[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. oktobar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Oct 2000 19:18 (GMT+01:00)

Tajne belog dvora

Bazen u Starom dvoru izgrađen je za potrebe funkcionera SIV-a 1965.

Piše: Milovan Ivanović

Sa leve strane poslovne kapije u sklopu gradnje Starog dvorca, izgrađena je tzv. Ekonomska zgrada. Zgrada je izgrađena kao i dvor, u srpsko-vizantijskom stilu. Arhitektonski je rešena u obliku razvučenog slova P (ćirilice). Sa spoljne strane, od poslovne kapije ulazi se u kancelarije i magacinski prostor. Sa unutrašnje strane iz dvorskog parka, dolazi se na jedan veliki plato, u prostor razvučenog slova P (ćirilica).

U tom prostoru je više boksova za dvorske garaže. U ovoj zgradi, za vreme Kraljevine Jugoslavije, bila je uprava dvorskih imanja, kao i dvorska skladišta, dvorske garaže, i drugi tehnički prostori. Zgrada ima površinu oko 4.000m2 i veoma je pogodna za razne izložbene sadržaje ili neke druge promotivne i ugostiteljske namene (davan je i predlog da se ovde uradi postavka istorije Srba, Istorijskog muzeja Srbije).


Između ekonomske zgrade i Seoske kuće nalazi se zgrada zatvorenog bazena (sa bazenom, saunama, salonima, prostorijama za masažu i rekreaciju). Ova zgrada izgrađena je šezdesetih godina za potrebe funkcionera tadašnjeg SIV. Ova zgrada nije pripadala Upravi dvorova, već tadašnjem Generalnom sekretarijatu SIV. Od 1979. godine, niko je ne koristi i sada je u lošem stanju.

U kompleksu objekata oko Starog dvora ova zgrada štrči i ne uklapa se u ambijent. Međutim, ukoliko se dvorovi pretvore u muzeje i otvore za posetioce, ovaj objekat koji odavno ničemu ne služi, može se iskoristiti. Uz potrebne adaptacije (prilagođavanje postojećem ambijentu) može se uklopiti u koncepciju otvaranja dvorova za posetioce.

Na primer: rekreativni sadržaji; pretvaranja u eksluzivni klub-restoran, i slično, kao i ceo prostor oko Starog dvora, sa zgradama i objektima, ako se pretvori u muzeje i otvori za posetioce, može se veoma uspešno iskoristiti za razne sadržaje. Kroz glavnu dvorsku kapiju, levo od zgrade dvorske žandarmerije, asfaltnim putem kroz aleju kestenova, dolazi se do Belog dvora, koji se nalazi oko 800 metara južno od Starog dvora.

NASTAVIĆE SE


vesti po rubrikama

^feljton

19:15h

Metarski sistem mera u Srbiji

19:18h Tajne belog dvora
19:19h Tibetanska medicina
     


     


FastCounter by LinkExchange