanska medicina (14): Uz pomoć tri prsta

      


FastCounter by LinkExchange