[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Oct 2000 19:19 (GMT+01:00)

Tibetanska medicina

Piše: Sreten Petrovic

Stričevi i tetke obično, ne vole osobe sa neutralnim pulsom. Ako oba roditelja imaju neutralni puls onda će oni imati jednog sina i više neće imati dece. Sin rođen u braku takvih roditelja neće moći da ima dece i on će biti poslednji u lozi.

7) Tibetanski lekar strogo mora da vodi računa o godišnjem dobu kad tumači pulseve pacijenta. Onako kako se menja vreme, tako se menja i organizam čoveka, a onda se menjaju i njegovi pulsevi. Pri čitanju pulsa tibetanski lekari primenjuju sveti tibetanski kalendar (u svakodnevnom životu Tibetanci koriste jednu vrstu lunarnog kalendara, Prim. autora) koji ne postoji više nigde u svetu, osim što ima izvesnu sličnost sa starim svetim kalendarom srednjoameričkog naroda Maja u kojem godina ima samo 290 dana.

Tibetanski (medicinski) kalendar se sastoji od četiri godišnja doba od kojih svako traje po 72 dana što čini ukupno 288 dana, odnosno, dva dana manje od godine u svetom kalendaru naroda Maja. Svako godišnje doba tibetanskog medicinskog kalendara - proleće, leto, jesen i zima - sastoji se od tri meseca, ali meseci traju sam 24 dana. Između četiri godišnja doba u tibatanski medicinski kalendar ubacuju se četiri prelazna perioda od po 18 dana svaki.

Ovako formulisana godina Tibetanske medicine ima samo 360 dana, iako solarna godina traje 365, odnosno 366 dana. Nema objašnjenja kako se tibetanski medicinski kalendar podešava da bi bio u skladu sa prirodnim tokom vremena u Sunčevom sistemu.

Proleće
Prolećne vremenske prilike najviše utiču na jetru i njen puls se u proleće menja. Udari pulsa jetre su mekši, traju duže, sa dužim intervalima. Proleće u ovom kalendaru ima jednu astronomsku odrednicu koja se mora strogo poštovati.

Sredina proleća mora uvek da pada tačno na dan ravnodnevice, a po Gregorijanskom kalendaru to je, obično, 21. mart i proleće tek počinje. Period od 18 dana koji sledi, utiče na funkcionisanje slezene. Puls slezene u ovo vreme činiće kratki i oštri udari.

NASTAVIĆE SE


vesti po rubrikama

^feljton

19:15h

Metarski sistem mera u Srbiji

19:18h Tajne belog dvora
19:19h Tibetanska medicina
     


     


FastCounter by LinkExchange