[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 2. novembar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Nov 2000 17:15 (GMT+01:00)

SR Jugoslavija postaje članica Ujedinjenih nacija

Zastava SRJ na Ist riveru

Potrebna dvotrećinska većina glasova Generalne skupštine. Rezolucija bi mogla da bude usvojena aklamacijom. SB čestitao našoj zemlji na "istorijskim promenama"

UJEDINJENE NACIJE (Beta, Tanjug) - U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku još u sredu se očekivalo da će Generalna skupština UN doneti odluku o prijemu SRJ u ovu svetsku organizaciju.

Savet bezbednosti UN u utorak uveče je aklamacijom usvojio Rezoluciju broj 1326 kojom se Generalnoj skupštini UN preporučuje da SRJ postane njena punopravna članica, o čemu je generalni sekretar UN Kofi Anan pismom obavestio jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunicu.

Rezolucija sadrži samo dva paragrafa, odnosno dve rečenice. U prvoj se konstatuje da je razmatran zahtev SRJ za prijem u UN i to kao dokument koji je zaveden pod brojem 1043. U drugom stavu Rezolucije piše da SB "preporučuje Generalnoj skupštini da SRJ bude primljena u članstvo UN". Rezolucija je usvojena na prethodnu preporuku Komiteta za prijem novih članica u svetsku organizaciju, koji ima 15 članica, odnosno predstavnike iz svih zemalja članica SB.

Obnova odnosa sa Zapadom

Jugoslavija će, posle prijema u UN, vrlo skoro obnoviti diplomatske odnose sa SAD, Velikom Britanijom, Nemačkom i Francuskom, saznaje Tanjug u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima u Beogradu. Kako se saznaje, već su započete neophodne tehničke pripreme za obnavljanje diplomatskih odnosa, kao što su predaja ključeva ambasada, a zatim i inspekcija diplomatskih objekata kako bi ti objekti spremno dočekali diplomate.

U preporuci SB Komitet je izneo stav da bi SRJ trebalo da bude primljena u svetsku organizaciju, pri čemu se navodi da niko nije istakao nijedno suprotno mišljenje, te da je Komitet jednoglasno utvrdio svoj stav.

Generalna skupština treba dvotrećinskom većinom glasova prisutnih da prihvati Rezoluciju SB, a prema nezvaničnim saznanjima Rezolucija bi mogla da bude usvojena aklamacijom.

Savet bezbednosti usvojio je i posebno predsedničko saopštenje u kojem izražava čestitke SRJ povodom "istorijskih promena".

"Radujemo se danu u bliskoj budućnosti kad će se SRJ pridružiti nama kao članica UN, kao i bliskoj saradnji s njenim predstavnicima", piše u predsedničkom saopštenju koje je na kraju kratke formalne sednice SB pročitao predsednik Saveta, ambasador Namibije Martin Anđaba.

Jovanović u Beogradu?

BEOGRAD (FoNet) - Dosadašnji šef misije SRJ u UN Vladislav Jovanović je u Beogradu i u Njujorku nije domaćin specijalnom izaslaniku predsednika SRJ Goranu Svilanoviću, koji je otputovao na zasedanje Generalne skupštine UN. U sedištu svetske organizacije prethodno je procurela nezvanična informacija da je Jovanović povučen s dužnosti i da se više neće vraćati u jugoslovensku misiju na Ist riveru.

Ambasador SAD u UN Ričard Holbruk izjavio je da je "ovo veliki dan za demokratiju na Balkanu, u Evropi, i veliki dan za UN".
- Gotovo je s osam godina sterilne, glupe svađe oko jugoslovenskog članstva u UN - dodao je Holbruk.

Britanski ambasador ser Džeremi Grinstok ocenio je da je predsednik SRJ Vojislav Koštunica bio izuzetno mudar kad je odmah podneo novi zahtev za prijem SRJ.

Ambasador BiH Muhamed Šaćirbej rekao je da ova značajna odluka rešava "najmanje jedan ogroman problem između nas", dodajući da veruje da to uverenje dele sve njegove kolega iz bivših jugoslovenskih republika.

Hrvatski ambasador Ivan Šimonović je rekao: "Ovo smatramo pobedom principa jednakosti svih pet država sukcesora bivše SFRJ".

"Smeše se" SE, OEBS i MMF

RIM, VAŠINGTON - Savet Evrope i OEBS pozdravili su demokratske promene u SRJ i izrazili spremnost za saradnju s Beogradom. Takođe su pozdravili i učešće SRJ u njihovim zajedničkim projektima u okviru Pakta za stabilnost, a razmenjena su i mišljenja o otvaranju kancelarija SE i OEBS u Beogradu. Jugoslavija je sve bliže i ponovnom uključivanju u članstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali bi još trebalo da iznađe način za izmirenje zaostalih obaveza ovoj kreditnoj instituciji od približno 130 miliona dolara - saopštio je predstavnik MMF Tomas Doson.

Ohrabreni Tribunal

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala izrazilo je zadovoljstvo izjavom predsednika SRJ Vojislava Koštunice o ponovnom otvaranju kancelarije Tužilaštva u Beogradu čim bude formirana Savezna vlada. "Ohrabreni smo i zadovoljni tom izjavom, ali još nismo dobili odgovor na pismo glavnog tužioca u kojem je tražila susret s predsednikom Koštunicom. Očekujemo odgovor", izjavila je portparol Tužilaštva Florens Hartman.

Đukanović: Razumem motive

PODGORICA - Podgorički mediji dali su udarni prostor zamerkama predsednika Crne Gore Mila Đukanovića što Crna Gora nije konsultovana povodom inicijative za prijem SRJ u UN, ali i konstataciji da "razume motive koji su opredelili vlasti u Beogradu da požure". "Motivi su, svakako, da se obezbedi što efikasnija prohodnost u zahtevima Beograda prema međunarodnim institucijama, jer SRJ ne može da uđe u aranžmane s MMF-om, Svetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ako ne definiše svoj status u UN", izjavio je Đukanović. On je rekao da predlog DPS-a o "dve stolice" u UN ne može da bude shvaćen kao destrukcija prema Srbiji, odnosno SRJ, "već da nije u interesu ni Srbije ni Crne Gore, posebno mlade generacije, da skrivaju državnost u nekoj jugoslovenskoj konstrukciji".


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Vrhovni savet odbrane sastao se posle dve godine

15:20h

Skupština Jugoslavije u petak i subotu

15:30h

"Glas" saznaje: Najavljen razgovor o ostavci šefa DB nije održan

15:40h

Predsednik PDS Perišić o Miloševiću: Zabraniti mu da se bavi politikom

15:45h

Demaći pretio Srbima usred Beograda: Mislite drukčije ili će biti novog krvoprolića

16:00h

Žižić: Rigidan stav DPS

16:10h

Narodni pokret Otpor u Kruševcu osniva komitet

16:20h

Predsednik NS Šoć o odnosima u Koaliciji "Da živimo bolje": Neprihvatljiva nova platforma

16:30h

Koalicija DAN povodom stava crnogorskog vrha: Neumesan zahtev

16:45h

Profesor Vojin Dimitrijević o ulasku SRJ u UNRigidan stav DPS

17:15h

SR Jugoslavija postaje članica Ujedinjenih nacija

17:30h

Ko je ovaj čovek: Peter Kelbel

17:45h

Da li je Putinova poseta Parizu otvorila dijalog o energiji

23:15h

Ostavka Matkovića

00:29h

Posle osam godina izgnanstva Jugoslavija primljena u UN: Zastava SRJ na Ist Riveru

      


FastCounter by LinkExchange