[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 2. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Nov 2000 17:45 (GMT+01:00)

Da li je Putinova poseta Parizu otvorila dijalog o energiji

Gas kao oružje

Koliko Evropa, pre nego što poveća stepen zavisnosti kontinenta od ruskog gasa, želi da utvrdi stepen sopstvenog poverenja u "novu Rusiju", u njene državne snove i stremljenja

U svetu skore budućnosti Rusija će biti rezervoar sveže vode i energije, procenili su stručnjaci. Čista voda će steći nekadašnji značaj petroleja, što znači da borba za kontrolu njenih izvorišta i protoka može ubuduće motivisati međunarodne čarke i ratove.

Tačno ili ne, tek poseta predsednika Rusije Putina Evropskoj uniji (u nedelju, ponedeljak i utorak) stvarno je okončana pod pečatom prvog "dijaloga o energiji" za sledeći vek - pokušajem strana da utvrde veći oslonac Evrope na uvoz elektrike, nafte i, naročito, gasa iz Rusije.

Energetska kriza na kontinentu, izazvana ovog leta visokim cenama derivata pod kontrolom izvoznica nafte u OPEKU, opomenula je i evropsku javnost i evropske političare. Vođe Unije podvrgnuti su pritisku buntovnih potrošača, nespremnih da uobičajeni komfor zamene političkim objašnjenjima.

Letošnja kriza pomogla je da se Evropa sada malo odlučnije okrene Rusiji. Razgovor o energiji vođen je "u okviru strateškog partnerstva" Evrope i Rusije, izjavio je šef Evropske komisije Romano Prodi. Biće, rekao je, "neophodno da se angažuju veliki ekonomski resursi" za moguće investicije u energetski sektor Rusije.

Lepo, Kremlju su potrebne investicije. Veća eksploatacija zavisi od daljeg razvoja ruskih sibirskih ležišta i od dogradnje sadašnje mreže cevi za transport. Sadašnji gasovod iskorišćen je već postojećim izvozom. Petina evropskog gasa i šestina evropske nafte i sada su poreklom iz Rusije.

Na prvi pogled, saglasnost interesa dve strane u energetici toliko je uočljiva da je svaki dalji razgovor na nivou višem od tehničkog gotovo izlišan. Zbog čega bi se u svemu tome angažovali još i najviši predstavnici, bilo Evrope, bilo Rusije? Međutim, ključno pitanje "energetskog dogovora" daleko je ipak od tehničkog. U razgovorima njenih predstavnika Širaka i Prodija s Putinom, Evropa je, čini se, nastojala da pre daljeg posla - još jedanput proceni političke, moralne i društvene prioritete post-sovjetske i post-jeljcinske Rusije. Da pre nego što poveća stepen zavisnosti kontinenta od ruskog gasa, utvrdi stepen sopstvenog poverenja u "novu Rusiju", u njene državne snove i stremljenja.

Na horizontu budućnosti, ruski gas je kao novo oružje - njegova ponuda ili uskraćivanje isporuka mogu imati ozbiljne prednosti ili pogubne posledice. Zamislite na primer, Srbiju ove zime - bez nade da će taj očekivani gas stići iz Rusije.

Petar Popović


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Vrhovni savet odbrane sastao se posle dve godine

15:20h

Skupština Jugoslavije u petak i subotu

15:30h

"Glas" saznaje: Najavljen razgovor o ostavci šefa DB nije održan

15:40h

Predsednik PDS Perišić o Miloševiću: Zabraniti mu da se bavi politikom

15:45h

Demaći pretio Srbima usred Beograda: Mislite drukčije ili će biti novog krvoprolića

16:00h

Žižić: Rigidan stav DPS

16:10h

Narodni pokret Otpor u Kruševcu osniva komitet

16:20h

Predsednik NS Šoć o odnosima u Koaliciji "Da živimo bolje": Neprihvatljiva nova platforma

16:30h

Koalicija DAN povodom stava crnogorskog vrha: Neumesan zahtev

16:45h

Profesor Vojin Dimitrijević o ulasku SRJ u UNRigidan stav DPS

17:15h

SR Jugoslavija postaje članica Ujedinjenih nacija

17:30h

Ko je ovaj čovek: Peter Kelbel

17:45h

Da li je Putinova poseta Parizu otvorila dijalog o energiji

23:15h

Ostavka Matkovića

00:29h

Posle osam godina izgnanstva Jugoslavija primljena u UN: Zastava SRJ na Ist Riveru

      


FastCounter by LinkExchange